Χρηματοδότηση ρεκόρ για την δημιουργία Αντιπυρικών Ζωνών

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα προστασίας των δασών ΑntiΝero III του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τη διαχείριση των δασικών περιοχών για την πρόληψη και την προστασία των δασών στο Νομό Κεφαλονιάς.

 

Πρόκειται για ένα πάγιο καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και όλων των φορέων για την αντιπυρική προστασία του τόπου μας.

 

Ειδικότερα για την Κεφαλονιά η ανάθεση του ειδικού δασοτεχνικού έργου για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών πρόκειται να καλύψει συνολικές εκτάσεις 2.190,11 στρεμμάτων, ενώ για τον καθαρισμό των δασών έχουν προβλεφθεί εργασίες κάλυψης συνολικών εκτάσεων 281,00 περίπου στρεμμάτων.

 

Σε συνέχεια των καθαρισμών των δασών των προηγούμενων δύο ετών – που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά έπειτα από 25 χρόνια μέσω του προγράμματος AntiΝero – και οι οποίοι κρίθηκαν αποτελεσματικοί αφού συνέδραμαν με επιτυχία στον αντιπυρικό σχεδιασμό και τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, ένα νέο πρόγραμμα για το Νομό μας (ΑntiNero III), συνολικής αξίας 4.404.450 ευρώ έρχεται να συμβάλλει δραστικά:

  • Στη μείωση ταχύτητας εξάπλωσης της πυρκαγιάς
  • Στη μείωση έντασης της πυρκαγιάς
  • Στην διευκόλυνση προσέγγισης των δασοπυροσβεστών στην περιοχή με ασφάλεια
  • Στην ευέλικτη μετακίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων
  • Στην μείωση της πιθανότητας δημιουργίας περιστατικού Mega πυρκαγιάς

Η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα των περιβαλλοντικών προκλήσεων ιεραρχώντας στην αντζέντα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον παράγοντα της Κλιματικής Αλλαγής ακόμη πιο ψηλά.

Οι δράσεις πυροπροστασίας στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη είναι πολύ σημαντικές, ωστόσο δεν αποτελούν πανάκεια. Ελαττώνουν τον κίνδυνο από δασικές πυρκαγιές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τον αποτρέπουν.

Η συνεχής επαγρύπνηση όλων μας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι απαραίτητη.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης