Η Χώρα της εικονικής πραγματικότητας

Γράφει ο ΠAYΛOΣ ΠAΠAΔATOΣ
Eπικοινωνιολόγος-οικονομολόγος

ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ του 2023 ήλθε και στην Ελλάδα η Ολλανδή φιλελεύθερη ευρωβουλευτής Sophia In’t Veld, ως επικεφαλής της Επιτροπής Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να ερευνήσει τις καταγγελίες για το κράτος δικαίου της χώρας μας. Ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε κάποιο μέλος της κυβέρνησης, δέχθηκαν να την συναντήσουν, έστω για εθιμοτυπικούς λόγους, με αποτέλεσμα η ευρωβουλευτής να εισηγηθεί στο ευρωκοινοβούλιο το καταδικαστικό για την Ελλάδα ψήφισμα. Συνεπώς ποιος ευθύνεται, το καλάμι που έχουμε καβαλήσει ή οι 330 ευρωβουλευτές;

Και δεν είναι μόνο οι 330 ευρωβουλευτές που καταδίκασαν τη χώρα μας, αλλά είναι και το Ινστιτούτο Fraser, που κατέταξε την Ελλάδα στην 25η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ. Ακόμη και ο Economist που επικαλείται η κυβέρνηση, στην κατηγορία «Tρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης», μας δίνει τη χαμηλότερη βαθμολογία μεταξύ των 24 χωρών που αξιολογεί! Μόνο ένας τυφλός δεν βλέπει τι γίνεται στη χώρα μας.

Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί είναι διορισμένοι και τα πλείστα ΜΜΕ είναι ολιγοπωλειακά, χειραγωγούμενα και κατευθυνόμενα. Αν όντως μία κυβέρνηση θέλει να κάνει βαθιές και ουσιαστικές τομές προκειμένου να αποκτήσουμε πραγματικό κράτος, θα πρέπει να ξεκινήσει από τη Βουλή. Είναι αδιανόητο να έχουμε μία κυβέρνηση με 55 υπουργούς και υφυπουργούς και 300 βουλευτές, όταν σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αναλογικά με τον πληθυσμό τους έχουν περίπου τους μισούς βουλευτές και υπουργούς από ό,τι εμείς. (Βέλγιο: 150 βουλευτές, Ολλανδία: 150 κ.ο.κ.!).

Λιγότεροι βουλευτές και υπουργοί σημαίνει: Πιο αξιόλογοι βουλευτές, πιο αξιόλογοι υπουργοί, λιγότερα ρουσφέτια, λιγότεροι άθλιοι νόμοι, περιορισμός διασπάθισης δημόσιου χρήματος, απόκτηση ουσιαστικού νομοθετικού σώματος (που φυσικά δεν έχουμε), λειτουργικές εξεταστικές επιτροπές -και όχι επιτροπές με αντικειμενικό σκοπό τη συγκάλυψη υπουργών των οποίων η εγκληματική ανευθυνότητα και ανικανότητα συνετέλεσε σε ανείπωτες τραγωδίες.

Οι υπουργοί, όχι μόνο απολαμβάνουν της αδιανόητης υπουργικής ασυλίας, αλλά και της συμπαράστασης του πολιτικού τους προϊσταμένου, ο οποίος τους στέλνει στην «κολυμβήθρα» του σοφού λαού για εξυγίανση, αντί να τους στείλει εκεί που τους αρμόζει! Δυστυχώς, ό,τι κάνουμε, το κάνουμε τσαπατσούλικα και για το θεαθήναι. Έτσι, δημιουργούμε νόμους για τη θέσπιση ιλαροτραγικών γάμων και νομοθετούμε την ίδρυση ιδιωτικών α, εξευτελίζοντάς τα πριν ακόμη λειτουργήσουν!

Το απαιτούμενο ιδρυτικό κεφάλαιο για ένα πανεπιστήμιο είναι μόλις δύο εκατομμύρια ευρώ, όσο πωλείται ένα νεόδμητο διαμέρισμα 180 τ.μ. στο Ψυχικό!

Θα τα αποκαλούμε όχι πανεπιστήμια αλλά «παραρτήματα», ώστε να καταστρατηγήσουμε το άρθρο 16 του Συντάγματος!

Oι υποψήφιοι φοιτητές των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις και όσοι θέλουν να σπουδάσουν στα ιδιωτικά, π.χ. ιατρική, θα μπορούν να μπαίνουν ενδεχομένως και με βάση το δέκα, ενώ για τα δημόσια θα χρειάζονται 18 και βάλε!

Έτσι, θα στείλουμε όλοι τα παιδιά μας στα ιδιωτικά πανεπιστήμια μια και θα είναι, λένε, μη κερδοσκοπικά… γιατί ως φαίνεται, θα ιδρύονται από ευεργέτες φιλεύσπλαχνους επιχειρηματίες!!! Μα, καλά, τέτοια προχειρότητα και ανοησία; (Προς άρση κάθε παρεξηγήσεως, και μεταπτυχιακές σπουδές έκανα στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Santa Clara στην California και 12 χρόνια καθηγητής ήμουν στο Deree College και συνεπώς είμαι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και όχι φυσικά παραρτημάτων καρικατούρας.)

Δυστυχώς είμαστε η χώρα της εικονικής πραγματικότητας. Μας παρουσιάζονται όλα καλά και όλα ωραία, ενώ το χρέος της Ελλάδας όταν μπήκαμε στα μνημόνια ήταν 329 δις με ΑΕΠ 222 δις (δηλαδή στο 148% του ΑΕΠ) και σήμερα, 13 χρόνια αργότερα, το ακαθάριστο δημόσιο χρέος είναι 407 δις με ΑΕΠ στα 194.5 δις (209%), ενώ το χρέος της γενικής κυβέρνησης είναι 357 δις, δηλαδή στο 184% του ΑΕΠ. (Χειρότερο ακόμη και από αυτό του εμπόλεμου Σουδάν που είναι 161%).

Αλλά και οι σημερινές αναλογίες χρέους προς ΑΕΠ είναι εντελώς εικονικές, καθ’ ότι είναι ο υψηλός πληθωρισμός που δείχνει αυξημένο το ΑΕΠ, που ήλθε ναι μεν ως από μηχανής θεός για την κυβέρνηση αλλά ως εφιάλτης για τα νοικοκυριά. Αυτός ο πληθωρισμός – εφιάλτης των νοικοκυριών μείωσε πλασματικά και το έλλειμμα, γιατί οι δαπάνες του κράτους δεν επηρεάζονται από τον πληθωρισμό, ενώ τα έσοδα είναι αυξημένα όσο και το ύψος του πληθωρισμού! Συμπερασματικά, η οικονομική εικόνα της χώρας μας είναι θλιβερή, και εμείς κουκουλώνουμε τα χάλια μας με τα ιλαροτραγικά παντρολογήματα της ανωμαλίας, ώστε να εξευτελίζουμε ακόμη και θεμελιώδεις κοινωνικούς θεσμούς, όπως είναι ο ιερός θεσμός του γάμου. Δυστυχώς δεν πάμε καθόλου καλά, ζούμε μια εικονική πραγματικότητα, η οποία εύκολα γίνεται εφιάλτης αν δεν αλλάξουμε πορεία. (Όσο καλός και αν είναι ένας υπουργός οικονομικών, όπως είναι ο Κωστής Χατζηδάκης, δεν μπορεί να καθορίσει, τουλάχιστον άμεσα, την πορεία της οικονομίας μας, όταν μάλιστα είναι άλλος ο υπουργός που διαχειρίζεται το πρόγραμμα των επενδύσεων)!

Σημείωση

Η Ελλάδα από φιλήσυχη χώρα, έχει μετατραπεί σε πεδίο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών λαθρεμπόρων, νομιμοποίησης χιλιάδων λαθρομεταναστών, εκβιαστών της νύχτας, μαφιόζων ημεδαπών και αλλοδαπών, δολοφόνων και ληστών κάθε λογής, ενώ 6.000 αστυνομικοί είναι αποσπασμένοι στη φύλαξη υψηλών «προσωπικοτήτων» τύπου Φουρθιώτη και συναφών! Τι να πει κανείς…όχι άλλο επιτελικό κράτος!