Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης των ΑμεΑ στο Λόγγο του Ληξουρίου

Με αφορμή τη χθεσινή τελειτή για τα εγκαίνια του Κέντρου Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ.) Ατόμων με Αναπηρίας της Ενωσης Προστασίας της Ισότητας και τον Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία «ΥΠΕΡΙΩΝ», στο Ληξούρι, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωΐ στην Περιφερειακή Ενότητα, στο Αργοστόλι, συνέντευξη Τύπου με θέμα «Λειτουργία Κεντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Αμεα-ΕΣΠΑ-Προοπτικές».

Τη συνέντευξη παραχώρησαν η πρόεδρος της Ενωσης «ΥΠΕΡΙΩΝ» κ. Σοφία Μαροπούλου-Ζαφειράτου, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο αντιπεριφερειάρχης Απασχόλησης, Κοινωνικής Μέριμνας και Εθελοντισμού κ. Αλέκος Μιχαλάς και ο εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κ. Σπύρος Ζουμπουλίδης. Μαζί τους παραβρέθηκε και ο πολιτικός μηχανικός κ. Σταύρος Λυκούδης ο οποίος ανήκει στο Δ.Σ. της Ενωσης και ο οποίος επέβλεψε το έργο των δύο κτηρίων του Κέντρου στο Ληξούρι. Επίσης παρεβρέθηκε και ο π.σ. Χρήστος Ανθης.

Την συνέντευξη ξεκίνησε η κ. Μαροπούλου συστήνοντας τους κ.κ. Μιχαλά και Ζουμπουλίδη. Στη συνέχεια δήλωσε πως «η σημερινή (χθεσινή) μέρα είναι μέρα χαράς» καθώς όπως τόνισε κατάφερε η Ενωση να αποκτήσει και να λειτουργήσει τα κτήρια που εγκαινιάστηκαν χθες στο Ληξούρι (Λόγγος). Το Κ.Δ.Η.Φ το «Υπερίωνα» πήρε την ονομασία «Αθηνά Αντύπα» έπειτα από τη μεγάλη δωρεά της κ. Αντύπα στην Ενωση.

Η προσπάθεια απόκτησης ένος τέτοιυς Κέντρου, όπως είπε η κ. Μαροπούλου κινήθηκε σε δύο μεγάλες προσπάθειες, η πρώτη ήταν από τον Δήμο που τους παραχώρησε τα κτήρια και η δεύτερη ήταν η μεγάλη κίνηση και ενημέρωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την κατάταξη της Ενωσης σε ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ που θα παραχωρεί 800 Ευρώ σε κάθε οφειλούμενο άτομο με αναπηρία που εργάζεται και απασχολείται στο Κέντρο.

Η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του Κ.Δ.Η.Φ έγινε καθαρά από την Περιφέρεια, ενώ όπως τονίσθηκε για να συμβεί αυτό ο «ΥΠΕΡΙΩΝ» κατάφερε να μαζέψει 125 με 130 χιλιάδες Ευρώ, το ποσόπου χρειαζόταν για να μπει στο πρόγραμμα, μέσω δωρεών, εκδηλώσεων και χορηγιών.

Μεγάλο ευχαριστώ απεύθηνε προς τον κ. Παναγή Δρακουλόγκωνα ο οποίος, σύμφωνα με την κ. Μαροπούλου, βοήθησε πολύ και κατάφερε εντός προθεσμίας να τελειώσουν οι διαδικασίες.

Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον κ. Μιχαλά ο οποίος βοήθησε στην ένταξη του Κέντρου στο ΕΣΠΑ και ενώ στόχος του ήταν να καταφέρει να αποκτήσουν όλα τα Ιόνια Νησιά ένα παρόμοιο Κέντρο, μόνο η Κέρκυρα και η Κεφαλονιά το κατάφεραν.

Ετσι λοιπόν στις 16 Φεβρουαρίου εγκρίθηκε η απόφαση ένταξης του «ΥΠΕΡΙΩΝΑ» στη χρηματοδότηση 16 οφειλουμένων, ενώ 4 ακόμη θα φιλοξενούνται από την ίδια την Ενωση με δικά της έξοδα.

Το Κ.Δ.Η.Φ. θα απασχολεί ένα Ψυχείατρο που θα έχει την επίβλεψη όλου του έργου, ένα Κοινωνικό Λειτουργό, ένα Εργοθεραπευτή, ένα Ψυχολόγο, ένα οδηγό λεωφορείου, ένα βοηθό νοσοκόμου και ένα γυμναστή/οδηγό.

Στη συνέχεια η κ. Μαροπούλου κατέθεσε τα κριτήρια με τα οποία έγινε η πρόσληψη των οφειλουμένων και είπε ότι από τα 20 άτομα τα 6 είναι από το Αργοστόλι και τα 14 από το Ληξούρι. Τόσο ο Δήμος με την παραχώρηση στέγης τόσο και η Περιφέρεια με την ανάπτυξη πολλών ενεργειών για ΑμεΑ βοήθησαν πολύ στο στήσιμο και την οργάνωση του Κέντρου.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Λυκούδης ο οποίος είπε ότι η χθεσινή μέρα τους έκανε να νιώθουν ιδιαίτερη τιμή και χαρά καθώς είδαν τους κόπους όλων τους για την δημιουργία του Κέντρου να φτάνουν φτάνουν στο τέλος. Ακόμη είπε ότι το Κ.Δ.Η.Φ. μαζί με τον «ΥΠΕΡΙΩΝΑ» δίνουν την ευκαιρία τόσο στην κοινωνία να αποδεχθούν ακόμη περισσότερο τα ΑμεΑ όσο και τα ίδια τα Ατομα με Αναπηρία να αποδεχθούν και αυτά τη κοινωνία.

Χαρούμενος με το αποτέλεσμα, δήλωσε και ο κ. Δρακουλώγκονας που δήλωσε ότι είναι από τις ελάχιστες φορές που η Περιφέρεια και όσοι εργάσθηκαν για το Κέντρο είναι συγκινημένοι για την χθεσινή πρόσκληση καθώς συνέβαλλαν έστω και στο ελάχιστο για να γίνει πράξη. Η ΠΙΝ συμμετείχε στη δημιουργία 10 νέων θέσεων εργασίας στο σεισμόπληκτο Ληξούρι και αυτό μετά από πολλά χρόνια τους έκανε να νιώθουν υπερίφανους.

Ο κ. Μιχαλάς με τη σειρά του είπε ότι το ΕΣΠΑ είναι ένα εργαλείο χρηματοδότησης και η στρατηγική και η πολιτική που χάραξε το Περιφερειακό Συμβούλιο βοήθησαν πολύ στο να υλοποιηθούν όλα όσα χρειαζόντουσαν για τη δημιουργία του Κέντρου. Ευχαρίστησε τον κ. Δρακουλόγκωνα που επίλυσε όλα τα σημαντικά προβλήματα καθώς και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και τον κ. Ζουμπουλίδη που βοήθησαν τόσο στην υλοποίηση Κέντρων στα Ιόνια Νησιά όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του κ. Μιχαλά, για τις χρηματοδοτήσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κεφαλονιά με το Κέντο Κοινότητας (230.000Ε), τον «ΥΠΕΡΙΩΝΑ» (460.800Ε) και το Οργανισμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Φροντίδας (57.000Ε) και για την θέλησή του να προβεί και σε δημιουργία Κοινωνικού Φαρμακείου, Παντοπωλείου και Συσσιτίου κάτι όμως που δεν πραγματοποιήθηκε αφού, όπως τόνισε, δεν ενδιαφέρθηκε ο Δήμος.

Στη συνέχεια δήλωσε πως ένα ακόμα βήμα για την καταπολέμιση του Κοινωνικού Αποκλεισμού είναι και η δημιουργία Κέντρου Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ.) Ατόμων με Αναπηρίας στην Ιθάκη, κάτι που ήδη συζητήται με τον δήμαρχο Ιθάκης κ. Διονύση Στανίτσα.

Τέλος ο κ. Ζουμπουλίδης πήρε το λόγο τονίζοντας ότι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη προσπάθεια για τη δημιουργία ενός τέτοιου Κέντρου στο Ληξούρι έγινε από τους ίδιους τους γονείς. Ακόμη πρόσθεσε πόσο σημαντικό είναι για τα ΑμεΑ το ότι θα μπορούν να φεύγουν μέσα από το σπίτι τους και να απασχολούνται με κάτι άλλο καθώς θα μπορεί το Κέντρο να τους παρέχει καταστάσεις που αλλού δεν θα ήταν δυνατό.