Η θέση μας για τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας της μουσικής στους εξωτερικούς χώρους

Γ. Λυκούδης

Επειδή πολύ συζήτηση γίνεται τον τελευταίο καιρό για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας της μουσικής στους εξωτερικούς χώρους, κατά μία ώρα, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω την θέση μας.

Από την πρώτη στιγμή που η δημοτική αρχή Μιχαλάτου έθεσε υπόψη μας αυτή την πρόταση διαφωνήσαμε, όχι γιατί θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τους επιχειρηματίες που διατηρούν κέντρα διασκέδασης, όπως τεχνηέντως υποστήριξε η δημοτική αρχή, κατά την προσφιλή τακτική της να προσπαθεί να μας τοποθετήσει απέναντι σε κοινωνικές ομάδες, αλλά διότι πιστεύουμε ότι το μέτρο αυτό ουδόλως θα αντιμετωπίσει το όντως υπαρκτό πρόβλημα της ηχορύπανσης, για το οποίο δικαίως διαμαρτύρονται κάτοικοι και ξενοδόχοι.

Όπως τόνισα και στην τοποθέτηση μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, η λογική της δημοτικής αρχής «πονάει κεφάλι, κόβει χέρι» δεν μας εκφράζει, καθώς και από την συζήτηση στο συμβούλιο αναδείχτηκε ότι το πρόβλημα δεν είναι το ωράριο λειτουργίας της μουσικής αλλά η μη τήρηση του Νόμου, αναφορικά με τον ήχο, από μία πολύ μικρή μερίδα επαγγελματιών.

Αντί λοιπόν η δημοτική αρχή να επικεντρωθεί σε αυτούς τους λίγους που παρανομούν, εισηγήθηκε ένα οριζόντιο μέτρο που πλήττει όλους τους επαγγελματίες και οδηγεί στον περιορισμό της ήδη σχετικά «ήρεμης» νυχτερινής ζωής του νησιού μας, για την οποία πολλοί επισκέπτες διαμαρτύρονται, γεγονός που πιθανόν θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην ήδη περιορισμένη τουριστική κίνηση.

Εν τέλει η εισήγηση ψηφίστηκε από την δημοτική αρχή και την πλειοψηφία που έχει δημιουργήσει, πλην όμως η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, διότι αν θεωρηθεί κανονιστική πράξη, που φρονώ πως είναι, δεν έχει λάβει την αυξημένη πλειοψηφία που ορίζει ο Νόμος και συνεπώς δε θα εφαρμοστεί.

Ο εσφαλμένος χειρισμός της δημοτικής αρχής, αναφορικά με ένα υπαρκτό πρόβλημα, καταδεικνύει αυτό, που είναι πάγια θέση μου, ότι δηλαδή τα προβλήματα του τόπου δεν λύνονται με επικοινωνιακές τακτικές και κορώνες εντυπωσιασμού, αλλά με σοβαρότητα και διάλογο.

(GIANNHS LYKOYDIS FB)