Μεγάλες …εκρήξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δ. Αραβαντινός: «Πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα» Δ. Λυκούδης: «Ρίχνεις λάσπη στον ανεμιστήρα. Εσύ και ο Μιχαλάτος»

Παραθέτουμε σήμερα το 2ο μέρος της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 26/8. (Συνέχεια από το φ. Σαββάτου 29/8).

Μ. Παπαναστασάτος: «Θα με αναγκάσετε να διακόψω. Το λόγο έχει ο κ. Αραβαντινός».

Δ. Αραβαντινός: «Εχω την εντύπωση ότι η Δημοτική Αρχή συλλήβδην, προσποιείται τους αφελείς, ενώ δεν είναι. Αυτό που λέμε, σε πολύ κατανοητή ελληνική γλώσσα, είναι ότι η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να φαίνεραι τίμια. Εμείς δεν ισοπεδώνουμε τα πάντα, αλλά είναι μια παραίνεση σ’ αυτές τις δύσκολες περιόδους, οικονομικά τουλάχιστον, που περνάμε, πρέπει να κοιτάμε και το νερό στον ήλιο. Δηλαδή πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Εγώ λοιπόν τον Αλέξη το Μοσχονά τον βλέπω πάμπολες φορές με το δικό του αυτοκίνητο και άλλες φορές με το υπηρεσιακό, γυρίζοντας μέσα στα όρια του Δήμου για διάφορες δουλειές που αφορούν την περιοχή του. Σαφέστατα και το επιδοκιμάζω. Μην βιάζεστε όμως. Γιατί υπάρχουν και περιπτώσεις που, αν π.χ. ο Αλέξης ο Μοσχονάς πάει στα Φιδάκια της Παναγίας ή σε μία θρησκευτική εκδήλωση, που δεν πήγε, πρέπει να πάει με το δικό του αυτοκίνητο. Τέτοιες περιπτώσεις εντοπίζουμε λοιπόν. Αν ο Αλέξης, που μου δίνει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσω το όνομά του, πάει «με τα χέρια όλοι πάνω πάμε να δούμε τον Κιάμο», πάει με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο, είναι κατακριτέος. Και ξέρω ότι δεν θα το κάνει, γιατί προσέχει να μην δίνει μιά άλλη εικόνα. Γιατί υπάρχουν περιπτώσεις σαφέστατα τέτοιες και δεν είναι εδώ μέσα να στιγματίσουμε ανθρώπους. Εσείς όμως πρέπει να σηκώσετε το γάντι και να απαντήσετε επί της ουσίας και να διερευνήσετε τέτοια φαινόμενα και να τα στιγματίσετε…».

Δ. Λυκούδης: «Λάσπη στον ανεμιστήρα βάζεις. Λάσπη στον ανεμιστήρα. Λάσπη στον ανειμιστήρα. Εσύ και ο Μιχαλάτος».

Δ. Αραβαντινός: «Εμείς παραινετικά λειτουργούμε. Εμείς δεν θέλουμε να στιγματίσουμε κανένα. Αλλά πραγματικά πρέπει να προσέξετε γενικώς τέτοια φαινόμενα».

Δ. Λυκούδης: «Λάσπη στον ανεμιστήρα βάζεις. Λάσπη στον ανεμιστήρα. Εσύ και ο Μιχαλάτος».

Δ. Αραβαντινός: «Θα πρέπει να προσέξετε τέτοια φαινόμενα. Σε περιόδους κρίσης. Βαθιάς οικονομικής ύφεσης».

Μ. Παπαναστασάτος: «Υπάρχει ένταση μεγάλη. Λοιπόν. Κύριε Μιχαλάτε ανακαλέστε αυτά που είπατε. Ανακαλέστε γιατί τέτοιες εκφράσεις δεν αρμόζουν ούτε σε σας. Είστε αρχηγός της αντιπολίτευσης. Ανακαλέστε να τελιώνει η υπόθεση.

Θ. Μιχαλάτος: «Δεν ανακαλώ εγώ. Να ανακαλέσει το παιδί. Σας παρακαλώ κύριε πρόεδρε είμαι εκτός εαυτού, να ανακαλέσει αυτός αυτά που είπε» (Σ.Σ. Εννοώντας τον δ.σ. της παράταξης του δημάρχου και το επεισόδιο που διαδραματίστηκε νωρίτερα μεταξύ τους).

Μ. Παπαναστασάτος: «Να ανακαλέσετε και οι δύο. Είστε αρχηγός της αντιπολίτευσης και δεν κάνει να λέμε τέτοιες εκφράσεις».

Δ. Λυκούδης: «Κατ’ αρχήν η φράση δεν απευθυνόταν σε σένα. Η δικιά σου απευθυνόταν εκεί».

Θ. Μιχαλάτος: «Σε παρακαλώ πάρα πολύ».

Ν. Ανουσάκης: «Αγαπητοί φίλοι. Πρέπει να καταλάβουμε κάτι με πάσα ειλικρίνεια. Εδώ είμαστε Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς. Δυστυχώς κάποιοι σύμβουλοι φέρνουνε την νοοτροπία και την αντίληψη των μικρότερων Δημοτικών Συμβουλίων της Περιφέρειας διαφόρων περιοχών της Ελλάδος που τα πράγματα είναι πιο μικρά, και ίσως ο κόσμος ασχολείται με πράγματα πιο μικρά πιο ασήμαντα, με λεπτομέρειες. Νομίζουμε πραγματικά ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε το κορυφαίο θεσμικό Oργανο μιας ολόκληρης περιοχής, ενός ολόκληρου Νησιού, το οποίο είναι το πέμπτο στην Ελλάδα σε έκταση και έχει ένα πολιτισμό υποτίθεται. Δεν μπορεί λοιπόν εδώ πέρα, πιστεύω ότι αυτό αδικεί την αντιπολίτευση, να συζητάμε αν βρέθηκε κάποια στιγμή κάποιος κάπου με ένα αμάξι υπηρεσιακό. Μπορεί και νάγινε λέω εγώ. Εντάξει. Μπορεί και νάγινε. Είναι αυτό τόσο τραγικό, είναι να το κάνουμε θέμα και να συζητάμε μία ώρα; Και αν έγινε κακώς έγινε. Μπορούμε πολύ άπλά να το λύσουμε, όπου έγινε να γίνει μιά σύσταση και το φαινόμενο να περιοριστεί ή να εξαλειφθεί, αν έγινε ένα λάθος, ή μια παρεκτροπή, ή μια παρεμβολή, ή μια υπερβολή. Δεν είμαστε τώρα στο Δημοτικό Συμβουλίο Κολοπετινίτσας να ασχολούμαστε, και με αυτό το επίπεδο, αν ένας πήγε παραπέρα ή παρακάτω. Και όταν ρίχνουμε τόσο πολύ το επίπεδο, μοιραία έρχονται εκτροπές, έρχονται νεύρα και έρχονται και εικόνες που δεν τιμούν και κανέναν. Λοιπόν, να πούμε κάτι σοβαρό και ν’ αφήσουμε τώρα αυτά, γιατί εγώ τα θεωρώ πολιτικό κατινισμό. Ειλικρινά. Και ποτέ, όσο ήμουνα αντιπολίτευση δεν ασχολήθηκα με κάτι τέτοιο. Ποτέ. Ειλικρινά. Δόξα το Θεό θέματα σοβαρά υπάρχουνε, μπορείτε να κάνετε αντιπολίτευση».

Σπ. Σαμούρης: «Αγαπητέ πρόεδρε, δεν έχει τεθεί ποτέ από εμάς τέτοιο θέμα. Απλώς το καταπίναμε. Και στο προηγούμενο Συμβούλιο είχε τεθεί κάποια φορά κάτι τέτοιο και απλά δεν το ξανασυζητήσαμε. Εγώ το είπα λοιπόν αυτό, γιατί όπως το είπε προηγουμένως και ο Θεόφιλος, η αλήθεια αυτή είναι και φωτογραφίες υπάρχουνε και μαρτυρίες υπάρχουνε και συζήτηση στην κοινωνία γίνεται και έτσι θέσαμε αυτό το θέμα. Και ποιο ήτανε το λάθος δηλαδή σε αυτό που είπαμε, το να χρησιμοποιούνε δηλαδή τα αυτοκίνητα του Δήμου οι Υπηρεσίες απ’ ότι εμείς οι αιρετοί; Αυτό; Προηγουμένως, όπως έγινε η συζήτηση και με τον κ. αντιδήμαρχο, εμείς είπαμε ότι πολλά από τα θέματα δεν τα συζητάμε, δεν εξαντλούμε το χρόνο, ή μιλάμε μισό λεπτό και το περπατάμε, για να βοηθήσουμε την Δημοτική Αρχή. Δεν δείχνετε ποτέ καλό πρόσωπο όταν κάτι είναι αρνητικό για σας. Που σημαίνει ότι πολλές φορές μετανιώνω, μετανιώνω, ειλικρινά το λέω αυτό, μετανιώνω εγώ και η παράταξή μου που πάμε πάσο σε πολλά πράγματα. Και έπρεπε να τα εξαντλούμε όπως κάνει ο Γκισγκίνης. Σε όλα και πολύ περισσότερο. Γιατί δεν αξίζετε τίποτα. Δεν αξιολογείτε τίποτα. Αντί να πείτε ναι, θα το δούμε.. Πές μια παλαβομάρα τέλως πάντων. Θα το δούμε. ‘Η αν έχει γίνει δεν θα ξαναγίνει. Να δείξετε ένα καλό πρόσωπο. Oύτε αυτό δεν κάνετε. Να πάμε στον Εισαγγελέα. Ε, ναι. Να πάμε στον Εισαγγελέα. Είναι σωστό αυτό; Ετσι πρέπει να λειτουργεί η Αυτοδιοίκηση;».

Μ. Παπαναστασάτος: «H πρότασή σας για θέμα. Πάμε για να τελειώνουμε».

Σπ. Σαμούρης: «Τίποτε. Τι πρόταση να κάνουμε. Θα ψηφίσουμε την εισήγηση».

Ν. Γκισγκίνης: «Το θέμα βέβαια μπορεί να είναι τώρα το αυτοκίνητο για τον OΚΑΠ, αλλά έχει να κάνει για τις ανάγκες στη «Βοήθεια στο Σπίτι« και εδώ πέρα βλέπετε που έχει πάει η συζήτηση. Αρκεί να πούμε ότι αυτά που ειπώθηκαν από την Δημοτική Αρχή ήτανε απαράδεκτα. Δεν είναι πρωτόγνωρα. Είναι επαναλαμβανόμενα. Και ξέρετε εμείς και με τον κ. Μιχαλάτο και με την παράταξή του έχουμε διαφορές. Αλλά αυτά που κάνετε σε καθέναν που έχει μία διαφορετική άποψη είναι ανεπίτρεπτα. Είναι πρωτόγνωρα αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο ενάμισυ χρόνο μαζί με άλλους τρεις-τέσσερις Δήμους. Σας το έχουμε πεί. Είσαστε μαζί με τον Μπέο, με τον Ψινάκη και με το Μαρινάκη. Μαζί μ’ αυτούς τους Δήμους είσαστε».

Ν. Ανουσάκης: «Κύριε πρόεδρε να ανακαλέσει. Να ανακαλέσει. Ποιός είναι επιτέλους. Να ανακαλέσει. Αρκετά πια μαζί του. Ποιός είναι που μας βάζει με το Μπέο;».

Στο σημείο αυτό γίνεται χαμός από φωνές διαμαρτυρίας της Δημοτικής Αρχής, αναγκάζοντας τον πρόεδρο να διακόψει τη συνεδρίαση.

Μ. Παπαναστασάτος: «Διακοπή πέντε λεπτά».

Ν. Ανουσάκης: «Ποιός είναι επιτέλους; Αντε μπράβο! Με τα κυκλώματά σας!».

Ακούγεται από τα έδρανα της συμπολίτευσης κάποιον δ.σ. να αποκαλεί φωνάζοντας τον κ. Γκισγκίνη «βλάκα».

Μ. Παπαναστασάτος: «Εχω διακόψει».

Και κατά την διάρκεια της διακοπής οι δ.σ. της συμπολίτευσης συνέχισαν την υβριστική επίθεση στον κ. Γκισγκίνη.

Μ. Παπαναστασάτος: «Το λόγο έχει ο κ. Γκισγκίνης».

Γ. Τζωρτζάτος: «Eπί της διαδικασίας. Θα παρακαλούσα τον κ.Γκισγκίνη, με την έναρξη της διαδικασίας να ανακαλέσει άμεσα εάν πιστεύει σε δημοκρατικό διάλογο και να προσέχει τα λεγόμενά του».

Μ. Παπαναστασάτος: «Πάμε κ. Γκισγκίνη».

Ν. Γκισγκίνης: «Θα σταματήσω εκεί που συνέχισα. Εμείς μιλάμε πάντα πολιτικά. Δεν ξέρουμε πως τα παίρνουνε προσωπικά και μιλάμε πάντα για πολιτικές και σας τόχουμε ξαναπεί αυτό το πράγμα και αυτό επαναλαμβάνουμε τώρα. Oτι μια αντίληψη που υπάρχει πολιτική που έχει να κάνει με ιδιωτικοποιήσεις, που έχει να κάνει με επιχειρηματικοποιήσεις των Δήμων και επιβολή, που έχει σαν αιχμή και πυρήνα αυτής της πολιτικής ομοτράπεζούς σας δημάρχους, αυτό σας είπαμε. Το Δήμο Μαραθώνα που είναι ο Ψινάκης, του Δήμου Βόλου που είναι Μπέος, το Δήμο Πειραιά που είναι ο Μαρινάκης, και όλοι οι υπόλοιποι, αυτό λέμε. Ταυτιζόσαστε πολιτικά στην επιχειρηματικοποίηση, στο στυλ και σε αυτούς τους Δήμους φαίνεται πιο καθαρά πως το ίδιο το κεφάλαιο, οι μεγάλοι οι επιχειρηματίες μαζί και στην Κεφαλονιά κάνουν κουμάντο. Αυτό. Τώρα, σας αρέσει δεν σας αρέσει, τελείωσε. Και μία δεύτερη παρατήρηση: Το ΚΚΕ θα το θέλανε πολλοί να γίνει υποχείριό τους. Και των εφοπλιστών και των μεγαλεμπόρων και των βιομηχάνων βέβαια. Να μην μιλάει, να είναι από κάτω. Να έχουμε ανθρώπους να λένε ότι είναι ΚΚΕ και να συνεργάζονται με αυτό το κεφάλαιο. Ενα τέτοιο ΚΚΕ θέλουνε. Και το επιδιώξανε και κάποιοι άλλοι, αυτοί που αναφέρατε πριν. Και ο Αλαβάνος και οι υπόλοιποι. Λοιπόν το ΚΚΕ δεν θα δώσει πιστοποιητικά σε κανέναν. Oύτε εφοπλιστή, ούτε έμπορα, ούτε θα παίρνει την άδειά του, ή θα του λέει από πριν τι θα πει στο Δημοτικό Συμβούλιο, τι θα λέει στον εφοπλιστή, στον επιχειρηματία και θα παίρνει την άδεια. Ενα τέτοιο ΚΚΕ πολύ θα το θέλατε. Αλλά επειδή δεν έχετε ένα τέτοιο ΚΚΕ, γι’ αυτό κάνετε αυτές και τις προσωπικές και τις πολιτικές επιθέσεις για Εκδοτική κ.λπ. Ποιοί μιλάνε. Ποιοί μιλάνε. Ποιοί. Oι πολιτικές εκείνες δυνάμεις που έχουνε εξαθλιώσει το λαό, τον έχουνε ξεπατώσει το λαό. Oλες μαζί. Και έρχονται εδώ πέρα και μιλάνε για το ΚΚΕ. Που δίνει και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών του τοπικά και πανελλαδικά στο Εργατικό Κίνημα. Εχετε το θράσος και μιλάτε. Τώρα όσον αφορά το θέμα αυτό για να το κλείσουμε. Εμείς έχουμε ζητήσει κάποια στοιχεία από τον OΚΑΠ. Τάχουμε ζητήσει εδώ και δέκα μέρες και θα παρακαλέσουμε πολύ κ. Γάκη, όσο πιο γρήγορα γίνεται να μας δώσετε τα στοιχεία και εσείς, όπως και οι υπόλοιποι Oργανισμοί. Και ο κ. Τζωρτζάτος που του έχουμε ζητήσει τους ανεξόφλητους λογαριασμούς από μεγάλους συναλλασσόμενους με το Δήμο, από εταιρείες και μεγάλους ιδιώτες και ελπίζουμε να μας τα δώσει. Oπως έχουμε ζητήσει και από την ΔΕΥΑΚ, όπως έχουμε ζητήσει και από το Δήμο. Ελπίζουμε λοιπόν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, γιατί θα βοηθήσει την δουλειά μας, για να ενημερωθεί ο Κεφαλονίτικος λαός και για να δούμε ο καθένας από το έργο του τι κάνει, τι πράττει και ποιούς στηρίζει».

Μ. Γάκης: «Για τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί από τον OΚΑΠ. Τα στοιχεία εκείνα, όπως ξέρετε από τις ερωτήσεις που έχετε κάνει, δεν μπορώ να σας τα δώσω γιατί δεν έχουν κλείσει οι καταστάσεις».

Και μην μπλέκετε ανόμοια πράγματα. Μην μπλέκετε χρέη ιδιωτών με παιδιά που πάνε να φοιτήσουν σε παιδικούς σταθμούς».

Ν. Γκισγκίνης: «Ενα από τα πέντε ζητήματα που σας έχουμε βάλει είναι και σε σχέση με το ΕΣΠΑ. Τα υπόλοιπα μπορείτε να μας τα δώσετε και να εκκρεμεί το ΕΣΠΑ».

Μ. Γάκης: «Δηλαδή τι διαφορά έχει αν πάρετε σε πέντε μέρες όλα τα στοιχεία. Να το αναφέρετε και να το μπλέκεται με χρέη ιδιωτών…».

Ν. Γκισγκίνης: «Δεν αφορά εσάς…».

Μ. Γάκης: «Εχει σημασία όμως, να το λέτε έτσι. Είναι σαν να μη θέλω να σας τα δώσω».

23354_gakis2_1 23351_likoudis_5 23352_samouris_1 23353_gkisgkinis