Η Αρχαία «ροιά» καλλιεργήθηκε ήδη από το 4.000 π.χ. στη Μεσοποταμία, Ινδία, Κίνα, Περσία, Φοινίκη, Μέση Ανατολή και διαδόθηκε σε όλη τη Μεσόγειο.
Στην Ελλάδα σύμφωνα με την παράδοση την έφερε η θεά Κυβέλη.
Στη Μυθολογία και τη θρησκεία όλων των λαών ο καρπός της με τους ρουμπινί σπόρους υπήρξε σύμβολο γονιμότητας, αναγέννησης, αφθονίας, πλούτου, έρωτα αλλά και των νεκρών και του θανάτου.
Απασχόλησε τους σοφούς, τους ιερείς, τους πιστούς, τους καλλιτέχνες, τους συγγραφείς, τους ποιητές και λατρεύτηκε από όλους.
Στην Ελληνική Μυθολογία το ρόδι σχετίστηκε με πολλές θεότητες και ιδιαίτερα με το γνωστό μύθο της Περσεφόνης και την αρπαγή της από τον Πλούτωνα που κατάφερε να την κρατά στον Άδη 6 μήνες το χρόνο, αφού της έδωσε να φάει 7 σπόρους ροδιού.
Στο Χριστιανισμό το ρόδι είναι σύμβολο αιώνιας ζωής και Ανάστασης, Φιλανθρωπίας και Αλτρουισμού.
Την Πρωτοχρονιά σπάζουν ένα ρόδι στην πόρτα του σπιτιού με την ευχή όσοι είναι οι σπόροι του τόσα τα πλούτη και τα καλά για το σπίτι.
ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ
ΥΛΙΚΑ
2 Φλυτζάνια τσαγιού ρόδι (σπόροι)
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη 1 κιλό κονιάκ 1 φακελάκι βανίλια
n ΣΚΕΥΟΣ
Ένα γυάλινο μπουκάλι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στο γυάλινο μπουκάλι βάζουμε το ρόδι και τη ζάχαρη για 20 περίπου ημέρες. Αφού λιώσει το ρόδι ρίχνουμε το κονιάκ. Το αφήνουμ 24 ώρες. Σουρώνουμε και βάζουμε στο μπουκάλι.
Το διατηρούμε σε μέρος δροσερό.
Ειρήνη Μοσχονά – Καρκαβέλα
Συνέφορος Φιλολογικού Τμήματος