ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων: Το σκάνδαλο της Κεφαλονιάς σε εξέλιξη

Από την Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Από την εξαγγελία ακόμα, για την ίδρυση του νέου Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) στα Ιόνια Νησιά, είχαμε εκφράσει την κάθετη διαφωνία μας για το όλο εγχείρημα, αφού ήταν εξ’αρχής φανερό ότι ο στόχος ήταν η ταχεία και πλήρης παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων.

Η Κεφαλονιά κι η Ιθάκη αποτελούσαν για δεκαετίες πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση στη διαχείριση των σκουπιδιών, την οποία είχε αρχικά η Διαδημοτική Επιχείρηση και στη συνέχεια μέχρι σήμερα η ΕΔΑΚΙ, με τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της και τον δικό της στόλο απορριμματοφόρων, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αποκτηθέντα από τα εισπραττόμενα από τους πολίτες τέλη. 

Αν τα υπόλοιπα Ιόνια είχαν προβλήματα με τα απορρίμματα τους, στα νησιά μας ποτέ δεν υπήρξαν προβλήματα που να επιβάλλουν τη διάλυση του επιτυχημένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κεφαλονιά είναι το μόνο νησί από τα Ιόνια στο οποίο δεν έχει επιβληθεί ποτέ πρόστιμο για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Η εξέλιξη, με την ίδρυση του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων, μόνο αρνητικά αποτελέσματα έχει για τα νησιά μας, όπως:

• Στο 7μελές ΔΣ του ΦΟΣΔΑ η Κεφαλονιά έχει μόνο μία ψήφο 

• Η έδρα του μόνο κατ’ όνομα βρίσκεται στην Κεφαλονιά, ενώ

• Η περιουσία της ΕΔΑΚΙ κινητή και ακίνητη πέρασε στην ιδιοκτησία του νέου φορέα παραβιάζοντας κατάφωρα το Σύνταγμα.

Οι ενστάσεις που καταθέσαμε από την πρώτη στιγμή, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν απόλυτα με τις τελευταίες αποφάσεις Κυβέρνησης/Υπουργείου και Περιφερειακής Αρχής Κράτσα. 

Οι όροι με τους οποίους δημοπρατούνται οι νέες εγκαταστάσεις στην Παλοστή της Θηνιάς, αποδεικνύεται ότι είναι «νέες προκλήσεις», όχι για καλύτερο αύριο των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας, όπως δήλωνε η Κυβέρνηση δια της κ. Κράτσα, αλλά για τις μεγαλοεταιρείες που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση των απορριμμάτων. Συγκεκριμένα:

Η πρώτη ενέργεια Κυβέρνησης/Κράτσα ήταν να μπει στο περιθώριο ο Δήμος Αργοστολίου με τις υπηρεσίες του και στη θέση τους να τοποθετήσουν έναντι αδράς αμοιβής τη ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε της Κοζάνης με τις εταιρίες των επιγόνων του Μπόμπολα (ΕΠΑΔΥΜ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ) που βρίσκονται πίσω της. Το σκάνδαλο ήταν ορατό από την αρχή αλλά δυστυχώς κάποιοι δεν το αντιλήφθηκαν με αποτέλεσμα σήμερα να γίνονται δυσχερέστερα τα πράγματα. 

Η δεύτερη ενέργεια της Κυβέρνησης δια της κ. Κράτσα ήταν να προκηρυχθεί το έργο της Κεφαλονιάς από το σύστημα ΦΟΔΣΑ/ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε με διαδικασίες «φαστ τρακ» αμφιλεγόμενης νομιμότητας, αλλά σίγουρα με προκλητικούς όρους που δικαιολογημένα χαρακτηρίζονται αποικιοκρατικοί. Όπως είχαμε προβλέψει, η στόχευση δεν ήταν μόνο η κατασκευή των εργοστασίων αλλά και κυρίως η εν συνεχεία διαχείριση και λειτουργία των εγκαταστάσεων. Λοιπόν έχουμε:

• Το έργο με προϋπολογισμό 7.170. 819,32 ευρώ όπως ήταν από το Δήμο Αργοστολίου (και όπως αρχικά αναρτήθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ η σχετική απόφαση του ΦΟΔΣΑ) κατέληξε να δημοπρατείται κατά 330% περισσότερο, δηλαδή με προϋπολογισμό 23.803.486,40!!! 

• Προκλητικές επιπλέον αναθέσεις νέων απροσδιόριστων εγκαταστάσεων με επιπλέον κόστος 5.821.341,20 (στο 70% περίπου του αρχικού προϋπολογισμού του εργοστασίου) οι οποίες μάλιστα στερούνται και μελέτης!!!

• 12χρονη ανάθεση της διαχείρισης από τον ανάδοχο με διπλασιασμό του μηνιαίου κόστους από όσο είχε καθορίσει η τεχνική υπηρεσία του δήμου Αργοστολίου (από 360 χιλιάδες σε 726 χιλιάδες ευρώ) και με συνολικό κόστος 10.811.316 ευρώ που σημαίνει ότι θα εκτοξευθούν τα τέλη καθαριότητας 300% επάνω!!!. 

Η Νέα Δημοκρατία, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις, προχωράει στην δημοπράτηση του έργου με τους τόσο επιβαρυντικούς για τα νησιά μας όρους, στηριζόμενη στην Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα, στους συνεργάτες της εντός και εκτός Κεφαλονιάς και στον Πρόεδρο της ΠΕΔΙΝ Αλέξανδρο Παρίση τέως Δήμαρχο, αλλά και στην ένοχη σιωπή του τοπικού Βουλευτή Παναγή Καππάτου. 

Το σκάνδαλο της Κεφαλονιάς είναι σε εξέλιξη και κανείς πλέον δεν δικαιούται να κρύβεται. Αποτελεί υποχρέωση κάθε παράγοντα πολιτικού ή αυτοδιοικητικού και κάθε κόμματος, να αντιδράσει και να απαιτήσει την ματαίωση του.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και η Περιφερειακή Αρχή Κράτσα με τα τοπικά στηρίγματά τους, αδιαφορώντας για το συλλογικό συμφέρον, την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και την μετατόπιση των εξόδων στις πλάτες των πολιτών, νοιάζονται μόνο πως θα ικανοποιήσουν τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα που λυμαίνονται τον χώρο της διαχείρισης αποβλήτων.

Το θεσμικό τερατούργημα του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων, πρέπει να καταργηθεί και η ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων να επιστρέψει στους Δήμους οι οποίοι έχουν και Συνταγματικά την ευθύνη.

Οτιδήποτε άλλο αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση και μόνο αλλότριων συμφερόντων ξένων προς αυτά των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.

Η δημοπράτηση του έργου της Κεφαλονιάς αυτό δείχνει!

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ 

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ -ΙΘΑΚΗΣ