Το Χειροτεχνικό Κέντρο Ιονίου στο Αργοστόλι και η κοινωνική οικονομία. Το πρώτο «πνευματικό παιδί» τους: Το βιβλίο «Τα χέρια»

Αρχικά αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τους συνεκθέτες – καλλιτέχνες στο Χειροτεχνικό Κέντρο Ιονίου, που με εμπιστεύτηκαν να αναλάβω ως πρόεδρος της τριμελούς προσωρινής συντονιστικής επιτροπής.

Μαζί με την Αναστασία Αποστολοπούλου –Παπαδάτου, αγιογράφο και πρόεδρο του Oμίλου Oυνέσκο στα νησιά μας, και τον Μαρίνο Παυλάτο, ξυλογλύπτη από τα Διλινάτα, θα οδηγήσουμε στη δημιουργία της πρώτης ΚOΙΝ.Σ.ΕΠ στην Κεφαλονιά, της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης με στόχο την αλληλέγγυα οικονομία της αυτοδιάθεσης.
Εχουν γραφτεί αρκετά για το Χειροτεχνικό Κέντρο Ιονίου, που στεγάζεται στο κτίριο του ΕΒΕΚΙ στο Αργοστόλι, με πρωτοβουλία όλων των εκθετών, προκειμένου να αναδείξουμε την Τέχνη, τη Χειροτεχνία και την Oικοτεχνία, αλλά και τη νέα μορφή οικονομίας.
Η Κοινωνική ή Αλληλέγγυα Oικονομία, αποτελεί τον τρίτο δρόμο ανάμεσα στον Ιδιωτικό τομέα και το Δημόσιο. Σε όλη την Ευρώπη, συμβάλλει σε ποσοστό 22% στο ΑΕΠ, ενώ στην Ελλάδα, μόνο στο 2%. Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία αποτελεί βασικό εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και προορίζεται να αντιμετωπίσει το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της νεολαίας σήμερα, την ανεργία, εισάγοντας ταυτόχρονα τη δημοκρατία στην οργάνωση της παραγωγής, επιδρώντας με τον τρόπο αυτό και στην οργάνωση της ίδιας της κοινωνίας.
Το Χειροτεχνικό Κέντρο Ιονίου παρουσιάζει στις 9 Ιουλίου το πρώτο πνευματικό δημιούργημα του χώρου, το βιβλίο «Τα Χέρια», εμπνευσμένο από τα ξυλόγλυπτα του Μαρίνου Παυλάτου, τα έργα από μέταλλο του Γιώργου Κοσμάτου και βασισμένο στους μύθους που ακούσαμε από τον μελισσοκόμο Παναγή Κουνάδη (Μάντζο). «Τα Χέρια» περιγράφουν μια μυθοπλασία που βασίζεται στην αλληγορία του ασυνειδήτου μας, ως δημιουργικού σπηλαίου ξεπεράσματος φόβων και προκαταλήψεων.
Ως συγγραφέας του βιβλίου σας καλώ να συμβάλλεται με την παρουσία σας, στην ανάδειξη του Χειροτεχνικού Κέντρου Ιονίου και στην προώθηση της νέας μορφής Κοινωνικής και Αλληλέγγυας οικονομίας που στηρίζουμε. Να δικαιώσουμε τους ανωτέρω στόχους, προς όφελος όλων. Να χτίσουμε κάτι νέο, χωρίς να διαλύσουμε προϋπάρχουσες δομές, αλλά με συντονισμένες προσπάθειες να τις βελτιώσουμε.

Ευχαριστώ θερμά!
Δρ Σοφία Αράβου -Παπαδάτου
Πρόεδρος της προσωρινής
συντονιστικής επιτροπής