Ναι στις εξορύξεις με προϋποθέσεις ασφάλειας

Ρ. Κράτσα

Η πρόταση της Περιφερειακής Αρχής Ιονίων Νήσων «ναι στις εξορύξεις, αλλά με όλες τις αυστηρές προϋποθέσεις ασφάλειας και οικονομικής ενίσχυσης των περιοχών», πέρασε κατά πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε το περασμένο Σάββατο στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, που διήρκησε πάνω από 6 ώρες, υπήρξε μεγάλη ένταση, καθώς η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη από μέλη του «No Oil» και του Εργατικού Κέντρου, που αντιτίθενται στις εξορύξεις στο Ιόνιο, αλλά και από μέλη Φορέων από όλα τα Νησιά του Ιονίου.

Στη συνεδρίαση, εκτός από την περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα, παραβρέθηκαν ο βουλευτής του Νομού μας Παναγής Καππάτος, ο πρόεδρος της ΠΕΔΙΝ Αλέξανδρος Παρίσης, οι αντιπεριφερειάρχες Σταύρος Τραυλός και Σωτήρης Κουρής, καθώς και οι δήμαρχοι του Νομού μας Θεόφιλος Μιχαλάτος, Γιώργος Κατσιβέλης, Γεράσιμος Μονιάς και Διονύσης Στανίτσας (φωτό).

Σχετικά με το Περιφερειακό Συμβούλιο, η ΑΝΑΣΑ (επικεφαλής Θόδωρος Γαλιατσάτος), ανακοίωνσε τα εξής:

Η συμμαχία Κράτσα-Σπύρου-Αλεξάκη είπε ένα μεγάλο ΝΑΙ στην άντληση υδρογονανθράκων.
Αρνήθηκαν το Δημοψήφισμα που πρότεινε η ΑΝΑΣΑ.

Ουδεμία ευαισθησία από την συμμαχία Κράτσα-Σπύρου-Αλεξάκη στις αιτιάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και του δυναμικού κινήματος κατά των εξορύξεων, μετά από μια πολύωρη και θυελλώδη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων.

Η θέση της ΑΝΑΣΑ, όπως κατατέθηκε και αναλύθηκε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Αργοστόλι:

Η ΑΝΑΣΑ προτείνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων να τοποθετηθεί αρνητικά απέναντι στην προοπτική άντλησης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.

Η μη αναφορά, στις υπογραφείσες συμβάσεις παραχώρησης, ότι ο εκμεταλλευτής βαρύνεται αποκλειστικά με την δαπάνη αποκατάστασης της όποιας ζημίας ήθελε προκληθεί στην τοπική οικονομία και το περιβάλλον, η επί θύραις πλήρης ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ ως του δημόσιου βραχίονα στις αντλήσεις, επιτείνουν ακόμη περισσότερο την ανησυχία για τυχόν αρνητικές επιπτώσεις.

Η ΑΝΑΣΑ, τέλος, προτείνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφασίσει την διεξαγωγή περιφερειακού δημοψηφίσματος, κατ’ εφαρμογή των σχετικών άρθρων του ν. 4555/2018 (“Κλεισθένης”), ώστε να αποφανθεί δημοκρατικά και κυρίαρχα ο λαός των Ιονίων Νήσων.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ
ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά

(Οι φωτό είναι από το ekefalonia.gr)