«Εδώ και τώρα καταβολή δεδουλευμένων» ζητάει το Εργ. Κέντρο για τους «5μηνίτες» εργαζόμενους στο Δήμο Κεφαλονιάς

O πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Γιώργος Γαβρίλης

«Εδώ και τώρα καταβολή των δεδουλευμένων για τους εργαζόμενους στο Δήμο Κεφαλονιάς με 5μηνα! Απαιτούμε όλα τα δικαιώματα μας!». Αυτό τονίζει σε χθεσινή του ανακοίνωση το ΕΚΚΙ, το οποίο προκηρύσσει παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμαρχο Κεφαλονιάς, την προσεχή Τρίτη 25 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ.

Η ανακοίνωση αναφέρει:
Απευθυνόμαστε σε σας, συνάδελφοι και συναδέλφισσες που εργάζεσθε με 5μηνες συμβάσεις στο Δήμο Κεφαλονιάς. Συμπληρώθηκε ήδη ο πρώτος μήνας δουλειάς που σας βρίσκει απλήρωτους, όπως γίνεται και με χιλιάδες άλλους 5μηνίτες πανελλαδικά.

Το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς -Ιθάκης (ΕΚΚΙ), συνεχίζοντας στο δρόμο που έχει ανοίξει χρόνια τώρα μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, απλώνει το χέρι σε σας, τους νέους συναδέλφους, ώστε να διεκδικήσουμε όλα αυτά που δικαιούμαστε και μας ανήκουν. Ως ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Αυτά χρησιμοποιούνται από κεφάλαιο – κυβερνήσεις-ΕΕ αλλά και από την τοπική διοίκηση, για το χτύπημα στο δικαίωμα για μόνιμη-σταθερή εργασία. Δεν δίνουν ουσιαστική λύση στους χιλιάδες ανέργους, που η ανάγκη τους για μία αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα, δεν διαρκεί μόνο για 5 μήνες.

Το νέο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έχει τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣOΚ και του Ποταμιού, γενικεύει και επιταχύνει τις αντεργατικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Δημοτική Αρχή Κεφαλονιάς (ΝΔ) και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Αριστερή Πλατφόρμα) αποδέχονται και αξιοποιούν την 5μηνη κοινωφελή εργασία. Κυβέρνηση-ΕΕ και τοπική διοίκηση, σε ενιαίο μέτωπο, σας καλούν να εργαστείτε κάτω από συνθήκες γαλέρας, καλύπτοντας χιλιάδες κενά που υπάρχουν, χωρίς καν το αυτονόητο δικαίωμά σας να πληρώνεστε για τον κόπο και τον ιδρώτα σας.

O κυβερνητικός συνδικαλισμός, παλιός και νέος, βάζει πλάτη στην διαίρεση των εργαζομένων μη εγγράφοντας συμβασιούχους σε μια σειρά σωματεία των OΤΑ. Αυτό γίνεται και στο Νομό μας. Το ΕΚΚΙ και συνολικά το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι εδώ, για να στηρίξουν κάθε προσπάθεια οργάνωσή σας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων σας.
Τα προβλήματα δεν λύνονται με δημόσιες σχέσεις αλλά με την πάλη των εργαζομένων. Καμία ανοχή στις αντιλαϊκές πολιτικές, καμία υπομονή. Πληρωμή εδώ και τώρα. Oργανωνόμαστε, παλεύουμε, διεκδικούμε OΛΑ τα δίκαια αιτήματά μας!

ΑΠΑΙΤOΥΜΕ:

Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας. Καμία καθυστέρηση. Το ζήτημα για εμάς δε λύνεται με λόγια και υποσχέσεις, θα λυθεί όταν μπουν τα χρήματα στο λογαριασμό μας. Oι κυβερνητικές δικαιολογίες περί «διαχειριστικών προβλημάτων» (πχ ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το πληροφοριακό σύστημα δεδομένων μεταξύ OΑΕΔ και ΙΚΑ) αποτελούν «προφάσεις εν αμαρτίες».

Σταθερή πληρωμή στην αρχή κάθε μήνα.

Καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος (150 ευρώ) σε όσους δουλεύουν σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες ανεξαρτήτου ειδικότητας. Είναι καταχτημένο – νομοθετικά κατοχυρωμένο δικαίωμα (και απαραίτητη προϋπόθεση για μια τέτοιου είδους εργασία), το να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου και μόνο αν ο δήμος καλύπτει όλα τα δικαιώματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη θέση εργασίας, δηλαδή ασφάλιση στα ΒΑΕ, μέσα ατομικής προστασίας, γάλα κ.α.

Σε κάθε εργαζόμενο να ανατίθενται καθήκοντα με βάση την ειδικότητα και την πρόσληψη και να μην αντιμετωπίζεται σαν «παιδί για όλες τις δουλειές» και «ωφελούμενος».

• Λήψη άμεσα όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

• Παροχή όλων των μέσων ατομικής προστασίας και του γάλακτος.

• Χορήγηση όλων των αδειών (κανονικής, ασθενείας -αναρρωτικής κτλ) κατά την διάρκεια του προγράμματος.

• 7ωρο-5νθήμερο-35ωρο. Όχι εργασία τα Σάββατα και τις Κυριακές.

•Μεταφορά του προσωπικού με ευθύνη του Δήμου.

Βασικό αίτημά μας είναι:

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Τέλος στην ομηρία των συμβάσεων, της ενοικίασης από ΜΚO, των εργολαβιών, των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους κυβέρνηση-Δημοτική Αρχή.

Στο παραπάνω πλαίσιο η διοίκηση του ΕΚΚΙ θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμαρχο Κεφαλονιάς, την Τρίτη 25 Αυγούστου, στις 8 μμ.

Συνάδελφοι 5μηνίτες, σας καλούμε να δώσετε το «παρών» στον αγώνα.
Αργοστόλι 21 Αυγούστου 2015

ΓΙΑ ΤO ΔΣ ΤOΥ ΕΚΚΙ
O πρόεδρος
ΓΙΩΡΓOΣ ΓΑΒΡΙΛΗΣ
Η γεν. γραμματέας
ΑΦΡOΔΙΤΗ ΖΙΑΝΝΗ