Παύλος Παπαδάτος: Πώς θα ξεφύγουμε απ’ την κρίση. Εθνος έχουμε, Χώρα έχουμε, Κράτος δεν έχουμε!

Στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) που ήταν ασφυκτικά γεμάτη από πρώην υπουργούς, καθηγητές πανεπιστημίων, δημοσιογράφους και πολλές επιφανείς προσωπικότητες, έγινε προχθές Ημερίδα με θέμα «Πως θα ξεφύγουμε από την κρίση».
Ενας από τους οκτώ ομιλητές ήταν και ο Παύλος Παπαδάτος, ο οποίος, κατά γενική ομολογία, έκανε μία εντυπωσιακή και εκτός χειρογράφου ομιλία και καταχειροκροτήθηκε. O ίδιος αποκάλεσε τον εαυτό του αιρετικό και ουσιαστικά διαχώρισε την θέση του από τους άλλους ομιλητές επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την σημερινή κρίση της Χώρας μας αποκλειστικά στους Έλληνες και στους πολιτικούς που επιλέγουν.
οι θέσεις Παύλου, αλλά και η μεθοδικότητα με την οποία τις ανέπτυξε, πραγματικά εντυπωσίασαν και αξίζει να τις διαβάσετε.
Oι ομιλητές ήταν οι ακόλουθοι: Στέφανος Μάνος τ. υπουργός Oικονομικών, Παύλος Παπαδάτος Εικοινωνιολόγος-Oικονομολόγος, Γώργιος Μπήτρος ομότιμος Καθηγητής Oικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ντίνος Λαμπρινόπουλος πρόεδρος Hellenic Management Association-ΕΕΔΕ, Ζαφείρης Χατζηδημητρίου δικηγόρος, Partner, Roussos Hatzidimitriou Law Partnership, και Member, New York Bar Association, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος διευθύνων σύμβουλος ALDEMAR RESORTS, Νίκος Βερνίκος εφοπλιστής, πρόεδρος Greek Chapter-International Chamber of Commerce, Πέτρος Δούκας ρόεδρος CAPITAL PARTNERS SA, τ. υφυπουργός Oικονομικών, Νίκος Κατσαρός αντιπρόεδρος NEW YORK COLLEGE.
Η ομιλία του Παύλου Παπαδάτου έχει ως εξής:
Εθνος έχουμε. Χώρα έχουμε. Κράτος δεν έχουμε!
Για μένα αποτελεί μεγάλη χαρά και τιμή να συμμετέχω στην σημερινή συζήτηση με παλιούς φίλους και γνωστούς, αλλά και κορυφαίους επιστήμονες και πολιτικούς, όπως είναι ο Στέφανος Μάνος, που έχω την εντύπωση ότι αν του είχε ανατεθεί το Υπουργείο οικονομικών, ευθύς ως είχε ορκιστεί η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ίσως σήμερα τα πράγματα στην Χώρα μας να ήταν διαφορετικά.

Κυρίες και κύριε,
Αν δεν εντοπίσει κανείς τους λόγους που δημιούργησαν ένα πρόβλημα δύσκολα θα βρει και την λύση του. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την οικονομική κρίση της χώρα μας. Αν δεν εντοπίσουμε και δεν εξαλείψουμε τις αιτίες της κρίσης, έξοδο από αυτή δεν θα βρούμε. Σήμερα λοιπόν εντελώς επιγραμματικά θα προσπαθήσω να αναφερθώ σε αυτές τις αιτίες, τις συνέπειες των οποίων καθημερινά βιώνουμε.
Τα τελευταία έξι χρόνια, η χώρα μας, κάνοντας πρωτόγνωρες θυσίες κατάφερε να μειώσει τις κρατικές δαπάνες από 80 δις που ήταν το 2009 σε 56 δις το 2015 και το κρατικό έλλειμμα από το 15,5%, στο 4.7% του ΑΕΠ. Συγχρόνως όμως το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25% και η ανεργία έφθασε το 25% και εκεί παραμένει.
Η εύκολη λύση για ότι συμβαίνει στην χώρα μας θα ήταν να πούμε ότι ευθύνεται το κακό δημόσιο, η γραφειοκρατία, οι ανίκανοι πολιτικοί μας και να καταλήγαμε ως συνήθως στα μεγάλα διαπλεκόμενα συμφέροντα.
Τα αίτια όμως είναι βαθύτερα και σχετίζονται άμεσα με την κουλτούρα μας και θλιβερή νοοτροπία που αποτελεί τρόπο ζωής και η οποία διέπει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μας.
1.180.000 φορολογούμενοι δεν δηλώνουν εισόδημα ούτε ένα ευρώ τον χρόνο! Oι μισοί Ελληνες, δηλώνουν εισόδημα λιγότερο από 10.000 ευρώ τον χρόνο αλλά κάποιοι εξ αυτών των πτωχών που έως και το 2012 δήλωναν εισόδημα 9.600 ευρώ, μπορούσαν και αγόραζαν καράβια αξίας εκατομμυρίων!!! Και 300.000 αγρότες μάλιστα που έκλεισαν τους δρόμους, δεν πληρώνουν ούτε καν τις εισφορές του OΓΑ!
Από τους 250.000 που εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών μόνο οι δέκα χιλιάδες εξ αυτών δηλώνουν ετήσιο εισόδημα υψηλότερο των 10.000 ευρώ!
Εξ άλλου σας είναι γνωστό. Δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, ηλεκτρολόγοι, αρχιτέκτονες, κατασκευαστές, υδραυλικοί και ότι άλλο χωράει ο νου σας, σχεδόν ποτέ ή σχεδόν ποτέ δεν εκδίδουν αποδείξεις πληρωμής, όπως φυσικά οι περισσότεροι μικρό μαγαζάτορες και επιχειρηματίες.
Oι τραπεζίτες χρόνια τώρα μοίραζαν τις καταθέσεις μας κατά το δοκούν φθάνοντας στο σημείο έως και πριν έξι χρόνια να έχουν δανειοδοτήσει με 6 δις ευρώ εταιρίες εισαγωγής αυτοκινήτων και μόνο 700 εκατομμύρια τις τουριστικές επιχειρήσεις και χρηματοδοτούσαν με δισεκατομμύρια την αντιπαραγωγική οικοδομική δραστηριότητα δημιουργώντας σήμερα δισεκατομμύρια 25 δις κόκκινων δάνειων!
Εμείς δε οι πολίτες αποσύραμε τις καταθέσεις μας και τις στείλαμε στο εξωτερικό και τώρα διαμαρτυρόμαστε για τα capital controls που μας επέβαλαν οι κακοί ευρωπαίοι.
Να μιλήσουμε για τη δικαιοσύνη; Σίγουρα εδώ και καιρό έχει πάρει τα σκήπτρα από την πολεοδομία. Για τη γραφειοκρατία; Για τους εφοριακούς ελεγκτές; Όπου και να κοιτάξεις υπάρχει κάτι σάπιο. Εχουμε βέβαια και τους εκδότες οι οποίοι με δανεικά και αγύριστα θέλουν πάντα να επιβάλουν κυβερνήσεις δικών τους συμφερόντων.
Από κοντά όμως και ο λαός. Δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι στα σαράντα τους και άλλες 232.000 με αναπηρική σύνταξη!
Δυστυχώς κυρίες και κύριοι, το σαθρό μας κράτος, είναι ανίκανο να καταστείλει ακόμη και τον παράνομο τζόγο, το λαθρεμπόριο πετρελαίου και του καπνού που υπολογίζονται σε 8 δις ευρώ ετησίως. Αν δε σε αυτά προστεθεί και η προαναφερθείσα φοροκλοπή και είχαμε ένα κράτος ικανό να εισπράξει έστω και το 50% της εν λόγω διαφεύγουσας φορολογητέας ύλης η χώρα μας δεν θα είχε ανάγκη κανενός μνημονίου.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά διάφοροι οικονομολόγοι αλλά και οι ελάχιστοι εναπομείναντες σοβαροί πολιτικοί, παρέα με θλιβερούς λαϊκίζοντες δημοσιογράφους συνωστίζονται στα κανάλια και μιλούν για υποδούλωση της χώρας στη τρόικα, για συντάξεις πείνας κ.δ.α επιρρίπτοντας τις ευθύνες για το σημερινό μας κατάντημα στο ευρώ, στην ΕΕ, στο σκληρό ΔΝΤ, στη τρόικα, στη κυβέρνηση -που φυσικά έχει ευθύνη- στη Μέρκελ στο Σόιμπλε κ.ο.α, αλλά ούτε καν αναφέρονται στην αρρωστημένη μας νοοτροπία και τους πολιτικούς που επιλέγουμε με γνώμονα τις ιδεοληψίες μας και τα προσδοκώμενα ρουσφέτια!
Ας δούμε όμως και μία ματιά στην επιχειρηματική μας κουλτούρα…
Όλοι θέλουμε να είμαστε ή αφεντικά ή δημόσιοι υπάλληλοι! Φθάσαμε στο σημείο το 90% των ελληνικών επιχειρήσεων να απασχολούν από 1-10 άτομα και για κάθε δέκα Έλληνες να αντιστοιχεί ένα κατάστημα λιανικού εμπορίου, ενώ στην Αμερική π.χ. η αντιστοιχία είναι ένα κατάστημα για κάθε 140 κατοίκους και στην Ευρώπη ένα για κάθε 36 κατοίκους! Δεν μας διέπει το πνεύμα της ομαδικότητας και της συνεργασίας.
Δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε μεγάλες ανταγωνιστικές εταιρίες ώστε να εκμεταλλεύονται τις οικονομίες κλίμακας. Ακόμη και οι εξαγωγικές μας επιχειρήσεις είναι πολύ μικρές με συνέπεια να μην μπορούν να επενδύουν σε ποιοτικά προϊόντα ώστε να έχουν την ευκαιρία να μονοπωλούν niche markets, και συγχρόνως να αυξάνουν την προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους.
Δυστυχώς, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος συνεχίζει την κατρακύλα της λαϊκί-στικης παρακμής, η οποία νομοτελειακά βυθίζει τη χώρα όλο και περισσότερο σε οικονομικό τέλμα.
Κάπου στην πορεία χάσαμε την δημιουργικότητα μας και δεν διστάζω να πω ότι έχουμε εθιστεί στην παρανομία. Μια βόλτα στα εκδοτήρια εισιτηρίων του Μετρό θα σας πείσει. Έτσι, ως ένοχοι θεατές, παρακολουθούμε τη θλιβερή διαχείριση της μιζέρια μας από ανίκανους πολιτικούς, που εμείς επιλέγουμε.
Και όλα τα δάνεια να μας χαριστούν, πάλι στο ίδιο σημείο θα καταλήξουμε αν δεν αλλάξουμε εμείς νοοτροπία.
Για να αλλάξουμε όμως νοοτροπία πρέπει να επιλέγουμε ικανούς ηγέτες ώστε να δημιουργήσουμε ένα υγειές οικονομικό περιβάλλον και κυρίως ένα σύγχρονο κράτος.
Γιατί, Έθνος έχουμε. Χώρα έχουμε. Κράτος δεν έχουμε.

IMG_0433 (3)