Ναι στο «λίφτινγκ» της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, λένε Αφροδίτη και Μπάκης

Απάντηση στην επιστολή του προέδρου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Ληξουρίου κ. Πέτρου Πετράτου για επισκευή στο κτήριο της Βιβλιοθήκης, απάντησαν οι δύο υποψήφιοι βουλευτές κ.κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και Μπάκης Λυκούδης.

Oι απαντήσεις τους:
• Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

Ανοιχτή Επιστολή προς τον Πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης Ληξουρίου κ. Πέτρο Πετράτο

theopeftatou

Αγαπητέ Πέτρο,
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να ευχηθώ σε σένα και τα άλλα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης μια καλή και δημιουργική θητεία στα νέα σας καθήκοντα.
Αυτονόητα συνυπογράφω την επιστολή σου, όχι μόνο ως υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ως πολίτης αυτών των νησιών.

Με τιμή
Αφροδίτη
Θεοπεφτάτου
Υπ. Βουλευτής Κεφαλληνίας και Ιθάκης

• Χαράλαμπος Λυκούδης
likoudis xaralampos1

Απάντηση Χαράλαμπου Λυκούδη στην επιστολή του κ. Πέτρου Πετράτου για την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη

Αγαπητέ κύριε Πετράτε,

Διάβασα με πολύ προσοχή την επιστολή σας αναφορικά με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη στο Ληξούρι. Με απόλυτη ειλικρίνεια θέλω να σας επισημάνω ότι για μένα αποτελεί προσωπικό στοίχημα, αφού ως Ληξουριώτης έχω συνδέσει την ευαίσθητη παιδική και μαθητική μου ηλικία με το σημαντικό αυτό ίδρυμα, σήμα-κατατεθέν της μεγάλης πολιτιστικής και εκπαιδευτικής παράδοσης της ιδιαίτερης πατρίδας μου της Παλικής.
Δυστυχώς, η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη Ληξουρίου μετά τους σεισμούς του 2014 έχει κλείσει αφού χαρακτηρίστηκε ως ακατάλληλη με την ευθύνη μελέτης και ανακατασκευής να «βαραίνει» το Υπουργείο Παιδείας.

Δυστυχώς τους 8 τελευταίους μήνες αποτελεί κοινή παραδοχή η απουσία οποιασδήποτε κινητικότητας εκ μέρους της κεντρικής εξουσίας αναφορικά με την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Εξακολουθεί να παραμένει στάσιμη η μελέτη υποστύλωσης, ενώ είναι άμεση η ανάγκη ανεύρεσης λύσης αναφορικά με την προστασία του αρχειακού υλικού, την παροχή υπηρεσιών στους μαθητές και φοιτητές του Ληξουρίου αλλά και την οριστική επισκευή των εγκαταστάσεων, ώστε η Βιβλιοθήκη να ανταποκρίνεται πλήρως στον ρόλο της ως νησίδα πολιτισμού για τον τόπο μας.
Αυτή η απαράδεκτη κωλλυσιέργεια δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη.
Εδώ έγκειται και ο ρόλος του τοπικού βουλευτή. Να παρέμβει δυναμικά στην κεντρική κυβέρνηση, να διεκδικήσει και να καταφέρει να επανεκκινήσει τις διαδικασίες ώστε η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη να αποδοθεί ανακατασκευασμένη και ασφαλής στους Παλικισιάνους.

Θα επιθυμούσα με την επιστολή μου αυτή να δηλώσω «παρών» στην μεγάλη αυτή προσπάθεια, πάντα σε συνεργασία με την Εφορευτική Επιτροπή και τους θεσμικούς φορείς, ώστε να καταφέρουμε όλοι μαζί να διατηρήσουμε ζωντανό αυτό το σύμβολο πολιτισμού της Παλικής αλλά και ολόκληρης της Κεφαλονιάς.

Με τιμή,
Χαράλαμπος
Λυκούδης
Υποψήφιος Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

• Απάντηση για την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη έδωσε και ο υποψήφιος βουλευτής Δ. Σιμωτάς

Καμιά υπόσχεση, μόνον πράξεις!

Oλα της ζωής δύσκολα! Κτίζουμε, γκρεμίζουμε, φτιάχνουμε, χαλάμε και πάλι από την αρχή ξαναφτιάχνουμε! Μια συνεχής πάλη, για να διατηρήσουμε την ισορροπία μεταξύ των όσων ελπίζουμε κάποια στιγμή να πετύχουμε και των όσων έχουμε ήδη επιτύχει. Μια συνεχής πάλη είναι η διόρθωση των λανθασμένων μας επιλογών και ο σχεδιασμός των εκ νέου μελλοντικών μας τέτοιων. Από την φύση μας νιώθουμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε. Πολλές φορές δε, η ίδια η φύση είναι αυτή που μας ωθεί και μας αναγκάζει να ξανακτίσουμε ό,τι αυτή μας “πήρε”! Ένας Γάλλος συγγραφέας, είπε κάποτε: “Η καταστροφή, όπως και η δημιουργία, είναι μια από τις αποστολές της Φύσης.”

Στην Ιακωβάτειον Βιβλιοθήκη του νησιού μας και του μοναδικού, πανέμορφου Ληξουρίου μας, αναφέρομαι! O Εγκέλαδος κατέστρεψε, αυτό που με κόπους και ιδρώτα, κάποιοι συμπολίτες μας, άξιοι συγχαρητηρίων, έκτισαν! Δεν είναι στην “φύση” μας να εγκαταλείψουμε ένα τόσο σημαντικό κομμάτι του νησιού αλλά και του εαυτού μας! Υποχρέωση όλων μας να βρούμε τρόπους ώστε σύντομα να επαναλειτουργήσει, για τους Πολίτες, αυτό το “κόσμημα” της συμπρωτεύουσας! O αγαπητός σε όλους μας καθηγητής και πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, κ. Πέτρος Πετράτος, εζήτησε από όλους τους υποψηφίους βουλευτές του Νομού μας, να γράψουμε δυο λόγια για αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα. Μας εζήτησε να δεσμευτούμε ότι αυτό το πρόβλημα του Ληξουρίου και των Ληξουριωτών, θα γίνει και δικό μας!
Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος υποψήφιος που να μην νιώθει ότι το ζήτημα αυτό μας απασχολεί όλους! Δεν νομίζω να υπάρχει έστω και ένας κάτοικος αυτού του νησιού που να μην έδινε και την ψυχή του για να επιλυθεί αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα/πρόβλημα!

Αναμφίβολα λοιπόν, θα ασχοληθώ, μεταξύ άλλων, προεκλογικά αλλά και μετά το πέρας των εκλογών, με ό,τι απαιτείται για την άμεση επαναλειτουργία της Βιβλιοθήκης! Στόχος, δεν είναι μόνο η επαναλειτουργία της αλλά και η βελτίωσή της! _ς υποψήφιος βουλευτής με την “Δημιουργία, Ξανά!”, θα χρησιμοποιήσω ένα από τα “σλόγκαν” της: “Καμία υπόσχεση, μόνο πράξεις”!
Δεν υπόσχομαι τίποτα, αφού οι δυνάμεις του καθενός από εμάς σίγουρα έχουν όρια. Θα προσπαθήσω όμως με πράξεις να μάθω, να βρω, να σκεφθώ τρόπους που θα μπορέσουν να ενισχύσουν την όποια προσπάθεια γίνεται για να γίνει εκ νέου η Βιβλιοθήκη, το στολίδι του Ληξουρίου αλλά και Κέντρο μελέτης και έρευνας!

Ευχαριστώ προσωπικά τον κ. Πετράτο για τις προσπάθειές του και τον αγώνα που δίνει προς όφελος όλων των κατοίκων του νησιού μας!

Δημήτριος Π. Σιμωτάς

Υποψήφιος βουλευτής με την “Δημιουργία, Ξανά!”