Η Λ.Σ. για τον Παλληξουριακό και τα άλλα ερασιτεχνικά σωματεία

Εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ληξουρίου σχετικά με αιτήματα αθλητικών σωματείων, για το Διοικητικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στο σύνολό του και πιο ειδικά το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, βρίσκεται σε δεινή κατάσταση εξαιτίας της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, που μόνιμα και συστηματικά το υποχρηματοδοτούν στη λογική του μικρότερου «κόστους» για το κράτος.

Τα ψίχουλα της κρατικής επιχορήγησης από την μια και τα μηδαμινά τους έσοδα από την άλλη (εισιτήρια αγώνων, χορηγίες ιδιωτών, εκδηλώσεις), δεν φτάνουν για να καλύψουν ούτε τα βασικά πάγια έξοδα των σωματείων. Ιδιαίτερα ο  Α.Ο. που εκπροσωπεί το Δήμο μας και τον Νομό μας στην Γ’ Εθνική Ερασιτεχνική κατηγορία, ως μια νησιωτική ομάδα, έχει πολύ υψηλότερα έξοδα, (παράβολα προς ΕΠΟ/ΕΠΣ, διαιτησίες αγώνων, μετακινήσεις και διαμονές αποστολών κ.α).

Η πανδημία του  και όσα έφερε το προηγούμενο διάστημα αλλά και όσα θα φέρει στο άμεσο μέλλον, οξύνει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα, λόγω των κενών και των ασαφειών στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης. Στις 7 Νοεμβρίου στα πλαίσια του «lock down», επιβλήθηκε διακοπή των αθλητικών δραστηριοτήτων και από τότε ο Ερασιτεχνικός Αθλητισμός έχει αφεθεί στην μοίρα του, χωρίς το παραμικρό ενδιαφέρον για την εξέλιξη της πορείας του τοπικά και κυρίως στην Γ’ Εθνική. Αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις σωματεία και αθλούμενοι καλούνται να επωμιστούν το βάρος της εφαρμογής των ιατρικών πρωτοκόλλων που έχουν οριστεί, όπως και της απόκτησης υγειονομικού εξοπλισμού. Γενικότερα, απουσιάζει η υγειονομική βοήθεια που θα έπρεπε να παρέχεται – όση και όπου απαιτείται – από την πολιτεία στους αθλητές, στους προπονητές και γενικά σε όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται και μετέχουν στην αθλητική δραστηριότητα.

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν την 6η Δεκεμβρίου 2020 οι ομάδες του 9ου ομίλου της Γ’ Εθνικής κατηγορίας μεταξύ αυτών και ο Παλληξουριακός Α.Ο., αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η ΕΠΟ και η ΓΓΑ τηρεί μια στάση «… φοβική και συντηρητική, λες και ο αθλητισμός δεν συμβάλλει στην υγεία. Μία απούσα κι ασεβή στάση προς τα σωματεία, λες και οι ομάδες λειτουργούν με διακόπτη…»

Ως  συντασσόμαστε με το αίτημα του Παλληξουριακού και των άλλων ομάδων του 9ου Ομίλου του Πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής Ερασιτεχνικής για την επανέναρξη του πρωταθλήματος, που διαμορφώθηκε στην συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη. Μελετώντας και εμπλουτίζοντας τις προτάσεις τους, προτείνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ληξουρίου, να υιοθετήσει τα παρακάτω αιτήματα του φίλαθλου κόσμου και αυτών των ομάδων, μηδέ εξαιρουμένης και κάθε άλλης ερασιτεχνικής ομάδας και των ακαδημιών στα άλλα σπορ που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας και να διεκδικήσει λύσεις από την Κυβέρνηση.

Απαιτούμε:

  1. Έκτακτη γενναία κρατική χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών ομάδων έτσι ώστε να ανταποκριθούν στην περίοδο 2020 – 2021. Οικονομική ενίσχυση ύψους 30.000 ευρώ στην ομάδα δεδομένης της απώλειας εσόδων (παύση εκδηλώσεων, αδυναμία εξεύρεσης χορηγών, απουσία κόσμου) λόγω της πανδημίας.

  2. Να καλυφθούν με κρατική χρηματοδότηση τα έξοδα διαιτησίας για την αγωνιστική περίοδο 2020- 21, να υπάρξει αναστολή καταβολής προστίμων λόγω καρτών για την τρέχουσα αγωνιστική σεζόν των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών ομάδων, καθώς και τα οδοιπορικά έξοδα να τα καλύψει είτε η Ε.Π.Ο., είτε η Περιφέρεια. Αυτό θα μπορούσε να γίνεται και μέσω των ΕΠΣ δίχως να εμπλέκονται τα σωματεία.

  3. Να επιχορηγηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό οι δήμοι, ώστε να αναλάβουν όλα τα λειτουργικά έξοδα συντήρησης γηπέδων που τους ανήκουν και παραχωρούνται στα ερασιτεχνικά σωματεία (φροντίδα αγωνιστικού χώρου, αποδυτήρια, ρεύμα, νερό κ.λπ.).

  4. Κάλυψη όλων των ιατρικών εξόδων (για έκδοση – θεώρηση κάρτας υγείας και για παρουσία γιατρού στους αγώνες) από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δωρεάν κάλυψη των εξόδων για την πραγματοποίηση των τεστ για Covid-19 στους αθλητές των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών ομάδων, στους διαιτητές, σε προσωπικό αγώνων και προπονητές, από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων – Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας κι όχι τα ίδια τα σωματεία. Να εξασφαλιστεί, με κεντρική προμήθεια, πλήρης επάρκεια σε δωρεάν υγειονομικό υλικό, με προτεραιότητα στα Μέσα Ατομικής Προστασίας και πραγματοποίηση συχνών απολυμάνσεων σε όλους τους αθλητικούς χώρους, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους.

  5. Όσον αφορά το αίτημα για την διεξαγωγή των αγώνων με παρουσία φιλάθλων στο 50% της χωρητικότητας των γηπέδων, δεν είμαστε αρνητικοί, με την προϋπόθεση να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη των ειδικών επιστημόνων υγείας.

, 27/12/2020 Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ληξουρίου