Επερώτηση στον Περιφερειάρχη Θόδωρο Γαλιατσάτο για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου

Προς τον Αξιότιμο κ. Περιφερειάρχη ΠΙΝ

ΘΕΜΑ: Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου.

Το Μουσείο Αργοστολίου που σήμερα ειναι ενα κενό κτίριο κτυπημένο απο τούς σεισμούς του 2014, περιμένει ακόμη τίς αποφάσεις των υπευθύνων κρατικών φορέων (κυβέρνησης και Υπουργείου Πολιτισμού) γιά την τύχη του στο μέλλον.

Το κτίριο αυτο που πολλοί αμφισβητούν τήν αρχιτεκτονική του εμφάνιση και άλλοι τήν στατική του επάρκεια, παραμένει ακόμη στο κέντρο της πόλης του Αργοστολίου χωρίς να προσφέρει τίς υπηρεσίες για τίς οποίες ανεγέρθηκε. Αντίθετα, μάλιστα, δημιουργεί μία αρνητική εικόνα εγκατάλειψης και ρυπαίνει την εικόνα του κέντρου της πόλης του Αργοστολίου. Τα εκθέματά του παραμένουν στίς αποθήκες και ετσι η πλούσια Ιστορία του τόπου μας δεν μπορει να εκτεθεί ούτε στους επισκέπτες μας αλλα ούτε και στην νεολαία μας. Σήμερα μάλιστα που η τουριστική κίνηση στον τόπο μας ειναι ανοδική στερείτε ο τόπος μας της ιστορικής και πολιτιστικής αναδειξής του.

Ειναι γεγονός πλέον αναφισβήτητο οτι η εγκατάλειψη του κτιρίου αυτού και η σημερινή του μορφή αμαυρώνει την εικόνα της πόλεως του Αργοστολίου και δημιουργεί ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της Κυβερνησης και του Υπουργείου Πολιτισμού να χειριστεί το θέμα, τέσσερα χρόνια μετα τους σεισμούς.

Η αρμόδια Υπουργός Πολιτισμού απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών για το Μουσείο Αργοστολίου δεν έπεισε για την αποτελεσματικότητα και την θέλησή της να προχωρήσει σε λύσεις. Όχι μόνο δεν παρουσίασε τους προγραμματισμούς του Υπουργείου για το θέμα αυτο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του αλλα «πέταξε» τίς ευθύνες στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων,προκειμένου, όπως είπε, να εκπονηθεί μελετη που θα αφορά το κόστος επισκευής και αποκαταστασης του υφιστάμενου Μουσείου και στο κόστος ανέγερσης νέου Μουσείου στην ίδια θέση.

Κύριε Περιφερειάρχα, επειδή το θέμα αυτο ειναι πολυ σοβαρό και εχει αμεση σχέση με την Πολιτιστική μας ταυτότητα και Κληρονομιά, ερωτάστε.

Α. Έχετε αναλάβει πρωτοβουλία για την υλοποίηση συνολικής διαχείρισης του Μουσείου Αργοστολίου (μελέτη, επισκευή ή κατασκευή νέου);

Β. Εάν έχετε αναλάβει τέτοια πρωτοβουλία ποιές νόμιμες ενεργειες έχετε ακολουθήσει ώστε, αφ ενός να ειναι δυνατόν να υλοποιηθεί η συμφωνία αφ ετέρου οι εμπλεκόμενοι να πληρωθούν;

Γ. Ποιές αποφάσεις Συλλογικών οργάνων εχουν ληφθεί ώστε να νομιμοποιούν τίς ενέργειές σας;

Δ. Ποιό το αποτέλεσμα των μελετών που εχουν γίνει και ποιά τα αποτελέσματά τους;

Ε. Υπαρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των των μελετών και των έργων αποκαταστασης του Μουσείου ή ανέγερση του Νέου Μουσείου;

ΣΤ. Υπάρχει συζήτηση ή συμφωνία, με τον Δήμο Κεφαλονιάς για την από κοινού αντιμετώπιση του θέματος;

Σωτήρης Κουρής

Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΙΝ

τ. Αντιπεριφερειάρχης

Κεφαλληνίας και Ιθάκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου