Διεθνής Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα την Οδύσσεια

Home(r) keeps me alive

Ο Δήμος Ιθάκης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων έχει αναλάβει την παραγωγή μιας σημαντικής έκθεσης φωτογραφίας διεθνών φωτογράφων που γίνεται στον Πειραιά στην πολύ γνωστή DL Gallery.

Η έκθεση αποτελεί μέρος του προγράμματος RETURN2ITHACA curating art & artists που οργανώνεται τα τελευταία 5 χρόνια στην Ιθάκη, και η οποία έχει ως στόχο να αποκαλύψει πως ένα έργο παγκόσμιας πολιτιστικής εμβέλειας, μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Διερευνά την έννοια της ελπίδας για επιστροφή στο σπίτι, όπως ο Όμηρος αναφέρει στην Οδύσσεια, διερωτάται για τους τρόπους που το διαχρονικό αυτό έπος συνεχίζει να κατοικεί μέσα μας και γύρω μας, τονίζει τις παραπομπές του που έχουν άμεση σχέση με το παρόν και την καθημερινότητα μας, αναλύει τα μηνύματα του και αναδεικνύει διαφορετικούς και πολύπλευρους τρόπος πρόσληψης του.

Εδώ το σπίτι εκφράζεται μέσα από μια σύγχρονη και κριτική ματιά και σχετίζεται με πολιτικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Οι καλλιτέχνες συνδέουν την οικεία εμπειρία του θέματος της επιστροφής σε πολλαπλές τοποθεσίες μέσα από προσωπικές διαδρομές, διυποκειμενικές σχέσεις και πολιτιστικές αλληλεπιδράσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τις ποικιλόμορφες φωτογραφικές αφηγήσεις των καλλιτεχνών, η έκθεση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ανάγκη επιστροφής ως ένα ταξίδι στις ανέγγιχτες ρίζες και την Εστία που άφησε πίσω του το υποκείμενο.

Η διακριτική τους προσέγγιση συνδυάζει, αφενός, την ευαισθησία στο πλαίσιο και τα δομικά στοιχεία της σύγχρονης διασποράς και της περιπλάνησης και αφετέρου, την ανάλυση των ατομικών ψυχολογικών διαδικασιών που είναι εγγενείς στην εμπειρία της μετατόπισης και της επιστροφής, όπως η νοσταλγία, η μνήμη και το ανήκειν.

Ο τίτλος Home(r) keeps me alive εξερευνά την ανθρώπινη Οδύσσεια όχι μόνο στο παρελθόν ή το παρόν αλλά και στην αιωνιότητα.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Κατερίνα Διγώνη, Ηλίας Λόης, Αντωνία Πετρίτη, Iris Demian ( Κροατία), Elba Haxel και Irene Zottola ( Ισπανία), Massimiliano Gatti και Mauro Fiorito ( Ιταλία) , Mafalda Rakos ( Αυστρία)

Επιμέλεια Έκθεσης: Νίνα Κασσιανού, Alejandro Castellote

Χώρος: DL Gallery, Μεσολογγίου 55α, Πειραιάς, ( πίσω από τον Άγιο Διονύσιο )

Τηλ. επικοινωνίας: 2104619700

www.dlgallery.gr //info@dlgallery.gr

Εγκαίνια: 13 Απριλίου 14.00-20.00

Διάρκεια: 13 Απριλίου – 29 Ιουνίου 2024

Ωράριο Λειτουργίας: Πέμπτη& Παρασκευή 12:00-19:30 & Σάββατο 12:00-16:00

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ

Δήμαρχος Ιθάκης