Καταγγελία της Λ. Συσπείρωσης Ληξουρίου

Από τη Λ. Συσπείρωση Ληξουρίου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση-καταγγελία:

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ληξουρίου, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Ριφίου, με αφορμή το νέο τρίτο περιστατικό (το ένα θανατηφόρο) εκτροχιασμού αυτοκινήτου στον επαρχιακό δρόμο της «Ανωγής», κατήγγειλε την έλλειψη στοιχειωδών μέσων προστασίας (κυρίως προστατευτικών μπαρών) στον συγκεκριμένο δρόμο αλλά και σε όλα τα χωριά της Ανωγής.

Η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής δια στόματος του κ.Δημάρχου ήταν όχι απλά να υποτιμήσει για άλλη μια φορά το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης στοιχειώδους οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της Παλικής (ειδικότερα της Ανωγής) αλλά να διακωμωδήσει και από πάνω την όλη κατάσταση λέγοντας ότι το όχημα «…έπεσε λόγω ποτού…», ότι ο οδηγός «..ήταν μεθυσμένος κι έπεσε από κάτω…»!!!

Η αλήθεια όμως είναι ότι τόσο το συγκεκριμένο όχημα, όσο και αυτό που συμπαρέσυρε στο θάνατο μια συμπολίτισσά μας το περασμένο καλοκαίρι, εάν υπήρχαν προστατευτικές μπάρες, δεν θα είχαν ανατραπεί. Η αλήθεια κ. Δήμαρχε είναι επίσης ότι Δήμος, Περιφέρεια και Κυβέρνηση πρέπει να μεριμνούν και να καλύπτουν την ασφάλεια του κάθε συμπολίτη μας, ακριβώς σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις και συνθήκες που μπορεί να είναι ευάλωτος ο καθένας.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε ότι αυτή η απαράδεκτη και απόλυτα καταδικαστέα αποστροφή του Δημάρχου Ληξουρίου, εκτός των άλλων, αποδεικνύει την συγκάλυψη που παρέχει στην σημερινή Περιφερειακή Αρχή και στην κυβέρνηση, αλλά και σε όλες τις προηγούμενες που έχουν αφήσει διαχρονικά το περιφερειακό, δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο της Παλικής εγκαταλειμμένο και επικίνδυνο, περιφρονώντας την ανθρώπινη ζωή. Την παραπάνω κατάσταση μπορεί και ο πιο ανυποψίαστος συμπολίτης ή επισκέπτης να την διαπιστώσει στα βαλτωμένα έργα της «Κριτωνούς» της γέφυρας του «Χειμωνικού», στο δρόμο Αργοστολίου – Ληξουρίου (γύρα) και σε όλο το δίκτυο της Παλικής, που καρκινοβατούν.

Η παραπάνω κατάσταση αλλά και η συγκεκριμένη συμπεριφορά του κ.Δημάρχου αποδεικνύουν πολύ πειστικά ότι τόσο ο Δήμος όσο η Περιφέρεια, που έχει την ευθύνη της συντήρησης – ασφάλειας του επαρχιακού οδικού δικτύου, αλλά και η κυβέρνηση, που στερεί πάνω από το 60% των θεσμοθετημένων πόρων προς την Τοπική Διοίκηση, κάθε άλλο παρά ενδιαφέρονται για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και πρώτα απ όλα για την ασφάλεια του λαού.

Ως μια συνεκτική ομάδα, Δήμος, Περιφέρεια και Κυβερνήσεις συμβάλλουν με διακριτούς ρόλους και συγκαλύπτοντας ο ένας τον άλλον στην επικίνδυνη για το λαό διαχείριση μιας σκανδαλώδους υποχρηματοδότησης, προκειμένου να εξοικονομήσουν κονδύλια για να στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων (ΑΠΕ, Εξάστερα Ξενοδοχεία κλπ). Αυτό αποδεικνύει και η σιωπή αλλά και η προσβλητική συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής στο συγκεκριμένο περιστατικό.

Απαιτούμε άμεσα και χωρίς καμιά άλλη χρονοτριβή (9 χρόνια είναι πάρα πολλά) να επουλωθούν επιτέλους οι πληγές στο οδικό δίκτυο του Δήμου Ληξουρίου που προκάλεσαν οι σεισμοί του 2014, ο «Ιανός», ο «Μπάλος» κ.α.

Απαιτούμε να τελειώσουν άμεσα τα έργα στην «Κριτωνού», στην γέφυρα του «Χειμωνικού», στο δρόμο Αργοστολίου-Ληξουρίου (γύρα), που έχουν γίνει σύγχρονα «γεφύρια της Άρτας», να τοποθετηθούν προστατευτικές μπάρες, να γίνουν διαγραμμίσεις και τόσα άλλα, όλα απολύτως αναγκαία.

Καλούμε το λαό της Παλικής και με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα.

Είναι η ώρα να αποκτήσει διεκδικητική φωνή αλλάζοντας τους συσχετισμούς, καταδικάζοντας παλιούς και νέους διαχειριστές που έχουν την ευθύνη για την τραγική κατάσταση που βιώνει ο Δήμος μας στις υποδομές, στην υγεία, στην παιδεία, στην αντισεισμική – αντιπλημμυρική – αντιπυρική προστασία, στην οδική ασφάλεια κ.α.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Ληξουρίου