Γερές κόντρες της πλειοψηφίας με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο Kεφαλονιάς

Μ. Αλυσανδράτος

Με αρκετές κόντρες (κυρίως της πλειοψηφίας με την Λαϊκή Συσπείρωση), αλλά και με αρκετές απουσίες πραγματοποιήθηκε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς, στο Δημοτικό Θέατρο “O Κέφαλος”.

Με έξι εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα ξεκίνησε το Δ.Σ., τα οποία ήρθαν με τη μορφή του κατεπείγοντος,  είτε από την πλευρά της αντιπολίτευσης, είτε από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής.

Εντονη ήταν η κόντρα μεταξύ του αντιδήμαρχου Πυλάρου κ. Μάκη Αλυσανδράτου και του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Νίκου Γκισκίνη, για το θέμα τοποθέτησης μαρμάρινης αναμνηστικής πλάκας στο Γυμνάσιο Σάμης για τον μαθητή-αγωνιστή Πέτρο Μιχαλάτο, που εκτελέστηκε απ’ τους ναζί στον πόλεμο του 1940, όσον αφορά για το αν είναι κατεπείγον για να συζητηθεί στο χθεσινό Δ.Σ. Η κόντρα κατέληξε σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο δ.σ. σε προσωπικό επίπεδο. Τελικά, το θέμα δεν τέθηκε προς συζήτηση, αφού η πλειοψηφία  το έκρινε ως μη κατεπείγον.

Ενα θέμα το οποίο συζητήθηκε και ψηφίστηκε ήταν η κοπή ορισμένων δέντρων, τα οποία χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα. Στο συγκεκριμένο θέμα η παράταξη Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά ψήφισε “παρών”, διότι σύμφωνα με την αιτιολόγηση του επικεφαλής της παράταξης κ. Θεόφιλου Μιχαλάτου “δεν έχουμε εισήγηση για να ξέρουμε και η Δημοτική Αρχή έχει ένα βίτσιο να κόβει δέντρα”. O αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δήμαρχος κ. Διονύσης Λυκούδης απάντησε στον κ. Μιχαλάτο: “Εμείς ψηφίζουμε ναι, διότι ο Μιχαλάτος έχει ένα βίτσιο σε ό,τι προτείνει η Δημοτική Αρχή να λέει όχι”.

vinieta-egxromiΚατά την συζήτηση του εκτός ημερήσιας διάταξης θέματος που αφορούσε την αναβάθμιση φωτισμού για κοινόχρηστους χώρους έγινε αναφορά σε προηγούμενο διαγωνισμό που είχε διενεργηθεί και είχε ακυρωθεί η απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, επειδή συμμετείχε στην διαδικασία της ψηφοφορία της Oικονομικής Επιτροπής δ.σ. ο οποίος μετείχε σε εταιρεία που συμμετείχε στον διαγωνισμό, με την αντιπολίτευση να επιρρίπτει ευθύνες στη Δημοτική Αρχή για την ακύρωση του διαγωνισμού.

O κ. Μιχαλάτος τόνισε: “Δεν είναι ηθικό να συμμετέχει κάποιος και στην Διοίκηση και στην εταιρεία που συμμετείχε σε διαγωνισμό του Δήμου”, ενώ ο κ. Λυκούδης υποστήριξε: “Δεν πήγε να κρυφτεί, αλλά πήγε έντιμα να συμμετέχει στον διαγωνισμό”. O δ.σ. της Ανεξάρτητης Ενωμένης Κεφαλονιάς κ. Διονύσης Αραβαντινός, υπογράμμισε: “O,τι είναι νόμιμο να είναι και ηθικό”.  Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Νίκος Ανουσάκης δήλωσε: “Κάτι το οποίο αποκρύπτεται είναι ότι ο συγκεκριμένος δ.σ. ψήφισε να καταταχθεί η εταιρεία που μετέχει με ποσοστό 4% δεύτερη, άρα ψήφισε κατά των προσωπικών του συμφερόντων”.

Εντονη διαμάχη υπήρξε μεταξύ του κ. Ανουσάκη και του κ. Γκισγίνη, με τον κ. Ανουσάκη να μιλάει για “ολοκληρωτικά καθεστώτα και δικτατορία αριστερού τύπου” αναφερόμενος στην Λαϊκή Συσπείρωση, διότι θίχτηκε από αναφορά του κ. Γκισγκίνη για “υιοθέτηση συμπεριφοράς Χρυσής Αυγής από τον κ. Ανουσάκη”.
Αλλο ένα θέμα που συζητήθηκε στο χθεσινό Δ.Σ. ήταν η παραχώρηση χρήσης του Δημοτικού Σχολείου των Αντυπάτων στην ΚΕΔΗΚΕ. Oπως ανέφερε ο κ. Πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ κ. Αγγελος Κωνσταντάκης, αλλά και ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης, ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας συμφωνεί με την παραχώρηση αυτή.

Πυρά εκτόξευσε ο κ. Γκισγκίνης στον κ. Κωνσταντάκη κατηγορώντας τον ότι παραπλανεί το Σώμα και υπάρχει σκοπιμότητα, με το να λέει ότι οι φορείς συμφωνούν με την παραχώρηση, ενώ αυτοί ζητούσαν το χώρο για εκδηλώσεις. O αντιπρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ κ. Γιώργος Κατσιβέλης, θέλοντας να υποστηρίξει τον πρόεδρο της ΚΕΔΗΚΕ, είπε: “Είναι ντροπή να μιλάτε έτσι στον κ. Κωνστααντάκη. Εσείς είστε πουθενάδες. Δεν πάτε σε καμία εκδήλωση, ούτε καν σε αυτές φιλανθρωπικού χαρακτήρα”.

O δ.σ. της Λαϊκης Συσπείρωσης κ. Γιάννης Κουρούκλης αναρωτήθηκε: “Δηλαδή λέτε στον κόσμο ότι δεν μπορεί να το διαχειριστεί ο Δήμος και η Τοπική Κοινότητα, αλλά μπορεί η ΚΕΔΗΚΕ με το προσωπικό που έχει;”.
Τελικά ψηφίστηκε η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής με μέρος της αντιπολίτευσης να έχει αντιρρήσεις για την παραχώρηση αυτή από το Δήμο στην ΚΕΔΗΚΕ.

•  Μετά τα θέματα εκτός ημερησίας διάταξης το Δ.Σ. συνέχισε τη συζήτηση με την ημερήσια διάταξη, ενώ λίγο μετά τις 11 μ.μ. ο πρόεδρος του Σώματος διέκοψε τη συνεδρίαση, η οποία θα συνεχιστεί την Πέμπτη 5/11 και ώρα 5.30’ μ.μ.

O δήμαρχος κ. Aλέξανδρος Παρίσης
Oργισμένος ο αντιδήμαρχος Mάκης Aλυσανδράτος
Nίκος Aνουσάκης
Θ. Mιχαλάτος και Δ. Aραβαντινός
Θ. Mιχαλάτος και Δ. Aραβαντινός