Η τελετή αποφοίτησης της Ελληνορθόδοξης Θεολογικής Ακαδημίας του Καναδά

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εγινε η τελετή της αποφοίτησης της Θεολογικής Ακαδημίας της Ιεράς Μητρόπολης Τορόντο του Καναδά. Στο δείπνο παρακάθησαν περί τα 600 άτομα, ενώ αριστεύσας φέτος ήταν ο Χρήστος Κουμαρέλας, ο οποίος μίλησε απταίστως και στις δύο γλώσσες ελληνικά και αγγλικά.
Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η κυρία Βασιλική Τσίρου-Μαρκαντωνάτου, σύζυγος του Πρέσβη της Ελλάδος στον Καναδά, η οποία είναι κάτοχος πολλών πτυχίων, συμπεριλαμβανομένου και Θεολογίας.AKADHMIA CANADA 3
Εδόθησαν χαιρετισμοί από πολιτικούς και παράγοντες της Μητρόπολης.
Σε τηλεφωνική του συνέντευξη από το Βανκούβερ του Καναδά όπου περιοδεύει ο Μητροπολίτης Τορόντο και παντός Καναδά κ. Σωτήριος,αφού εξέφρασε ευχαριστίες «που ο ‘Εθνικός Κήρυξ’ θα δημοσιεύσει για τη Θεολογική μας Ακαδημία», όπως είπε, «τόνισε πως η Ακαδημία μας ξεκίνησε το 1998, έχουν περάσει από τότε 18 χρόνια και ήδη οι καρποί της είναι εντυπωσιακοί. Εχουν αποφοιτήσει μέχρι τώρα 47 νέοι εκ των οποίων έχουν χειροτονηθεί 28». Είπε ακόμα, πως «αυτή τη στιγμή έχομε 9 φοιτητές, φέτος απεφοίτησε ένας, ο Χρήστος Κουμαρέλας, ενώ το Φθινόπωρο θα έχουμε κι άλλους πέντε οι οποίοι θα προστεθούν στους 8».
Στην ερώτηση αν πληρώνουν δίδακτρα και πόσα, ο Μητροπολίτης κ. Σωτήριος είπε «ναι πληρώνουν εξίμισι χιλιάδες δολάρια το χρόνο στα οποία συμπεριλαμβάνονται όλα, δηλαδή φαγητό, ύπνος, διδασκαλία, τα πάντα» και συμπλήρωσε «πρέπει όμως να σας πω ότι από αυτά τα 600 δολάρια δίνονται στο Πανεπιστήμιο St. Paul’s με το οποίο είναι συμβεβλημένη η Θεολογική μας Ακαδημία για να εξασφαλίζει την αναγνώριση του πτυχίου της Θεολογικής Ακαδημίας από όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου και οι απόφοιτοί της δύνανται να συνεχίσουν σπουδές για πτυχίο μαγίστορος ή διδακτορικό σε όποιο πανεπιστήμιο θέλουν».
Οταν τον ρωτήσαμε αν είναι ευχαριστημένος από την πορεία της Ακαδημίας η οποία φυσικά ιδρύθηκε με δική του πρωτοβουλία, είπε πως «αν μπορούσα να πω ότι είμαι ευχαριστημένος διακόσια τα εκατό θα το έλεγα». Επλεξε το εγκώμιο των φοιτητών του, λέγοντας πως «τα παιδιά αυτά κάνουν καταπληκτική εργασία στις κοινότητες, σας λέγω καταπληκτική» και συμπλήρωσε «να σας πω μόνο το εξής, πως όλοι οι αποφοιτήσαντες με εξαίρεση δύο ή τριών μαθαίνουν πολύ καλά Βυζαντινή μουσική και αρχίζουν Σχολές Βυζαντινές Μουσικής σε όλες της κοινότητες και καταρτίζουν ιεροψάλτες και χορωδίες».AKADHMIA CANADA 1
Πρόσθεσε πως «η μεγάλη πλειοψηφία των νέων μας αυτών ιερέων, εργάζεται τόσο καλά που μπορεί να λεχθεί, ότι μεγαλουργεί. Με τη χάρη του Θεού αυτοί οι νέοι ιερείς έχουν πλούσια κηρυκτική και κατηχητική δράση. Γέμισαν τις εκκλησιές με ιερόπαιδες. Εκαμαν τις κατασκηνώσεις πραγματικά να ανθούν. Σε πολλά μέρη του Καναδά ετήσιες συνελεύσεις νεολαίας γίνονται με πολλή επιτυχία».
Στην ερώτηση αν μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, είπε «βέβαια, απαραιτήτως» και πρόσθεσε πως «δεν χειροτονώ κανέναν αν δεν γνωρίζει την ελληνική γλώσσα, κι αυτό το γνωρίζουν από τη στιγμή που θα έλθουν στην Ακαδημία και επιθυμούν να γίνουν ιερείς».
AKADHMIA-CANADA-2-620x300
(ekirikas.com)