Τιμήθηκε στην Κεφαλονιά η μνήμη των εθνικών μας ευεργετών;

Δανείζομαι ακριβώς (προσθέτοντας μόνο ένα ερωτηματικό) τον τίτλο προ ημερών ανάρτησης άνευ κειμένου, γνωστού site μόνον με οκτώ φωτογραφίες που δικαιολογούν απολύτως την ρήση ότι μία φωτογραφία (πολλώ μάλλον οκτώ) λέει περισσότερα από χίλιες λέξεις, καθώς με όσα εμφανίζονται, ελάχιστη εκφράζεται τιμή στη μνήμη των Εθνικών μας Ευεργετών στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι Βαλλιάνοι, Κοργιαλένιας, Αντύπας, Βεργωτήδες, Μπασιάς, και τόσοι άλλοι, που τιμήθηκαν (όπως δείχνουν οι φωτογραφίες) στην επιμνημόσυνη δέηση στο Μητροπολιτικό Ναό την Δευτέρα 30/9/19 με παντελή απουσία των συμπολιτών μας εκτός φυσικά του Αντιπεριφερειάρχου κ. Τραυλού του Αντιδημάρχου Αργοστολίου κ.Τσιλιμιδού και των εκπροσώπων  των Αστυνομικών και Λιμενικών Αρχών.  

Και μπορεί οι συμπολίτες μας Δευτέρα πρωί να «ηγόραζαν αγρόν » η ότι άλλο, καθώς ημέρα εργάσιμη, θα περίμενε όμως κανείς να παρευρίσκετο έστω και ένας από την εκπαιδευτική κοινότητα του ακόμη αποκαλούμενου Λυκείου Κοργιαλένια η ένας από τούς εργαζομένους εις το πάλαι ποτέ Βαλλιάνειο Νοσοκομείο που στο παρελθόν –αλλά και σήμερα με την πτέρυγα Βεργωτή, έχει περιθάλψει και περθάλπτει χιλιάδες συμπατριώτες μας η έστω ένας απόφοιτος της Βαλλιανείου Εμπορικής Σχολής Αργοστολίου η της περιώνυμης ΒΕΣ Ληξουρίου, η κάποιος που να έχει η είχε προμηθευθεί ένα δενδρύλιο από τη Γεωργική Σχολή, και αναφέρομαι σε μερικά μόνον από τα εμβληματικά έργα των –υποτίθεται- τιμηθέντων, για να θυμούνται οι παλαιώτεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι.

Δεν π α ρ α β ρ έ θ η κ ε ΚΑΝΕΝΑΣ.

Και καλά όλοι αυτοί, αλλά οι άλλοι, οι εκλεκτοί, οι διακεκριμμένοι οι υπηρετήσαντες, η υπηρετούντες καθώς και οι Προεδρεύσαντες η Προεδρεύοντες (αν και πληροφορήθηκα ότι οι τελευταίοι απουσίαζαν εκτός Κεφαλονιάς) εις τα Συμβούλια των Κληροδοτημάτων και Ιδρυμάτων των Βαλλιάνων, του Κοργιαλένια, των Βεργωτήδων, δεν αισθάνθηκαν το χρέος η την ανάγκη να τιμήσουν με την παρουσία τους τη μνήμη όλων Αυτών των Μεγάλων Κεφαλλήνων.

Φαίνεται ότι οι περισσότεροι έχουν την αίσθηση πως το τόσο τιμητικό και ισόβιο αξίωμα τους αφορά μόνον και μόνον στο μοίρασμα των χορηγιών και τη διαχείριση της περιουσίας, και όχι πρωτίστως στη διατήρηση της μνήμης τους που μέσω της απόδοσης των οφειλομένων τιμών θα πρέπει να «μείνει εις τον κόσμο τούτον πάν-τα ,ένα άσβεστο καμίνι» όπως αναφέρει σε ποιητική του σύνθεση ο συμπατριώτης μας Σωκράτης Σβορώνος το 1902 αμέσως με την αναγγελία του θανάτου του Παναγή Βαλλιάνου, προς δόξαν τους, κυρίως όμως δια να φωτίζει και να καθοδηγεί όλους και ιδιαίτερα τούς νέους μας.

Ευτυχώς κάποια προσχήματα σώθηκαν με την αυτόβουλη η ( δεν θέλω ούτε να το σκέπτομαι) κατ’ εντολή παρουσία της υπαλλήλου του Βαλλιανείου κ. Μαρίας Χοϊδά. Ως παλαιός Πρόεδρος την συγχαίρω και την ευχαριστώ, και αναμένω  από τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτη μας κ.κ. Δημήτριο Προέδρο του Κοργιαλενείου, την κ. Ιλαριανή Τζανετάτου Πρόεδρο του Βαλλιανείου και τον κ. Ευρ. Σκλάβο Πρόεδρο της Γεωργικής Σχολής, όταν ευκαιρήσουν, μία δημόσια εξήγηση για την προκλητικά παντελή απουσία των Ιδρυμάτων εις τα οποία Προεδρεύουν  από την επιμνημόσυνη δέηση (μήπως επειδή οργανώθηκε από την Πολιτεία) υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Μεγάθυμων Αυτών Κεφαλλήνων.

      Τραυλιάτα 10/10/2019
Σπυρογιάννης Π. Φωκάς    

Υ.Γ. Και με την ευκαιρία, γιατί δεν ενημερώθηκαν οι συμπολίτες μας για τη δημόσια τελετή των αποκαλυπτηρίων του αδριάντα του Μεγάλου Ευεργέτη Γιώργου Βεργωτή την Κυριακή 6/10/2019. Οι ευεργεσίες του είχαν αποδέκτες όλους μας, και όλοι οφείλουμε να τιμούμε την μνήμη του.