Εγκαίνια των γραφείων του ΦοΔΣΑ στην έδρα του, στο Αργοστόλι

Στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς και σε χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών ετών από την σύσταση και λειτουργία του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων με έδρα το Αργοστόλι, συντελέστηκε μια κοσμογονία αλλαγών που διαμόρφωσαν ένα νέο μοντέλο, σύγχρονο και βιώσιμο, στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων που κάνουν περήφανο κάθε πολίτη.

Το νέο έργο της Κεφαλονιάς περιλαμβάνει την αναβάθμιση και επέκταση του Εργοστασίου με την κατασκευή νέου Χώρου Υγειονομικής Ταφής, δημοπρατήθηκε, συμβασιοποιήθηκε και ήδη ολοκληρώνεται η κατασκευή του (προβλεπόμενος χρόνος περαίωσης ο Μάρτιος του 2024).

Οι εγκαταστάσεις στην Παλοστή της Κεφαλονιάς, μετά από δυο πυρκαγιές αλλά και τις επιπτώσεις του κυκλώνα ΙΑΝΟΣ, έχουν πλήρως αποκατασταθεί και η σημερινή εικόνα στην διαχείριση των απορριμμάτων είναι η καλύτερη τεχνικά και περιβαλλοντικά των τελευταίων δεκαετιών.

  • Όλα τα παραγόμενα υγρά απόβλητα συλλέγονται και διαχειρίζονται με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους.
  • Η Υγειονομική Ταφή πραγματοποιείται σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες και υποχρεώσεις. Υπάρχουν όλες οι συνθήκες πυρασφάλειας και πυροπροστασίας των εγκαταστάσεων.
  • Όλα τα απορρίμματα πλέον ζυγίζονται σύμφωνα με την προέλευσή τους παρέχοντας χρήσιμες στατιστικές πληροφορίες.
  • Εγκαθίσταται το πρώτο σε πανελλήνιο επίπεδο ρομποτικό ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών)

Όπως επεσήμαναν η Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου και τα στελέχη, το έργο όμως αυτό δεν σταματά εδώ. Με τις ενέργειες του ΦοΔΣΑ και την συμβολή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και δη του Γενικού Γραμματέα κ. Μανώλη Γραφάκου, υπήρξε το πρώτο έργο διαχείρισης απορριμμάτων το οποίο δημοπρατήθηκε με «δικαίωμα προαίρεσης», δηλαδή την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τις απαιτούμενες προσθήκες. Κατά συνέπεια μετά το Μάρτη του 2024 ξεκινούν νέες εργασίες επέκτασης του Εργοστασίου (με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ). Η επέκταση αυτή θα εκσυγχρονίσει ακόμα περισσότερο την Μονάδα με την κατασκευή Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (σήμερα τα υλικά του μπλε κάδου μεταφέρονται στο ΚΔΑΥ Πατρών) αλλά και στην ανάκτηση δευτερογενούς καυσίμου από τα υπολείμματα των απορριμμάτων οδηγώντας πλέον σε υγειονομική ταφής ποσοστό μικρότερο από το 10% των παραγόμενων απορριμμάτων στην Κεφαλονιά.

Αυτό σημαίνει, τόνισε η Περιφερειάρχης. ότι το κόστος διαχείρισης θα στοιχίζει στους Δήμους και κατ’ επέκταση στους πολίτες πολύ λιγότερο από το σημερινό, αφού το κόστος ταφής (25 ευρώ ο τόνος με αυξητική τάση) θα μειωθεί δραστικά λόγω του ότι θα οδηγούνται πολύ μικρότερες ποσότητες για ταφή.

Με τις εργασίες αυτές καθίσταται το Έργο περιβαλλοντικά βιώσιμο και ως ένα από τα πλέον σύγχρονα στην ελληνική επικράτεια προς όφελος της κοινωνίας.

Ενημερώθηκαν οι παρευρισκόμενοι ότι ολοκληρώθηκε μέσω ΑΣΕΠ η πρόσληψη 11 εργαζομένων στο ΦοΔΣΑ, μηχανικών, λογιστών και άλλων ειδικοτήτων. Το προσωπικό αυτό ήδη εργάζεται και καταρτίζεται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του Φορέα μας.

Όσο για τα επόμενα βήματα, ενημέρωσε η Πρόεδρος ότι οι Υπηρεσίες του ΦοΔΣΑ εξειδικεύουν σε κάθε λεπτομέρεια τις επόμενες δράσεις που περιλαμβάνονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και αφορούν στην από κοινού με τους Δήμους της Κεφαλονιάς δράσεις για την εφαρμογή προγραμμάτων διαλογής στην πηγή συσκευασιών και οργανικών απορριμμάτων, στην δημιουργία πράσινων σημείων και γωνιών ανακύκλωσης, στην διαχείριση ογκωδών απορριμμάτων, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και επισκεπτών του νησιού.

“Θεωρούμε ότι οι στόχοι που θέσαμε από την σύσταση του ΦοΔΣΑ ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Κεφαλονιά επιτευχθηκαν κατά μεγάλο μέρος και έχουν ορίζοντα καθαρό για την συνέχεια. Όσοι εθελοτυφλούν και παραπληροφορούν δεν γνωρίζουν τις σύγχρονες απαιτήσεις και νομικές δεσμεύσεις για την διαχείριση των απορριμμάτων και την ελαχιστοποίηση του όγκου ταφής, όπως και τις αρνητικές συνέπειες από την μη εφαρμογή τους. Κατά συνέπεια είναι επικίνδυνοι για τον τόπο” δηλώνει η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου

Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των γραφείων μας στη Έδρα του Φο.Δ.Σ.Α Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι παρουσία του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Μανώλη Γραφάκου και του Βουλευτή Παναγή Καππάτου. Την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2023 θα γίνει παρουσίαση, ξενάγηση στον χώρο διαχείρισης στην Παλλοστή.