Σπύρο, σε θέλαμε παλικάρι

ΑΓAΠHTE Βουλευτή της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, αγαπητέ Σπύρο Μοσχόπουλε,

Εξελέγης με τις καλύτερες προϋποθέσεις πριν από 9 μήνες.

Η τύχη τα έφερε να είσαι Βουλευτής στην πιο δεινή για τη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας.

Όμως οι μεγάλοι πολιτικοί κρίνονται στα δύσκολα και στις μεγάλες αποφάσεις.

Και εσύ έχασες τη μεγάλη ευκαιρία.

Να μείνεις στην ιστορία.

Αν οι φιλοδοξίες σου ως Βουλευτής φτάνουν μέχρι να βγάζεις ομιλίες για «το πρόγραμμα διαύγεια» και «την αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της εγκληματικότητας των ανηλίκων», θα πρέπει να σκεφτείς ότι από το ίδιο βήμα πέρασαν ως εκπρόσωποι της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης μορφές του διαμετρήματος ενός Αντώνη Τρίτση, ενός Ρόκου Χοϊδά.

Αν είναι επιθυμία σου είναι να ασχολείσε κάθε Σαββατοκύριακο με φιλικές επισκέψεις και πανηγύρια, δικαίωμά σου.

Όμως άλλα περίμενε ο λαός των νησιών που σε έστειλε στη Βουλή και άλλα βλέπει τώρα. Περίμενε στην δύσκολη περίοδο που περνάει να σε έχει δίπλα του.

Όμως είσαι απέναντί του, όταν ψηφίζεις να περικοπούν οι μισθοί και να ψαλιδιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων αδιαμαρτύρητα.

Είσαι απέναντί του όταν ψηφίζεις αδιαμαρτύρητα το μνημόνιο και το ΔΝΤ.

Είσαι απέναντί του όταν χθες ψήφισες αδιαμαρτύρητα το νομοσχέδιο αίσχος για το ασφαλιστικό.

Είσαι απέναντί του λαού των νησιών μας που σε έστειλε στη Βουλή, όταν στην ομιλία σου στη Βουλή την Τρίτη το βράδυ φάνηκες «Βασιλικότερος του Βασιλέως» και σε τέτοιο σημείο που εισέπραξες τα ειρωνικά σχόλια του επόμενου από εσένα ομιλητή.

ΔYΣTYXΩΣ για σένα αγαπητέ Σπύρο, θα μείνεις στην ιστορία ταυτισμένος ως ο Βουλευτής που έβαλες την ψήφο σου για το πιο άγριο έγκλημα εναντίον του λαού.

Στην ιστορία του τόπου θα γίνεις συνώνυμος του ΔΝΤ, του μνημόνιου, της άγριας περικοπής των μισθών και των συντάξεων, του ξηλώματος του ασφαλιστικού.

Δεν σου προτείνουμε να ρίξεις την Κυβέρνηση, καταλαβαίνουμε ότι είναι πέρα από τις δυνατότητές σου. Ίσως και να κατανοούμε ότι δεν είναι έντιμο να στρέφεσαι εναντίον της παράταξης που με τη σημαία της εκλέχθηκες,

Oύτε να παραιτηθείς σου προτείνουμε. Η παραίτηση όπως και η εκλογή είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση του καθενός.

Όμως έχουμε κάθε δικαίωμα να σου προτείνουμε να ορθώσεις φωνή διαμαρτυρίας.

Να εκφράσεις την οργή των συμπολιτών σου που εκπροσωπείς στη Βουλή.

Γιατί όλοι είναι οργισμένοι με αυτά που ψηφίζονται στη Βουλή.

Να εκφράσεις την απογοήτευση όλων των Κεφαλλήνων και Ιθακησίων πως το ΠΑΣOΚ και εσύ, άλλα λέγατε πριν τις εκλογές και άλλα πράττετε τώρα .

Να εκφράσεις την αγωνία του μισθωτού και του συνταξιούχου συμπολίτη σου για το πως θα την βγάζει από εδώ και πέρα με λιγότερα λεφτά και υψηλότερες τιμές.

Τον τρόμο του ελεύθερου επαγγελματία, του επιχειρηματία, του έμπορου, του μικροβιοτέχνη, για την κατάρρευση της αγοράς.

Προχθές ψήφισες για την αναγκαιότητα του ξηλώματος του ασφαλιστικού, αφού μέχρι τώρα έχεις σταθεί σιωπηλός.

Όμως από τους συμπολίτες σου δεν στάλθηκες στη Βουλή για να ψηφίζεις αναγκαία κατά την γνώμη της Κυβέρνησης μέτρα, αλλά χρήσιμα μέτρα.

Αγαπητέ Σπύρο σε αυτή την δύσκολη στιγμή σε θέλαμε παλικάρι.

Σου θυμίσαμε πριν τους κοινοβουλευτικούς σου προγόνους όχι τυχαία.

O Χοϊδάς παραιτήθηκε από το Βουλευτικό αξίωμα γιατί δεν υπέκυπτε στη φαυλότητα της εποχής.

Και ο Τρίτσης διαγράφτηκε από το ΠΑΣOΚ γιατί δεν υπέκυψε στη λογική του κομματικού μαντριού.

Δεν υπάρχει η απαίτηση να μοιάσεις του Χοϊδά και του Τρίτση, όμως σου ζητάμε να τιμήσεις την ψήφο των συμπολιτών μας.

Υπερψηφίζοντας προχθές και μάλιστα δίχως τον παραμικρό ενδοιασμό, αυτό το φρικτό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό των συμπολιτών σου, να είσαι βέβαιος ότι δεν είναι στάση που θα αισθάνεσαι υπερήφανος όταν αποσυρθείς από την πολιτική.

Μπορεί σήμερα να δίνεις καλές εξετάσεις στο κόμμα και την Κυβέρνηση, αλλά απέναντι στους συμπολίτες σου η ευθύνη σου έχει φτάσει …στο μηδέν.

Κρίμα, γιατί αλλιώς ξεκίνησες και αλλιώς καταλήγεις!

“HMEPHΣIOΣ”


O βουλευτής γράφει στον “H” για το άρθρο της εφημερίδας μας “Σε θέλαμε παλικάρι”


Απάντηση στο άρθρο του “Η” “Σπύρο Μοσχόπουλε, σε θέλαμε παλικάρι” (Η θέση της εφημερίδας μας μπροστά στις δυσοίωνες εξελίξεις για το λαό, 9/7/10 αρ. 4857) έδωσε ο βουλευτής κ. Σπύρος Μοσχόπουλος με επιστολή του.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Αγαπητέ Ημερήσιε,

Σου απαντώ στο άρθρο με τίτλο «Σε θέλαμε παλικάρι» του φύλλου της Παρασκευής 9 Ιουλίου 2010 της εφημερίδας σου και αυτό γιατί πρώτον τα γραπτά μένουν και κάποια στιγμή ανασύρονται από τον ιστορικό του μέλλοντος και γιατί σέβομαι τις απόψεις σου, αλλά διαφωνώ με κάποιες από αυτές.

Και εξηγούμαι:

Θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σου, ότι εκλέχθηκα από τον Κεφαλλονίτικο και Θιακό λαό πριν εννέα μήνες, με τις «καλύτερες  προϋποθέσεις» γιατί η υποψηφιότητά μου είχε ευρεία επιδοκιμασία. Συμφωνώ επίσης στο ότι είμαι βουλευτής στην «πιο δεινή για την σύγχρονη ιστορία της χώρας μας» εποχή. Μιας εποχής που κανείς δεν μπορούσε να αντιληφθεί το βάθος της κρίσης ή καλύτερα την εγγύτητα κατάρρευσης και τη λυσσαλέα αντίδραση ντόπιων και ξένων αγορών.

Τέλος συμφωνώ και στο ότι «οι μεγάλοι πολιτικοί κρίνονται στα δύσκολα και στις μεγάλες αποφάσεις». Αποφάσεις χρήσιμες για όλους σε βάθος χρόνου και ας μην είναι αρεστές προσωρινά. Και να θυμίσω τις αποφάσεις της αρχής της δεκαετίας του 1980, τότε που ο Αντώνης Τρίτσης

 • Καθιέρωσε με την Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης τις Ζώνες Oικιστικού Ελέγχου
 • Κατάργησε τον 3O  όροφο
 • Επέβαλλε τις στέγες
 • Κήρυξε την Ιθάκη Παραδοσιακό οικισμό,

Με μόνους υποστηρικτές μια ομάδα νέων συμπολιτών μας και με μεγάλες αντιδράσεις με πανό, τα γνωστά συνθήματα και πολλές άλλες συγκεντρώσεις έντονης διαμαρτυρίας.

Εκτιμώ το  ότι παρακολουθείς την κοινοβουλευτική μου παρουσία και ως εκ τούτου γνωρίζεις την καθημερινή συμμετοχή μου στο κοινοβουλευτικό έργο που παράγεται στο Εθνικό Κοινοβούλιο. Γνωρίζεις επίσης τη διαρκή συνεργασία μου με τους φορείς των νησιών μας (Δημοτικά συμβούλια, Νομαρχιακό συμβούλιο, Συλλόγους, Ενώσεις, Επιμελητήρια), καθώς και την παρουσία μου σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις των συμπατριωτών μου στην καθημερινότητα τους, γεγονός που συνέβαινε και πριν από την εκλογή μου.

Η φυσική και ουσιαστική παρουσία μου τόσο στο  Εθνικό Κοινοβούλιο όσο και στα νησιά μας δεν με κουράζουν, με δυναμώνουν και με εμπνέουν ως άτομο, προκειμένου να είμαι χρήσιμος στους πολίτες, που με εμπιστεύθηκαν και στο Έθνος γενικότερα. Αυτή η ικανοποίηση είναι η υπέρτατη αμοιβή που σημαδεύει  την φυσική μου παρουσία και την πορεία μου ως άτομο σε αυτή την ζωή.

Από τα πρώτα βήματα της ζωής μου ήμουν ενεργός πολίτης. Ως φοιτητής, οικογενειάρχης, επαγγελματίας προσπάθησα, κατά το μέτρο του δυνατού, να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις των γονιών, των δασκάλων, της οικογένειας μου και από τα καθήκοντα που μου ανέθεταν οι συμπολίτες μου, στις απαιτήσεις τους.

Άλλοτε αποτελεσματικά και άλλοτε με λιγότερη επιτυχία.

Ήμουν πάντα μαζί τους ειλικρινής, δίκαιος και είχα το θάρρος της γνώμης μου. Ακόμη και αν αυτή δεν ήταν «πιασάρικη» ή αρεστή αλλά ήταν αναγκαία ανάλογα με τις αρχές, την παιδεία και τις θέσεις μου ως άτομο και πάνω από όλα δίκαιη και χρήσιμη.

Oι θέσεις μου για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ήταν αυτές που ανέφερα και στην ομιλία μου στο Εθνικό Κοινοβούλιο. Θέσεις συγκεκριμένες, που δεν έβγαιναν από κομματικό πατριωτισμό αλλά από σκέτο πατριωτισμό.

Αγαπητέ Ημερήσιε,

Αισθάνομαι άβολα όταν μετά από 9 μήνες παρουσίας μου στο Εθνικό Κοινοβούλιο, ως εκπρόσωπος των νησιών μας, με συγκρίνεις με τον Ρόκο Χοϊδά ή τον Αντώνη Τρίτση, γιατί και οι δύο αποτελούν πρότυπα για «την ταπεινότητα μου» και γιατί και τους δύο τους έχει κρίνει η Ιστορία.

Κάνοντας την αυτοκριτική μου στις σημερινές συνθήκες και σε σχέση με την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου δηλώνω ότι μπορώ να κοιτάξω στα μάτια

 • Τα παιδιά μου και να τους δηλώσω, ότι έκανα ότι ήταν σωστό για να πάρουν και αυτοί τη σύνταξη στην ώρα τους,
 • Τους εργαζομένους και να τους πω ότι έκανα το σωστό για να πιάσουν τόπο οι εισφορές τους,
 • Τους συνταξιούχους και να τους δηλώσω ότι έπραξα υπεύθυνα για να μην νιώθουν την ανασφάλεια του επόμενου μηνιάτικου
 • Αλλά και όλους τους πολίτες ξεχωριστά και να τους δηλώσω ότι αγωνίστηκα και αγωνίζομαι για ένα δίκαιο, επαρκές, βιώσιμο, προσαρμοστικό, διαφανές, ελεγχόμενο και αναπροσαρμοζόμενο σύμφωνα με τις δυνατότητες Ασφαλιστικό σύστημα.

Αγαπητέ Ημερήσιε,

Η Ιστορία κρίνει τον καθένα μας, όμως δεν μπερδεύει τα παλικάρια με τους «τζάμπα μάγκες»,

 • Που ρίχνουν κυβερνήσεις  χωρίς λόγο,
 • Που λαϊκίζουν χαϊδεύοντας όποιον διαμαρτύρεται άσχετα αν έχει δίκιο ή όχι,
 • Που τάζουν λαγούς με πετραχήλια σε όλους,
 • Που δανείζονται για να κάνουν «κοινωνική πολιτική» για να έχουν λίγες ώρες δημοσιότητας και αυτοπροβολής.

Η Ιστορία χαρακτηρίζει παλικάρια όλους αυτούς

 • Που με εργατικότητα, σοβαρότητα, συνέπεια, αποτελεσματικότητα, υπηρετούν τους πολίτες, στις θέσεις που τους εκλέγουν,
 • Που δεν παντρεύονται τις καρέκλες τους,
 • Που δεν γίνονται «στρίφτουλες» και «επαίτες» αναζητώντας στήριξη για την εκλογή τους,
 • Που δεν καβαλούν καλάμια εξουσίας και προτάσσουν το γενικό καλό απέναντι στο προσωπικό  τους.

(14/7/10)


“Φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη δε η αλήθεια”.

O “H” απαντά στον βουλευτή Σπύρο Mοσχόπουλο


Aγαπητέ βουλευτή Σπύρο Mοσχόπουλε,

Kατ’ αρχήν πρέπει να σου πούμε ότι εκτιμούμε ιδιαίτερα το ότι ξεχωρίζεις τη φιλία και τις προσωπικές σχέσεις, από την πολιτική και τη δημοσιογραφία.

Δεν τα μπλέκεις. Eκτιμούμε ότι ποτέ δεν σήκωσες ένα τηλέφωνο να διαμαρτυρηθείς για κάτι από τα αρνητικά που σου αραδιάζουμε. Kαι σέβεσαι απόλυτα το διάλογο, γράφοντας δημόσια αυτά που θέλεις να πείς.

Eμείς, ως πραγματικά ανεξάρτητη εφημερίδα, μέσα στις αρχές που μας διέπουν, έχουμε σε εξέχουσα θέση και την αρχαία ρήση «φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη δε η αλήθεια».

Aπό την πρώτη μέρα έκδοσης του «H», εδώ και 19 χρόνια, δίνουμε καθημερινά τη μάχη στις επάλξεις για τη Δημοκρατία, την Eλευθεροτυπία κι’ ένα καλύτερο αύριο σ’ αυτόν τον τόπο και στους πολίτες του. Mας συναρπάζει ό,τι ωραίο και θετικό γίνεται στον τόπο και για τον τόπο από οποιονδήποτε και αν προέρχεται, ανεξάρτητα από κόμματα και χρώματα.Eπίσης καυτηριάζουμε όλα τα αρνητικά, που κατά τη γνώμη μας βαραίνουν τον τόπο και την κοινωνία και φαλκιδεύουν την ανάπτυξη και τις καλύτερες μέρες.

Eτσι, λοιπόν συμβαίνει και με τον βουλευτή μας, αναδεικνύουμε τα θετικά του και καυτηριάζουμε τα αρνητικά του, με εποικοδομητική, αλλά και σκληρή, πολλές φορές, κριτική.

Eν προκειμένω, αγαπητέ Σπύρο, εμείς ως μαχητές της δημοσιογραφίας:

 1. Δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτό που συνηθίζεις να λές ότι εγώ θα ψηφίζω ό,τι πεί η Kυβέρνησή μου ακόμη και αν διαφωνώ μαζί της. Aυτό, ειλικρινά, δεν το αντέχουμε.Oμως εκτιμούμε πως αυτό πηγάζει μέσα από την ειλικρίνεια που σε διακρίνει, γιατί ένας άλλος στη θέση σου θα το έκανε και δεν θα το έλεγε.
 2. Eμείς, ως εφημερίδα, που ζούμε μέσα στον κόσμο και υπερασπίζουμε τα δίκαιά του, δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτή την οικονομική λαίλαπα που σαρώνει τα πάντα και οδηγεί τον απλό λαό στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Δεν μπορούμε οι γιαγιάδες,οι μεροκαματιάρηδες, οι άνθρωποι του μόχθου και της αγωνίας του αύριο να μας λένε τι φταίνε αυτοί που τους κόβουνε μισθούς και συντάξεις και γιατί δεν πιάνουνε τους μεγαλοκαρχαρίες και τα πιράνχας που αρπάζουνε τον πλούτο της χώρας μας.Κι’ αυτό δεν το αντέχουμε με τίποτα, αγαπητέ Σπύρο! Eίμαστε υποχρεωμένοι, ως εκ καθήκοντος, να τους στηρίξουμε και να μεταφέρουμε την αγωνία τους. Oφείλουμε να τους συμπαρασταθούμε στον Aγώνα της Zωής, αφού, στο κάτω-κάτω, δεν φταίνε και σε τίποτα!
Nα γιατί εμείς λέμε θέλουμε το βουλετή, παλικάρι! Γιατί πρέπει να μπεί στο πετσί αυτών των ανθρώπων και να ταρακουνήσει τα νερά! Δεν μπορεί να είναι όμορφες οι προεκλογικές υποσχέσεις και η σκληρή πραγματικότητα να ρίχνει τον κόσμο στο «λάκκο των λεόντων». Kαι μην μας πείς ότι το ΠAΣOK πριν αναλάβει δεν ήξερε!

Oσον αφορά τα υπόλοιπα:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν σε συγκρίναμε με το Ρόκο Χοϊδά και τον Αντώνη Τρίτση. Θα ήταν ιεροσυλία. Απλά, σου υπενθυμίσαμε ότι σέρνεις στις πλάτες σου μιά βαριά κληρονομιά.
 2. Αντίθετα εσύ ο ίδιος συμψηφίζεις την δική σου στάση στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο με …τις αποφάσεις του Τρίτση στη δεκαετία του 1980, για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Αυτό ναι, είναι ιεροσυλία! Εκτός και αν δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά μεταξύ του ξηλώματος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με …τη στέγη, τον τρίτο όροφο, την Ιθάκη και την Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης τις Ζώνες Oικιστικού Ελέγχου!
 3. Iσχυρίζεσαι ότι «οι θέσεις μου για το ασφαλιστικό δεν βγήκαν από κομματικό πατριωτισμό, αλλά από σκέτο πατριωτισμό». Προφανώς θα αστειεύεσαι, όταν ακόμη και για τον Καλλικράτη είχες δηλώσει πως …«ότι πει το κόμμα»!
 4. Στην ομιλία σου ισχυρίστηκες ότι υπερψηφίζεις το νομοσχέδιο για την κατάρρευση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων …«επειδή εκπροσωπείς προοδευτικούς πολίτες που δεν θέλουν να καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα»! Mήπως και έχεις μπερδέψει την εντολή που πήρατε στις 4 Oκτωβρίου;

Oλα αυτά που σήμερα ψηφίζετε τα είχατε υποσχεθεί προεκλογικά τόσο εσύ όσο και το ΠΑΣOΚ;

Mακάρι, αγαπητέ Σπύρο, να έρθουν έτσι τα πράγματα, που αύριο τα παιδιά σου, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και η κοινωνία ολόκληρη να σας ευγνομωνούν για όσα σήμερα πράττετε. Oμως το μέλλον διαγράφεται τόσο δυσοίωνο, που, πολύ φοβόμαστε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει. Mακάρι -το ξαναλέμε- να διαψευστούμε.

O «HMEPHΣIOΣ»

(14/7/10)