Νέα περιστατικά τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής απάτης έχουν εμφανίστηκαν στην Κεφαλονιά τις τελευταίες μέρες.
Επιτήδειοι, μέσα σε μόλις τρεις μέρες απέσπασαν από ανυποψίαστους πολίτες 27.000 ευρώ, με διάφορες δικαιολογίες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μας, κάποια άλλα υποψήφια θύματα «σώθηκαν στο παρά πέντε», επειδή κατάλαβαν ότι πρόκειται για απάτη.
Κάποια από τα περιστατικά που έλαβαν χώρα πρόσφατα, αφορούν συμπολίτες μας, που ο ένας εξ αυτών, κατέθεσε μεγάλο χρηματικό ποσό για ηλεκτρονική αγορά αυτοκινήτου που ουδέποτε έγινε, σε μία ηλικιωμένη οι επιτήδειοι προσποιούμενοι ονόματα υπαρκτού τραπεζικού υπαλλήλου καταστήματος στο Αργοστόλι απέσπασαν 10.000 Ευρώ, ως επιστροφή από καταβληθέντα συνταξιοδοτικά ποσά, ενώ από τοπικό επιχειρηματία, χρησιμοποιώντας ο δράστης την ιδιότητα αντιδημάρχου, κατάφεραν να αποσπάσουν επίσης μεγάλο χρηματικό ποσό, με την δικαιολογία της λάθος τιμολόγησης από αγοραπωλησία εμπορευμάτων.
Τέτοια φαινόμενα τους τελευταίους μήνες είναι διευρυμένα σε αριθμό στην Κεφαλονιά, ενώ τα ανυποψίαστα θύματα, πείθονται να δίνουν τραπεζικούς λογαριασμούς και προσωπικά στοιχεία στους δράστες, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν για να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, οι οποίοι για κανένα λόγο δεν πρέπει να υποπέσουν θύματα των δραστών, ενώ πρέπει να ενημερώσουν άμεσα τις Αστυνομικές Αρχές για το συμβάν.
Σχετικά με τα τελευταία περιστατικά απάτης, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων ανακοίνωσε χθες τα ακόλουθα:
Από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων ανακοινώνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα σε Υπηρεσία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κεφαλληνίας έχουν καταγγελθεί και διερευνώνται υποθέσεις εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών, κατά τις οποίες επιτήδειοι με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα, απέσπασαν χρηματικά ποσά.
Στην πλειονότητα των υποθέσεων αυτών οι δράστες προσεγγίζουν τους πολίτες είτε τηλεφωνικά είτε μέσω εφαρμογών του διαδικτύου και καταφέρνουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη πείθοντάς τους στην κατάθεση χρηματικών ποσών ή στην αποκάλυψη προσωπικών τους στοιχείων αποκτώντας με αυτό τον τρόπο πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου άγνωστοι εμφανίζονται ως κρατικοί υπάλληλοι, τραπεζικοί υπάλληλοι, υποψήφιοι αγοραστές προϊόντων, πωλητές προϊόντων, υπάλληλοι εταιρειών επενδύσεων, ιατροί, τεχνικοί υπολογιστών, συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα.
Με στόχο την πρόληψη και αποφυγή περιστατικών εξαπάτησης από επιτήδειους, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων συμβουλεύει:
• Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα – εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
• Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι σας ζητούν χρήματα, για δήθεν επείγουσα ανάγκη συγγενικού/φιλικού σας προσώπου, όπως νοσηλεία σε νοσοκομείο ή για δήθεν τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε το συγγενικό σας πρόσωπο, που είχε ως συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό ανήλικου, συνήθως παιδιού. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά.
• Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.
• Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό – συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.
• Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έδωσαν οι δράστες να μιλήσετε.
• Να χρησιμοποιείτε εφαρμογές τραπεζικών ιδρυμάτων αφού πρώτα ενημερωθείτε επαρκώς σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας αυτών.
• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και να επικοινωνείτε με την τράπεζά σας, για επιβεβαίωση συναλλαγών για τις οποίες άγνωστοι σας απέστειλαν σχετικά παραστατικά.
• Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
• Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
• Ενημερώστε φίλους, συγγενείς και κυρίως τους ηλικιωμένους, προκειμένου να μην πέσουν θύματα εξαπάτησης.
Για περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www. hellenicpolice.gr) στην ενότητα Οδηγός του Πολίτη.