Διά το «Μαντζαβινάτειο» Νοσοκομείο

Εν έτει 2018 ότε η Νέα Δημοκρατία ήτο Αντιπολίτευση,

βουλευτές της, οι κ.κ. Οικονόμου και Φωτήλας, υπέβαλαν στην Βουλή των Ελλήνων την κατωτέρω ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας [οι υπογραμμίσεις και η έντονη γραμματοσειρά υπ΄ εμού]:

¨Κύριε Υπουργέ,
Αναγκαζόμαστε να φέρουμε στη Βουλή μετά το θέμα του Νοσοκομείου του Αργοστολίου, την αγωνία και την αγανάκτηση των κατοίκων του Ληξουρίου που βλέπουν το Νοσοκομείο τους, το ιστορικό «Μαντζαβινάτειο», να παρακμάζει και να αργοσβήνει, καταγγέλλοντας, σε όλους τους τόνους, το διαδραματιζόμενο με ευθύνη της διακυβέρνησή σας «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου». Σας προτείνουμε να ανατρέξετε και εσείς στις σχετικές καταγγελίες του «Συλλόγου Φίλων Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου», της « Κίνησης Πολιτών Ληξουρίου – Παλικής», του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς – Ιθάκης κτλ.

Στην πρόσφατη επίσκεψη (14/2/2018) κλιμακίου του Τομέα Υγείας με επικεφαλής τον Τομεάρχη Υγείας Κο Βασίλη Οικονόμου στο Νοσοκομείο – ΚΥ Ληξουρίου επιβεβαιώσαμε τις καταγγελίες των κατοίκων.

Καμία πρόσληψη ιατρικού προσωπικού δεν έγινε τα τελευταία τρία χρόνια. Στο Νοσοκομείο δεν λειτουργεί παρά μόνο μία (!) Κλινική, η Παθολογική. Προσώρας. Γιατίμέσα στο 2018 συνταξιοδοτούνται ΚΑΙ οι δύο εναπομείναντες παθολόγοι…

Ο τελευταίος χειρουργός του Νοσοκομείου μετακινήθηκε για να καλύψει ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Αργοστολίου και επισκέπτεται το Ληξούρι μία φορά την εβδομάδα. Τα εργαστήρια λειτουργούν περιστασιακά (ένας εναπομείνας ακτινολόγος –ένας συνταξιοδοτήθηκε μέσα στο 2017). Τα άτομα που απαρτίζουν το νοσηλευτικό προσωπικό είναι έξι, ενώ νυκτερινές βάρδιες είναι σε θέση να κάνουν τα πέντε. Άρα οι βάρδιες ΔΕΝ καλύπτονται. Όλο το Νοσοκομείο διαθέτει μόνο δύο διοικητικούς υπαλλήλους και κανένα τραπεζοκόμο (επικουρεί το Ίδρυμα Μαντζαβινάτου ακόμα και στην τραπεζοκομία).
Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε την παρατεινόμενη δυστοκία του Υπουργείου Υγείας στην απεμπλοκή και αξιοποίηση της δωρεάς από την Περιφέρεια Αττικής προς το Νοσοκομείο, ύψους 1,6 εκ ευρώ.

Κατόπιν αυτών, Ερωτάστε:

1.Ποια είναι επιτέλους η θέση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την τύχη του Νοσοκομείου – ΚΥ Ληξουρίου; Σκοπεύετε, έστω και την εσχάτη ώρα, να παρουσιάσετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την διάσωση, την αξιοπρεπή λειτουργία και την ενδυνάμωση του Νοσοκομείου στο Ληξούρι; Γιατί επιμένετε στην τακτική της σιωπηρής εγκατάλειψης και της σταδιακής παρακμής του, εμπαίζοντας τους κατοίκους του Ληξουρίου και αγνοώντας τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις τους;

2.Θα αξιοποιήσετε επιτέλους την δωρεά της Περιφέρειας Αττικής ύψους 1,6 εκ ευρώ η θα αφήσετε τα χρήματα αυτά να χαθούν, συντελώντας έτσι στη πλήρη απαξίωση του Νοσοκομείου;¨

Διερωτώμαι λοιπόν ευλόγως: Μετά την ερώτηση αυτή που υπεβλήθη εν έτει 2018, και είχε όχι απλώς την ευκαιρία το κατοπινά Κυβερνών Κόμμα αλλά και την υποχρέωση, ενόψιν και της πανδημίας να μεριμνήσει διά το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο, τί έκανε;

Και διαβάζοντας την ως άνω ερώτηση των Βουλευτών του κατοπινά Κυβερνώντος Κόμματος, θυμήθηκα ότι κατοπινά διατρέξαμε και μια περίπου διετία, όπου κατά τον νυν Βουλευτή η υγεία στα Νησιά μας τάχα δεν νοσούσε, για να κληθούν από τον ίδιον, προ ολίγων ημερών, να ¨βάλουν πλάτη¨, για να μην καταρρεύσει, οι ιδιώτες Ιατροί.

Μήπως αυτά που έλεγε το κυβερνών Κόμμα το έτος 2018 δια το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο, με αυτά που έλεγε κατοπινά πρέπει να προβληματίσουν κάθε νοήμονα Πολίτη;   

Μήπως η ως άνω ερώτηση πρέπει να υποβληθεί ξανά στη ΒουλήΥπό ποίου;

Και ποία άραγε η απάντησις;

Και επειδή ίσως κανείς δεν θα ρωτήσει, και ίσως κανείς δεν θα απαντήσει, ρωτώ [και δη επαναλαμβάνοντας την ως άνω ερώτηση των Βουλευτών της ΝΔ] ως Ελλην Πολίτης και Κεφαλλήνας:

¨Σκοπεύετε, έστω και την εσχάτη ώρα, να παρουσιάσετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την διάσωση, την αξιοπρεπή λειτουργία και την ενδυνάμωση του Νοσοκομείου στο Ληξούρι; Γιατί επιμένετε στην τακτική της σιωπηρής εγκατάλειψης και της σταδιακής παρακμής του, εμπαίζοντας τους κατοίκους του Ληξουρίου και αγνοώντας τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις τους;¨.

 Ταπεινά