Συνάντηση Οινοποιών Κεφαλονιάς

Με πρόσκληση του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου Σωτήρη Κουρή, έγινε προχθές συνάντηση των Οινοποιών της Κεφαλονιάς στην ΠΕ Κεφαλληνίας, με θέμα το Σχέδιο δράσης και την στήριξη του κλάδου από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Ο αντιπεριφερειαρχης ανέλυσε τον σχεδιασμό του ως αφορά τα έργα και τις δράσεις στον Πρωτογενή τομέα.

Κυρίαρχος στόχος η στήριξη όλων των εμπλεκομένων στον κλάδο, η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων ώστε να γίνουν ανταγωνιστικά και ξεχωριστά.

Λόγω της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής αλλά και της αλλαγής των συνθηκών της αγοράς, ο σχεδιασμυός του αμπελοοινικού κλάδου πρέπει να περιέχει από έργα υποδομής, δημιουργία προτύπων αμπελώνων, εκπαίδευση αμπελουργών, πρότυπες δράσεις προβολής και διαφήμισης, επισκέψιμους χώρους αμπελώνων και οινοποιείων, σήμα ποιότητος και προστασία των τοπικών παραγόμενων προϊόντων και ένα πλέγμα δράσεων που στόχο θα έχει την συνεχή αναβάθμιση του κλάδου αλλά και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ιδιαίτερα για τους νέους.

Στην συνάντηση επίσης συζητήθηκαν σε πολύ καλό κλίμα θέματα και προβλήματα του κλάδου.

Δόθηκε η δυνατότητα της αποκλειστικής τοποθέτησης σε κάθε οινοποιό και η ελεύθερη τοποθέτησή του για την κατάθεση γνώμης ως αφορά την ουσιαστική στήριξη της επιχειρησής του, αλλά και του κλάδου από την ΠΙΝ.

Στην συνάντηση έδωσε προστιθέμενη αξία η παρουσία του Ιονίου Πανεπιστημίου τα στελέχη του οποίου τοποθετήθηκαν στους τρόπους και τίς δράσεις που μπορούν να στηρίξουν τους Οινοποιούς και τον κλάδο τους.

Τέλος έγινε η ενημέρωση από τον Διαχειριστή του Leader κ Αλέξανδρο Κοψαχείλη για την δυνατότητα που έχουν οι Οινοποιοί να στηρίξουν τον εκσυχρονισμό και την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους αλλά και τον ίδιο τον κλάδο τους.

Ευχαριστώ θερμά ολους τους Οινοποιούς που παραβρέθηκαν, ΣΚΛΑΒΟΣ ΒΛΑΔΗΣ, ΧΑΡΙΤΩΝ ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΡΟΜΠΟΛΑΣ (Γαλιατσάτος Παναγής και Κώστας Μπαζίγος), ΣΑΡΡΗΣ WINES, ΤΑΒΙΑΝΑΤΟΣ WINES, ΤΑΒΙΑΝΝΑΤΟΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΑΡΤΟΥΛΙΑΡΗΣ και αυτούς που απουσίαζαν αλλά δικαιολογημένα λόγω της απουσίας τους στην Αθήνα, ΟΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΕΛΙΣΣΙΝΟΣ, CENTILINI WINES.

Η παρουσία των κ.κ. Ιωάννη Σαμάρα, Ειρήνη Κατσαλήρου, Α. Γεράκη και Άγη Κονιδαρη από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ήταν καθοριστική και περιέβαλε την συζήτηση μας με το κύρος και την απαιτούμενη άξία.

Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας παραβρέθηκε ο προϊστάμενος κ. Χαρ. Παπαϊωάννου τον οποίο ευχαριστώ.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την σύμβουλό μου κ. Σοφία Γαρμπή, η οποία λόγω της εμπειρίας της, τόσο στο Δήμο Κεφαλονιάς όσο και στην διαχείρηση του leader, μας βοήθησε με την τοποθέτησή της και τις παρεμβάσεις της.