Ποιοι υπουργοί θα φύγουν

Οι κόντρες κορυφαίων υπουργών

Σε καλό κλίμα, αλλά με μεγάλη δόση κριτικής από τους «53» πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία του πρωθυπουργού, η οποία αποτέλεσε επί της ουσίας και τα… προεόρτια για την Κεντρική Επιτροπή που ξεκινά αύριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της τάσης των «53» άσκησαν σκληρή κριτική στο δίδυμο Κοντονή – Μουζάλα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκρουσε κώδωνα σε ορισμένους υπουργούς, ζητώντας τους να επισπεύσουν το έργο τους και οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει δυσαρέσκεια για την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου από την οποία το Μέγαρο Μαξίμου περίμενε πιο προσεκτικούς χειρισμούς σε ορισμένα ζητήματα.

2

«Κάναμε σοβαρές υποχωρήσεις»
Στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε κατά τη συνεδρίαση για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν η κυβέρνηση και το κόμμα από εδώ και στο εξής, στέλεχος της εν λόγω τάσης τόνιζε πως «ο απολογισμός που κάναμε δεν ήταν καθόλου ειλικρινής, καθώς δεν αναφέρει ότι  προχωρήσαμε σε σοβαρές υποχωρήσεις». Θέση η οποία διατυπώθηκε και μέσα στη συνεδρίαση.

Κριτική σε Γαβρόγλου με «φόντο» το νομοσχέδιο για την παιδεία
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τη νεολαία του κόμματος, άσκησαν σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στον υπουργό Παιδείας καταλογίζουν ότι στην προσπάθειά του να τηρήσει ισορροπίες έχει καταφέρει να βάλει απέναντί του τους πάντες, καθώς θεωρούν ότι το νομοσχέδιό του είναι περισσότερο άσκηση τήρησης ισορροπιών και λιγότερο μια τομή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ποιοι φεύγουν και… ποιοι μένουν όταν έρθει ο ανασχηματισμός 

Οι σχέσεις Τσίπρα-Τσακαλώτου αποτελούν «γρίφο» για γερούς λύτες καθώς έχουν περάσει από σαράντα κύματα. Τους τελευταίους έξι μήνες οι σχέσεις των δύο πολιτικών ανδρών δεν ήταν πάντα ρόδινες, παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις. Αποκορύφωμα αποτελεί ένα επεισόδιο για το επικοινωνιακό της όλης υπόθεσης στο Εurogroup του Φεβρουαρίου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε όλες τις κομματικές συνεδριάσεις οι δυο τους μιλούν πάντα ανοιχτά, ακόμα κι αν χρειαστεί να διαφωνήσουν.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο κ. Τσακαλώτος έχει καλή σχέση με όλους τους υπουργούς. Όσοι τον γνωρίζουν λένε ότι πολλά θα κριθούν από το αν επιθυμεί και ο ίδιος να συνεχίσει από τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος είναι εκ των βασικών μελών της κίνησης των «53» και επηρεάζει μία «καλή» μερίδα βουλευτών, ενώ με δεδομένο ότι η συμφωνία φέρει την υπογραφή του, αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι «ο Ευκλείδης δεν πάει πουθενά». Συν τοις άλλοις, του έχουν αμέριστη εκτίμηση και εκτός συνόρων, οπότε είναι μάλλον λογικό -αν, βέβαια, όλα κυλήσουν ομαλά- να είναι αυτός που θα πιστωθεί την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018.

Πάντως, στο υπουργικό συμβούλιο υπήρξε κόντρα του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Νίκο Παππά. Σύμφωνα με τα «Νέα», αιτία γι’ αυτή τη σύγκρουση είναι τα νομοσχέδια για την ψηφιακή πολιτική και για τη συγκρότηση Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας, που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν βλέπει και με τόσο καλό μάτι το υπουργείο Οικονομικών.

Ποιοι προβληματίζουν 
Την… άγουσα ακούγεται όλο και περισσότερο ότι θα πάρει ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος δείχνει να μην προσαρμόζεται στα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας. Αντιθέτως, ενισχυμένος αναμένεται να είναι ο ρόλος του νυν αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα. Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί και η περίπτωση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Αμετακίνητοι
Στην ομάδα των αμετακίνητων, τέλος, είναι ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Ισχυρός είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον πρωθυπουργό, με τον τελευταίο μάλιστα να τον καλύπτει συνεχώς σε όλες τις επιθέσεις που εξαπολύει είτε ενάντια στα ΜΜΕ, είτε ενάντια στη Δικαιοσύνη. Πανίσχυρο, τέλος, είναι το δίδυμο Τζανακόπουλου – Παππά.

Θετικό κλίμα υπάρχει για μια άλλη κυρία της κυβέρνησης, την Εφη Αχτσιόγλου, το οποίο φάνηκε και από την επίσκεψη Τσίπρα. Στην λίστα με τις… θετικές σκέψεις οι κύριοι, Χαρίτσης, Φάμελλος και Σαντορινιός.

1

(kontranews.gr)