Αχ, βρε Θόδωρε… Και συ τέκνον Βρoύτε;(2) Αόρατη η Κεφαλονιά στο πρόγραμμα δράσης της ΠΙΝ λόγω …Δήμου!

Θόδωρος Γαλιατσάτος

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε την είδηση περί αύξησης 32% του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για το 2018 λόγω ένταξης νέων έργων και δράσεων στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης όπως εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο το περασμένο Σάββατο.

Όταν όμως διαβάσαμε τις νέες χρηματοδοτήσεις που εγγράφηκαν στον προϋπολογισμό της ΠΙΝ ανά Περιφερειακή Ενότητα …μας έπιασε κατάθλιψη στην αρχή και στη συνέχεια οργή.

Κατάθλιψη γιατί οι νέες χρηματοδοτήσεις:

Για την Κέρκυρα είναι 14.750.605,87 ευρώ.

Από κοντά η Ζάκυνθος με 12.237.973,10 ευρώ.

Ακολουθεί εμφανώς μακράν η Κεφαλονιά και η Ιθάκη με 9.715.000 ευρώ.

Και κλείνει η Λευκάδα με 8.402.337,67 ευρώ.

Η οργή ήλθε όταν προσέξαμε πως από τα 9.715.000 ευρώ της Κεφαλονιάς τα 5εκ. ευρώ αφορούν …την δωρεά από την Περιφέρεια Αττικής προς την ΠΙΝ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τους σεισμούς, οπότε και η συνδρομή της Περιφέρειας για έργα στην Κεφαλονιά μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του ΕΣΠΑ όπως και στα άλλα νησιά είναι ΜΟΝΟ… 4.715.000 ευρώ που αντιστοιχεί στο δυσθεώρητο ποσοστό 11,76% των χρημάτων που πάνε σε όλα τα νησιά!

Και η οργή μας χτύπησε κόκκινο όταν προσέξαμε στην ανακοίνωση της ΠΙΝ τα έργα σε κάθε νησί.

Πρώτα απ’όλα είδαμε να περιλαμβάνεται στα έργα της Κέρκυρας η «Αποκατάσταση παρακτίου τείχους στη θέση ΝΑΟΚ, κρηπιδωμάτων, πεζοδρομίων και στηθαίων παραλιακής λεωφόρου Γαρίτσας» και θυμηθήκαμε την από 9/10/2017 αποκάλυψη του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Τζωρτζάτου ότι την ώρα που το Λιμενικό Ταμείο Κεφαλονιάς βάζει από τα «ζεστά» έσοδά του 823.950,38 ευρώ και ο Δήμος επίσης από δικούς του πόρους άλλα 89.014,03 ευρώ για το έργο της Κυανής Ακτής και τα οποία θα μπορούσαν να πάνε για άλλες ζωτικές και πιεστικές ανάγκες και όχι έργα «βιτρίνας», η Κέρκυρα το αντίστοιχο έργο στην παραλιακή της ζώνη στη Γαρίτσα το φτιάχνει από το ΕΣΠΑ!!!

Ύστερα είδαμε ένα – ένα τα έργα σε όλα τα νησιά.

Την ώρα που στην Κεφαλονιά η Περιφέρεια προγραμματίζει για το 2018 …μελέτες επί μελετών, συντηρήσεις δρόμων και καθαρισμούς ρεμάτων αν και είναι αρμοδιότητα …του Δήμου, στα άλλα νησιά έχουμε έργα αναπτυξιακά, έργα υποδομών, έργα που πάνε τα νησιά αυτά μπροστά, από μεγάλους δρόμους, λιμενικά έργα και γέφυρες μέχρι πολιτιστικά κτίρια και πεζοδρομήσεις.

Είναι λοιπόν με όλα αυτά να εξοργίζεσαι ή όχι;

Η Περιφέρεια ξελασπώνει (στην κυριολεξία …ξελασπώνει) το Δήμο με τα ρέματα και τους χειμμάρους αν και δικιά του αρμοδιότητα, αλλά το ενδιαφέρον από την ηγεσία της Δημοτικής Αρχής είναι από υποτυπώδες έως ανύπαρκτο.

Συστηματικά η Δημοτική Αρχή αποποιείται των δικών της ευθυνών και αρμοδιοτήτων και «υποχρεώνει» τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη να τρέχουν εκεί που θάπρεπε να έχει αυτή τον πονοκέφαλο για τις λύσεις: Τη μία για να καθαριστούν τα δικά της αντιπλημμυρικά έργα, την άλλη για να ξεμπλοκαριστούν τα δικά της σχολεία και την τρίτη για να βρεθούν λεφτά για τα δικά της έργα «βιτρίνας» και πάει λέγοντας.

Το πρόβλημα βέβαια για τον Θόδωρο Γαλιατσάτο και τον Παναγή Δρακουλόγκωνα είναι ότι χρεώνονται «αμαρτίες αλλωνών» και ο κόσμος που τόχει πάρει χαμπάρι μουρμουράει.

Μουρμουράει πως η Περιφέρεια «βάζει πλάτη» στη Δημοτική Αρχή ως μη οφείλει, ακόμη και σε θολές περιπτώσεις όπως τα τρία έργα ανάπλασης του Αργοστολιού που τα χρηματοδότησε έστω και μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Και τώρα μία – μία αρχίζουν να βγαίνουν οι αυθαιρεσίες στην κατασκευή, με πρώτη τους περιβόητους κοκκοφοίνικες που αντικατέστησαν αυθαίρετα τους φοίνικες για να μην προσβάλλονται (είπαν…) από το σκαθάρι και τώρα αποδεικνύεται το αντίθετο!!!

Να λοιπόν γιατί η Κεφαλονιά λόγω αδράνειας και αδιαφορίας της Δημοτικής Αρχής είναι «αόρατη» στο πρόγραμμα δράσης της ΠΙΝ για το 2018 με μόλις …11% των χρημάτων που συνολικά δίνονται.

Απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ και όλα «τα περιμένει στο πιάτο» από τους «δικούς της» Περιφερειακούς.

Και μιας και αρχίσαμε τα Περιφερειακά τα καλλίτερα τις επόμενες ημέρες…

Όπως και για τις χρηματοδοτήσεις από τα ΕΣΠΑ όπου «θα γελάσει ο κάθε πικραμένος»…

Αναμείνατε στο ακουστικό σας…

Τα καλύτερα έρχονται!!!

Στα χρήματα που δίνει η ΠΙΝ μέσω του προυπολογισμού στην Κεφαλονιά, ο θόδωρος συμπεριέλαβε και τα 5.000.000Ε της κυρίας Δούρου!