Αντιπολίτευση λεονταρισμών και αναληθειών- στους «Ανοιχτούς Ορίζοντες»

Π. Δρακουλόγκωνας

Με θλίψη και αγανάκτηση, για ακόμα μια φορά, γίναμε κοινωνοί της δήλωσης της παράταξης «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ».

Αναγκαζόμαστε λοιπόν να αναφερθούμε, έστω και κατ’ ελάχιστο, στις αναλήθειες και στους λεονταρισμούς που αφορούν «τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του δήμου» (όπως στην δήλωση αναφέρονται). Βεβαίως συνολικά η δήλωση βρίθει από αυτά και στα όσα ειπώθηκαν σχετικά με το ΦΟΣΔΑ, την πολεοδομία, την τεχνική υπηρεσία και άλλες ,δήθεν, νέες «προτάσεις» στην προσπάθεια να παραβιαστούν ανοιχτές θύρες, με δεδομένο πως η Δημοτική Αρχή σε όλα αυτά τα ζητήματα είχε, ήδη, τοποθετηθεί και δρομολογήσει λύσεις.

Ουδέποτε η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε να συζητήσει οποιοδήποτε θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, πολλών μάλλον των «πλουτοπαραγωγικών πηγών».

Προσφάτως, η απελθούσα Δημοτική Αρχή αναφέρθηκε με κάθε λεπτομέρεια στον τρόπο λειτουργίας και διαχείρισης των σπηλαίων, του Μύρτου, κ.τ.λ.

Τουλάχιστον επτά (7) φορές δηλώσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο πως τα αυτά θα ισχύσουν και για το τρέχον έτος, προσθέτοντας ότι επιπλέον θα εφαρμοστεί η χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, θα γίνει πιο ευχάριστη για τον επισκέπτη η αναμονή στη Μελισσάνη, θα αντιμετωπισθεί το ζήτημα της στάθμευσης, κ.α.. Ακολούθως καλέσαμε τον οποιοδήποτε δημοτικό σύμβουλο επιθυμεί να εισηγηθεί εγγράφως τις δικές του σκέψεις, προτάσεις και λύσεις, τονίζοντας πως οτιδήποτε θετικό θα εφαρμοστεί από την Δημοτική Αρχή και ότι μια γενικότερη συζήτηση «περί ανέμων και υδάτων» δεν οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα.

Τουλάχιστον επτά (7) φορές η Δημοτική Αρχή κάλεσε την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας να εισηγηθεί προς το Δ.Σ. όλα όσα επιθυμεί να συζητηθούν και να εφαρμοστούν σε σχέση με την διαχείριση των «πλουτοπαραγωγικών πηγών», δεσμευόμενοι πως το θέμα θα έρθει άμεσα προς συζήτηση και μάλιστα ως μοναδικό θέμα.

Συνεπώς αυτό που εμφανίζει ως «παλληκαριά» η παράταξη της μειοψηφίας ότι, δήθεν, «θα υποκαταστήσει την Δημοτική Αρχή» «φέρνοντας το θέμα για συζήτηση» έχει κληθεί , από τη Δημοτική Αρχή, να το πράξει από καιρό.

Μάλιστα περιμένουμε με αγωνία να διαβάσουμε την σχετική εισήγηση και με δεδομένο ότι:

Α) Η Δημοτική Αρχή ουδέποτε μέχρι σήμερα διαχειρίστηκε «τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του Δήμου»

Β) Η Παράταξη «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» συνδιοίκησε τον Δήμο μέχρι πρόσφατα επιβάλεται στην εισήγηση προς το ΔΣ να αναφέρονται :

-ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ περιστατικά από τα οποία προκύπτει η μη ύπαρξη «απόλυτης διαφάνειας»

-Τι έπραξε ή και τι πρότεινε σε σχέση με αυτά η παράταξη «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

-ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ πράξεις, συμπεριφορές ή και ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ πρόσωπα που με τις πράξεις ή παραλείψεις τους οδηγούν σε καταστάσεις μειωμένης διαφάνειας.

Εξυπακούεται ότι προτάσεις για ζητήματα όπως η πρόσληψη εργαζομένου για την διευθέτηση της στάθμευσης, η τοποθέτηση σκιάστρων στον χώρο αναμονής, η παράταση του ωραρίου λειτουργίας ή οτιδήποτε άλλο σχετικό που άγει στην καλύτερη λειτουργία και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, έχουν γίνει αποδεκτές από την Δημοτική Αρχή και αντίστοιχα θα συμβαίνει πάντα όταν προτείνετε οτιδήποτε θετικό.

Σε κάθε περίπτωση όμως τις αναφορές για έλλειψη διαφάνειας στη διαχείριση του Δημόσιου χρήματος ας τις κρατήσει η παράταξη της μειοψηφίας για τον εαυτό της.

Νάρκη στα θεμέλια του Δήμου είναι η μόνιμη αναπαραγωγή τοξικών δήθεν επιχειρημάτων που από την περίοδο των πρώην Κοινοτήτων εξέθρεψαν πολιτικάντηδες στους οποίους μόνιμα η κοινωνία της περιοχής γύρισε την πλάτη. Σε αυτή την επιζήμια για τον τόπο, το Δήμο και την κοινωνία της περιοχής τακτική, φυσικά, η Δημοτική Αρχή σταθερά αρνείται να συμμετάσχει.

Η γελοιότητα του ότι η Δημοτική Αρχή διαχειρίζεται με αδιαφάνεια τον Δήμο πριν ακόμα διαχειρισθεί οτιδήποτε, προφανέστατα εντάσσεται στην τακτική κάποιων που μετατρέπουν τον, σπουδαίο και χρήσιμο, ρόλο της μειοψηφίας του ΔΣ σε εργαλείο σπίλωσης συμπολιτών μας.

Στην πορεία αυτή σίγουρα δεν θα βρουν συνοδοιπόρο την Δημοτική Αρχή.

Η Δημοτική Αρχή έχει παραδώσει στην Διαχειριστική Αρχή της ΠΙΝ, στην προσπάθεια εξεύρεσης χρηματοδότησης, την μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης της Α΄ φάσης του έργου της δημιουργίας σπηλαιολογικού πάρκου, Π/Υ 4.200.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Στην επόμενη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής θα έρθει προς έγκριση η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου και του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών που αφορά (εκτός των άλλων) την αξιοποίηση – επισκεψιμότητα ακόμα τριών (3) σπηλαίων. Ομοίως θα έρθει προς έγκριση η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου και του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών που αφορά (εκτός των άλλων) την «επέκταση του συστήματος έκδοσης και ελέγχου ηλεκτρονικού εισιτηρίου «Μελισσάνης- Δρογκαράτης». Η Δημοτική Αρχή έχει ζητήσει επίσημη συνάντηση με την κ. Υπουργό Πολιτισμού προς τον σκοπό όπως διευθετηθούν οι λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση των μελετών που αφορούν την πλήρη αναβάθμιση του λιμνοσπηλαίου Μελισσάνης και του σπηλαίου Δρογκαράτης.

Η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει και υλοποιεί το μέλλον.

Παναγής Δρακουλόγκωνας

 Δικηγόρος

Δήμαρχος Σάμης