Πέθανε ο ομογενής συγγραφέας Διονύσιος Κονταρίνης, με κεφαλονίτικες ρίζες

Του Χριστόδουλου Αθανασάτου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Θλίψη στην Ομογένεια προκάλεσε η εκδημία του Ελληνοαμερικανού συγγραφέα και επιχειρηματία, Διονυσίου Κονταρίνη, που έφυγε από την ζωή από φυσικά αίτια, σε ηλικία 90 ετών.

Ενας άνθρωπος δραστήριος, με αγάπη για τα γράμματα και άριστος οικογενειάρχης, ο Διονύσιος Κονταρίνης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1930, στο Τελωνείο της οποίας εργαζόταν ο πατέρας του. Λίγα χρόνια αργότερα, η Οικογένεια μετακόμισε στην Κέρκυρα, όπου πήγε σχολείο και ενηλικιώθηκε ο εκλιπών.

Υπηρέτησε στην Πολεμική Αεροπορία και έζησε για αρκετά χρόνια στην Αθήνα, όπου εργαζόταν στον κινηματογράφο. Το 1968 παντρεύτηκε την σύντροφο της ζωής του, Ανδρονίκη, με την οποία αποφάσισαν να μετακομίσουν στις ΗΠΑ το 1969, προκειμένου να ξεφύγουν από την κατάσταση που είχε διαμορφώσει στην Ελλάδα η Χούντα των Συνταγματαρχών.

«Ηταν ο καλύτερος πατέρας και ακόμη καλύτερος παππούς. Ζούσε για τα εγγόνια και την οικογένειά του, που ήταν όλη του η ζωή. Μας έλεγε πάντα ότι πολλά χρήματα μπορεί να μην έκανε, όμως έκανε παιδιά και οικογένεια. Δεν τον ένοιαζε ούτε για τα αυτοκίνητα, ούτε για τα σπίτια. Τα παιδιά του ήταν τα διαμάντια του», αναφέρει στον «Ε.Κ.» η κόρη του, Σπυριδούλα.

Ο Διονύσης Κονταρίνης ήταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Αμερικής, με αξιοπρόσεκτη συγγραφική δράση, ενώ αρθρογραφούσε σε έντυπα της Ομογένειας. Για να βγάλει τα προς το ζην, εργάστηκε σε εστιατόρια, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του 1970 άνοιξε και το δικό του, στην περιοχή του Μπρούκλιν.

Το 2010 δέχθηκε το σκληρότερο χτύπημα της μοίρας που μπορεί να υποστεί ένας γονέας, όταν έχασε τον γιο του, Δρα Ευάγγελο Κονταρίνη (Dr. Angelo Kontarinis), καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Νιου Χαμσάιρ, σε ηλικία μόλις 41 ετών. Παρ’ όλα αυτά, αντιμετώπισε τον πόνο και έζησε την υπόλοιπη ζωή κοντά στην οικογένειά του.

«Ο πατέρας μου ήταν υπέροχος άνθρωπος. Εμείς γεννηθήκαμε εδώ, αλλά μας έμαθε να αγαπάμε την Ελλάδα πολύ περισσότερο απ’ ό,τι εάν είχαμε γεννηθεί εκεί», καταλήγει η Σπυριδούλα Κονταρίνη – Τσαντέ.

Ο Διονύσης Κονταρίνης αφήνει πίσω την σύζυγό του, Ανδρονίκη, τα τρία παιδιά του, Αθανάσιο, Σπυριδούλα (συζ. Ιωάννη Τσαντέ) και Ευαγγελία (συζ. Γεωργίου Λαγού) όπως επίσης και 10 εγγόνια.

Οσοι θέλουν να απευθύνουν το ύστατο χαίρε στον Διονύση Κονταρίνη και να συμπαρασταθούν στην οικογένεια, μπορούν να προσέλθουν την προσεχή Δευτέρα, από τις 3 το μεσημέρι έως στις 7 το απόγευμα, στο νεκροπομπείο Frederick (192 – 15 Northern Boulevard, Flushing).

Η κηδεία θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο, προς τήρησιν των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά της πανδημίας της Covid-19.

Κονταρίνης, Διονύσης Ε.

Ο Συγγραφέας κ. Διονύσιος Ε. Κονταρίνης, γεννήθηκε στην Πάτρα (με Κεφαλλονίτικες ρίζες), μεγάλωσε στην Κέρκυρα και έχει ζήσει σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα με συνεργασίες σε παιδικά περιοδικά. Ένα γεγονός στα μαθητικά του χρόνια τον έφερε στο χώρο της δημοσιογραφίας την οποία υπηρέτησε για σαρανταδύο χρόνια. Εργάστηκε επίσης στον ελληνικό κινηματογράφο για μιά 10/ετία σαν σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Το 1969 μετανάστευσε στις ΗΠΑ και εργάστηκε στην εφημερίδα ΠΡΩΙΝΗ σαν συντάκτης και στα περιοδικά GREEK-AMERICAN REVIEW και ESTIATOR σαν αρχισυντάκτης. Παράλληλα συνεργαζόταν με τις εφημερίδες ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ του Σικάγου, GREEK-AMERICAN NEWS της Πενσιλβανίας και ΠΑΤΡΙΔΕΣ TOY Τορόντο Καναδά. Το 2002 ανέλαβε την έκδοση και την αρχισυνταξία του περιοδικού PAN-GREGORIAN της ομώνυμης εταιρείας των οργανωμένων Ελληνοαμερικανών εστιατόρων. Συνεργάζεται με πολλές ηλεκτρονικές εφημερίδες σε όλο τον κόσμο. Έχει εκδώσει τρία βιβλία. Τη συλλογή ομογενειακών διηγημάτων ΟΙ ΑΓΚΥΡΕΣ, τα ιστορικά ντοκουμέντα ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ και το οδοιπορικό Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ. Είναι από τα ιδρυτικά στελέχη της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΠΕΝΤΕ ΗΠΕΙΡΩΝ. (Ε.Λ.Σ.Π.Η.) EΡΓΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ: – Οι Άγκυρες, Νέα Υόρκη 1999 – Στα Χρόνια της Δόξας, Νέα Υόρκη 2002 – Η Γειτονιά του Κάστρου, Νέα Υόρκη 2004

(ekirikas.com)