Ερώτηση Βελόπουλου στη Βουλή για τον θαλασσοπόρο Χουάν ντε Φούκα

Ιωάννης Φωκάς

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή η Ελληνική Λύση χετικά με το θέμα «Juan de Fuca: Ο άγνωστος Έλληνας θαλασσοπόρος του 16 ου αι. σύντομα παγκοσμίως διάσημος στον 21 ο αι.» και την απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη,

16/10/2023

Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: «Juan de Fuca: o άγνωστος Έλληνας θαλασσοπόρος του 16ου αι. σύντομα παγκοσμίως διάσημος στον 21ο αι.»

Κύριε Υπουργέ,

Ο Ιωάννης Φωκάς από το Βαλεριάνο Κεφαλονιάς, ο Χουάν ο Γραικός, ο Juan de Fuca της Flota de Tierra Firme και της Flota de Nueva Espana, ένας άσημος θαλασσοπόρος του 16ου αι., θεωρείται ότι ανακάλυψε τα Στενά νοτίως της νήσου Βανκούβερ (εξού και η ονομασία αυτών ως Strait of Juan de Fuca), με συνέπεια να είναι ο πρώτος Ευρωπαίος (για λογαριασμό του ισπανικού θρόνου) που έφθασε πρώτος στον ΝΔ Καναδά. Γεννήθηκε το 1536 σε αρχοντική οικογένεια της Κεφαλονιάς, ενώ το νησί βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Ενετών. Το 1550 εντάχθηκε στο Βασιλικό Ισπανικό Ναυτικό, έγινε καπετάνιος και ανέλαβε τον ισπανικό στόλο στις Δυτικές Ινδίες. Ο Χουάν ξεκίνησε για την αποστολή του το 1590, από το Μεξικό προς τον Καναδά με 3 πλοία. Δυστυχώς αργότερα, το ισπανικό βασίλειο αρνήθηκε να αποζημιώσει τον Έλληνα ναυτικό για τις εξερευνήσεις του θεωρώντας τες ως ανεπιτυχείς. Ο Χουάν άφησε την αποικιακή υπηρεσία, αλλά παρέμεινε ναυτικός μέχρι που επέστρεψε στη γενέτειρά του, τον Βαλεριανό της Κεφαλονιάς, για να περάσει τις τελευταίες του μέρες. Πέθανε το 1602. Η νεότερη μορφή του Οδυσσέα είχε – συν τοις άλλοις – ξεκινήσει την εξεύρεση των μυθικών Στενών του Ανιάν (κατ’ εντολή του Αντιβασιλέα του Μεξικού), που υποτίθεται ότι ένωναν τον Ειρηνικό με τον Ατλαντικό από τον Αρκτικό Κύκλο, γνωστά τότε και ως ΒΔ Πέρασμα. Η ανακάλυψη αυτής της θαλάσσιας διόδου θα συντόμευε τη ρότα από τη Δυτική Ευρώπη προς την Κίνα, καθιστώντας τα ταξίδια συντομότερα και ασφαλέστερα. Όμως ο Έλλην θαλασσοπόρος δεν τα βρήκε, γιατί απλώς δεν είχαν ακόμη διανοιχθεί. Σήμερα όμως αρχίζουν και ξεσκεπάζονται μετά από αιώνων προστασία από παχύ στρώμα πάγου. Το ΒΔ Πέρασμα μέχρι το 2040 διαφαίνεται ότι θα είναι μια αυταπόδεικτη πραγματικότητα, που θα διευκολύνει το παγκόσμιο εμπόριο, κάνοντας οικολογικότερες, ταχύτερες και οικονομικότερες τις θαλάσσιες μεταφορές μεταξύ Ειρηνικού κι Ατλαντικού από βορρά.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε όπως αναλάβετε πρωτοβουλίες, ώστε να τιμήσετε είτε στη γενέτειρά του είτε στο ΥΠΝΝΠ (εκδηλώσεις, τοποθέτηση προτομής, διαδραστικές προβολές κλπ.) τον θαλασσοπόρο Ιωάννη Φωκά από το Βαλεριάνο Κεφαλονιάς (Juan de Fuca) για το έργο της προσφοράς του στις θαλάσσιες συγκοινωνίες (ποντοπόρες ή ακτοπλοϊκές) και το παγκόσμιο εμπόριο;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

  • ΘΕΜΑ: «Απάντηση της υπ’ αριθ. πρωτ. 1158/17-10-2023 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλο».

Σε απάντηση της εν θέματι Ερώτησης, σχετικά με την αναγνώριση της προσφοράς του Κεφαλλονίτη θαλασσοπόρου Juan de Fuca, σας επισυνάπτεται το υπ’ αριθ. πρωτ. 2541/ 25-10-2023 έγγραφο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κεφαλληνίας. Σημειώνεται, επίσης, ότι σύμφωνα με την υπ’ αριθ. πρωτ. 143208/05-7-2017 Απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιουνίου (ΑΔΑ: Ω3ΠΚΟΡ1Φ-ΣΔ4), ο προβλήτας του λιμένα Αργοστολίου που βρίσκεται όπισθεν της κτηριακής εγκατάστασης του Λιμεναρχείου Κεφαλληνίας φέρει την ονομασία Juan de Fuca.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

  • ΘΕΜΑ: «Ερώτηση του Βουλευτή “Ελληνική Λύση” κ. Βελόπουλου».

Σε συνέχεια ανωτέρω σχετικού, σας ενημερώνουμε ότι σε συνεργασία με τον Δήμο Αργοστολιού έχει τοποθετηθεί προτομή του Κεφαλοννίτη Θαλασσοπόρου Ιωάννη Φωκά (Juan de Fuca), στην πλατεία του χωριού που γεννήθηκε, καθώς και στο χώρο του Λιμεναρχείου Αργοστολιού, δίπλα στον ιστό της ελληνικής σημαίας.

Επισημαίνεται ότι η ίδια προτομή υπάρχει και στο Βανκούβερ.

Κάθε Αύγουστο διοργανώνεται αγώνας δρόμου 8,5 Km, με το όνομα «φώκεια», προς τιμήν του.

Ο αγώνας έχει αφετηρία και τερματισμό την πλατεία «Ιωάννη φωκά», στο Βαλεριάνο και συμμετέχουν αθλητές όλων των ηλικιών.

Τέλος, έχει δημιουργηθεί πολιτιστικός σύλλογος με την ονομασία «Χουάν ντε φούκα», με έδρα την περιοχή του Ελειού, ο οποίος διοργάνωνε διάφορες τοπικές δράσεις, όπως χορευτικά δρώμενα, κεράσματα κτλ.

Ο Πρόεδρος

Μιχαλάτος Θεόφιλος