Συνάντηση Περιφερειάρχη με Αγροτικούς Συλλόγους Κέρκυρας

Με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων, εκπροσώπους των Νέων Αγροτών και εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου Κορισσίων, συναντήθηκε χθες το πρωί, στο γραφείο του, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Τα θέματα που αναλύθηκαν, κατά τη διάρκεια της γόνιμης πολύωρης συζήτησης που αναπτύχτηκε, ήταν μεταξύ άλλων, η ανάγκη στήριξης των τοπικών προϊόντων και κυρίως του κερκυραϊκού ελαιώνα, η ολοκλήρωση της αγροτικής οδοποιίας, ενέργειες για τη στελέχωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η αξιοποίηση της λίμνης Λίμνη Κορισσίων, η διαχείριση των περιοχών Natura των νησιών από τοπικούς παράγοντες και η στήριξη των νέων Αγροτών.

«Η ανάγκη να δώσουμε ευκαιρίες, ως κράτος, ως Περιφέρειες, αλλά και ως παραγωγική δυνατότητα στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας να κάνει βήματα και να δώσει θέσεις εργασίας, ζωή και εισόδημα στις τοπικές κοινωνίες, είναι και δική μας άποψη. Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας στην Περιφέρεια, αλλά και στην πορεία των πραγμάτων, εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση. Επιθυμούμε ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας στα νησιά μας να αποκτήσει καλύτερη θέση στην παραγωγική δραστηριότητα της Περιφέρειας Ιονίων νήσων» ανέφερε στους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Αναφορικά με το θέμα των Νέων Αγροτών και συγκεκριμένα το κόστος υποβολής φακέλου για τη συμμετοχή στην προκήρυξη του προγράμματος Νέων Αγροτών, αλλά και την καθυστέρηση καταβολής των υπολειπόμενων δόσεων, ο Περιφερειάρχης Ιονίων νήσων επεξήγησε στους εκπροσώπους των Νέων Αγροτών, ότι η μικρή συμμετοχή στην τελυαταία Προκήρυξη των Νέων Γεωργών, που για την Κέρκυρα εμφανίστηκαν να δηλώνουν μόνο έξι ενδιαφερόμενοι, τον οδήγησε στον αρμόδιο υπουργό.

«Η προηγούμενη εμπειρία της συμπεριφοράς του συνόλου του μηχανισμού απέναντι σε ένα νέο γεωργό, με τις παρούσες συνθήκες είναι αποκαρδιωτική για τη συμμετοχή των νέων γεωργών στην Προκήρυξη. Έχουμε λοιπόν θέσει ζητήματα στο αρμόδιο υπουργό, μετά την πρώτη πρόσκληση στο υπουργείο και ζητήσαμε να γίνουν πιο ευνοϊκοί οι όροι στα Ιόνια Νησιά, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, γιατί τα κριτήρια δεν μπορούν να είναι τα ίδια σε ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Θα εξειδικεύσουμε το συγκεκριμένο θέμα ακόμη περισσότερο και με αφορμή την επικείμενη προγραμματισμένη συνάντησης μας, για θέματα των υπολοίπων δόσεων, είναι ευκαιρία να θέσουμε το ζήτημα και να καταλάβουν οι αρμόδιοι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας. Δεν αρκεί να εξαγγείλεις τα προγράμματα, σημασία έχει αυτά να μπορούν να εφαρμοστούν σε πραγματικές ανάγκες και να φέρουν αποτέλεσμα. Μας δίνετε κάποια όπλα και επιχειρήματα για να συνεχίσουμε μία συζήτηση, την οποία έχουμε ξεκινήσει με το αρμόδιο υπουργείο. Θέλουμε η δεύτερη Πρόσκληση που θα ανακοινωθεί για τους νέους αγρότες να έχει καλύτερη αποτελεσματικότητα, οπότε πρέπει όλα να ξεκαθαριστούν και να δοθούν απαντήσεις» είπε ο κ Γαλιατσάτος.

Σχετικά με το ζήτημα της στήριξης των τοπικών προϊόντων και κυρίως του κερκυραϊκού ελαιώνα ο Περιφερειάρχης Ιονίων νήσων, επεσήμανε κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους εκπροσώπους των αγροτικών Συλλόγων της Κέρκυρας, τις ενέργειες της Περιφέρειας μέχρι σήμερα καθώς και τις προσπάθειες που γίνονται.

«Έχουμε αντιδράσει από την αρχή, ως Περιφέρειαστη λειτουργία του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης (Π.Α.Α), γιατί το ποσοστό χρηματοδότησης μας από αυτό που εκχωρείται στις υπόλοιπες Περιφέρειες, ήταν πολύ χαμηλό καθώς μας θεωρούν μία περιφέρεια τουριστική. Είναι ένα «σπέρμα» αντίληψης της Κεντρικής Εξουσίας που είναι λανθασμένο, για αυτό προσπαθούμε να το αλλάξουμε, με πολλές συζητήσεις, πολλά έγγραφα. Συνεχίζουμε και επιμένουμε λέγοντας τους ότι δεν είναι εγγύηση η τουριστική οικονομία εφόρου ζωής για τα Ιόνια νησιά, ούτε είναι σωστή η λογική της αντιμετώπισης των πραγμάτων να έχουμε δυνατότητες παραγωγικές και να μη μπορούμε να τις αναπτύξουμε. Προσπαθούμε και θα συνεχίσουμε για αυτό το θέμα και θα ζητήσουμε και άλλους πόρους και ευκαιρίες με την έννοια των προδιαγραφών που να σχετίζονται με τον τόπο μας. Ελπίζω ότι οι συλλογικές προσπάθειες που κάνουμε θα μας επιφέρουν καλύτερη εξέλιξη» τόνισε ο κ. Γαλιατσάτος.

Όσον αφορά τους φορείς διαχείρισης των περιοχών Natura, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τους αγρότες για την επίσκεψή του στο Πρωθυπουργικό Γραφείο και την αντίδραση της Περιφέρειας Ιονίων νήσων στη διαχείριση των περιοχών Natura από τη Θεσπρωτία.

«Πρέπει να έχουμε ένα έλεγχο της περιοχής μας, που ξέρουμε τι είναι αυτό που χρειάζεται, πως πρέπει να προστατευτεί», είπε ο κ. Γαλιατσάτος ενώ διευκρίνισε ότι οι ενέργειες που γίνονται προκειμένου η Διαχείριση των περιοχών Natura, να παραμείνει στον έλεγχο του Ιονίου, αφορούν τα νησιά της Λευκάδας και της Κέρκυρας. «Αυτό ισχύει μόνο για τη Λευκάδα και την Κέρκυρα γιατί η Κεφαλονιά και η Ζάκυνθος έχουν φορείς Διαχείρισης.Για τη Λευκάδα και την Κέρκυρα θέσαμε το ζήτημα και στη Διαβούλευση και στο Πρωθυπουργικό Γραφείο και στον αρμόδιο Υπουργό και στο Συνέδριο Ιονίων νήσων. Εντούτοις, παρότι είχαμε λάβαμε, προ έτους, τη διαβεβαίωση του υφυπουργού περιβάλλοντος ότι θα πάμε σε άλλη λογική και άλλες διαδικασίες, αυτό δεν έγινε. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί και παλεύουμε να το αλλάξουμε. Θέλουμε τον έλεγχο των Περιοχών Natura των νησιών μας εμείς, οι τοπικές κοινωνίες» είπε ο κ. Γαλιατσάτος.