Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ΙΑ’ Πανιόνιο Συνέδριο

Με την καταληκτήρια συνεδρία, το απόγευμα της Παρασκευής 25 Μαΐου στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΙΑ΄ Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου στην Κεφαλονιά.

Από την Δευτέρα έως και την Παρασκευή, στο Αργοστόλι (Δημοτικό Θέατρο «Ο Κέφαλος», Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη), στο Ληξούρι (Αίθουσα ξενοδοχείου Palatino) και στα Κουρκουμελάτα (Πνευματικό Κέντρο Βεργωτή) ακαδημαϊκοί, καθηγητές Πανεπιστημίων και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πραγματοποίησαν ανακοινώσεις γύρω από τον χώρο των Επτανήσων στα επιστημονικά πεδία της Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Ιστορίας της Τέχνης, Ιστορίας του Θεάτρου και της Μουσικής, Φιλολογίας, Φιλοσοφίας, Λαογραφίας, Γλωσσολογίας και για τη σύγχρονη πραγματικότητα των Ιονίων Νήσων.

Στην καταληκτήρια ομιλία επίσης καταρτίστηκαν και εγκρίθηκαν ομόφωνα ψηφίσματα που αφορούσαν

(α) Την ανάγκη διατήρησης και υποστήριξης του Τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Ληξούρι, ενόψει της επικείμενης συγχώνευσης του ΤΕΙ με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

(β) Την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης του πληγωμένου από τους σεισμούς κτηρίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Ληξουρίου, και της άμεσης μεταφοράς του σπάνιου υλικού της στο κτήριο του Μουσείου Ληξουρίου. Παράλληλα, στην ανάγκη επισκευής του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου και του Δημοτικού Θεάτρου Ληξουρίου, αλλά και οικονομικής στήριξης της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης και του Κοργιαλενείου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Κεφαλονιάς (ΚΕΔΗΚΕ) και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔΙΝ).

Μετά το πέρας της καταληκτήριας συνεδρίας ολοκληρώθηκαν και οι παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Συνεδρίου, με τη συναυλία, στη Φιλαρμονική Σχολή Κεφαλληνίας, έργων του Παύλου Καρρέρ για πιάνο σε τέσσερα χέρια από τους Αντώνη Σεμιτέκολο και Βέρα Στραβοράβδη, μετά από πρόλογο-παρουσίαση από τη Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων κ. Κατερίνα Δεμέτη.

Η καταληκτήρια ολομέλεια του Συνεδρίου αποφάσισε να αναθέσει τη διεξαγωγή του επόμενου (δωδέκατου) Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου στην Εταιρεία Ζακυνθινών Πολιτισμικών Ερευνών, μετά από σχετική επίσημη πρόταση της τελευταίας, με προγραμματισμό να οργανωθεί στη Ζάκυνθο το 2022.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου απευθύνει θερμές ευχαριστίες:

  • Σε όλους τους Συνέδρους, που κατέθεσαν στο Συνέδριο το πνευματικό τους έργο, ως παρακαταθήκη γνώσης. Στο προσεχές χρονικό διάστημα θα κυκλοφορήσουν τα Πρακτικά του Συνεδρίου, που θα συμπεριλαμβάνουν τα αναλυτικά κείμενα των ανακοινώσεων
  • Στους χορηγούς στου Συνεδρίου: Ακαδημία Αθηνών, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κληροδότημα Σπυρίδωνος Φωτ. Αντύπα υπέρ της Κεφαλληνίας, Ίδρυμα Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή, κ.κ. Kίττυ και Νικόλαο Βεργωτή, κ.κ. Margo και Γεράσιμο Βεργωτή, Επιμελητήριο Κεφαλληνίας και Ιθάκης, κ. Δημήτρη Γιαννικάκη, κ. Τασία Ευθυμιάτου-Αλισανδράτου, κ. Αλέξανδρο Καλαφάτη, κ. Φώτη Κρεμμύδα, δικηγόρο, Νικόλαος Μπαζίγος Α.Ε., κ. Διονύσιο Σέρρα.
  • Τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλληνίας κ. Παναγή Δρακουλόγκωνα και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΗΚΕ κ. Άγγελο Κωνσταντάκη.
  • Σε όλους τους ευγενικούς υποστηρικτές του Συνεδρίου: Κοργιαλένειο Ίδρυμα Αργοστολίου, Kefalonian Lines Ναυτιλιακή Εταιρεία, Ληξούρι Α.Ε. Ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις, ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς Α.Ε., Αυτοτελές Τμήμα Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Κεφαλονιάς, Λύκειο των Ελληνίδων Παράρτημα Αργοστολίου, Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλονιάς, Χορωδία και Μαντολινάτα Λειβαθούς, Κανταδόροι, χορωδία και μαντολινάτα Αργοστολίου και JoyCruises(HighspeedAzimut).
  • Στην Οικονομική Επιτροπή του Συνεδρίου: κ.κ. Νικόλαο Μπούκα, Νικόλαο Μαραγκάκη και Διονύσιο Γαρμπή.
  • Στους επιστημονικούς συνεργάτες του Συνεδρίου: κ.κ. Θεοδώρα Ζαφειράτου-Γαρμπή, Παναγιώτη Ιωάννου, Γεώργιο Λεοντσίνη, Ευθυμία Μαυρομιχάλη, Νικόλαο Μοσχονά, Περικλή Παγκράτη, Πέτρο Πετράτο, Γεώργιο Πλουμίδη, Θεοδόση Πυλαρινό και Τένια Ρηγάκου.
  • Σε όλους τους συμπολίτες μας που εργάστηκαν μαζί με τους παραπάνω για την επιτυχή διεξαγωγή του Συνεδρίου: Τους κ.κ. Κική Μοσχοπούλου, Νίκο Λάσκαρη, Αγγελική Γιαννάτου, Ευρώπη Μοσχονά, Αικατερίνη Αντωνέλου, Ελένη Στελλάτου, Ανδρέα Γαβριελάτο, Έμελη Χατζηχρήστου, Βεατρίκη Γαβριελάτου, Σταματούλα Καλλιβωκά, Χριστοθέα Κοσμάτου, Ειρήνη Μοσχονά, Άντζελα Μαρούλη, και όλο το προσωπικό του Δημοτικού Θεάτρου «Ο Κέφαλος», την κ. Υβόννη Μαρκαντωνάτου, τον κ. Λάμπρο Σιμάτο, αλλά και την ομάδα του κ. Όθωνα Κουταβά για την τεχνική υποστήριξη. Επίσης τους κ.κ. Γεράσιμο Γαλανό και Διονύσιο Κατερέλο που επιμελήθηκαν την ολομέλεια του Ληξουρίου.
  • Τα Μ.Μ.Ε. του νησιού μας για την επιτυχή κάλυψη και στήριξη του Συνεδρίου.
  • Όλους τους συμπολίτες μας που παρακολούθησαν τις εργασίες του Συνεδρίου.

Από την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου