1.186 μαθητές και εκπαιδευτικοί, 37 επισκέψεις, με λήξη του Σχολικού Έτους 2017-2018

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου με τη λήξη του Σχολικού έτους 2017-2018, ευχαριστεί θερμά τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που συμμετείχαν στα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Φορέα, τα οποία υλοποιήθηκαν κατ’ αυτήν την περίοδο.

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, συμμετείχαν σε αυτά 1.186 μαθητές και εκπαιδευτικοί προερχόμενοι από την Κεφαλονιά, την Αθήνα και την Ελβετία. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν 37 επισκέψεις από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Τα προγράμματα αναπτύχθηκαν στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του Κουτάβου, στον Εθνικό Δρυμό Αίνου, στον υγροβιότοπο «Έλος Λιβαδίου» αλλά και στα ίδια τα σχολεία. Σε αυτά οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τις ακόλουθες θεματικές ενότητες: Εθνικός Δρυμός Αίνου, Πανίδα της Κεφαλονιάς, Υγροβιότοποι της Κεφαλονιάς, Χλωρίδα της Κεφαλονιάς, Χελιδόνια, κ.λπ. Επιπλέον τα προγράμματα περιελάμβαναν ξεναγήσεις στην έκθεση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Κουτάβου και του Περιβαλλοντικό Κέντρου του Εθνικού Δρυμού Αίνου, ορνιθοπαρατήρηση, πεζοπορία, περιβαλλοντικά παιχνίδια και κατασκευές.

Επιπλέον, όπως και κάθε έτος διοργανώθηκαν καθιερωμένες δράσεις με πρώτη την Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών (Eurobirdwatch 2017). Η Γιορτή των Πουλιών σηματοδοτεί την κορύφωση της φθινοπωρινής μετανάστευσης των πουλιών και στόχο έχει την ευαισθητοποίησή μας ως προς αυτή. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον υγροβιότοπο της Λιμνοθάλασσας του Κουτάβου.

Με τον ερχομό της άνοιξης, ο Φορέας διοργάνωσε σε συνεργασία με τον υπεύθυνο του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Γεράσιμο Γαλανό την εκδήλωση «Χελιδονίσματα 2018», η οποία αποτελεί ένα καλωσόρισμα στην ομορφότερη εποχή του χρόνου – την Άνοιξη – και τα χελιδόνια. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τον ερχομό των χελιδονιών, το δύσκολο μακρύ τους ταξίδι και έφτιαξαν φωλιές από πηλό.

Ο Φορέας σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και αυτό της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συμμετείχε για δεύτερη φορά στη μεγαλύτερη εκστρατεία εθελοντισμού “Let’s do it Greece”, καθαρίζοντας περιοχές των υγροβιότοπων: Έλος Λιβαδίου και Λιμνοθάλασσα Κουτάβου.

Ευχαριστούμε όλους που συμμετείχαν στις Δράσεις Ενημέρωσης/Ευαισθητοποίησης του Φορέα. Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε στους υπεύθυνους των Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Γεράσιμο Γαλανό και κ. Ευαγγελία Σκιαδαρέση για την καθοριστική συμβολή τους στην επιτυχή οργάνωση των σχετικών δράσεων.

Ευχόμαστε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς Καλό Καλοκαίρι και σας περιμένουμε και πάλι την νέα σχολική χρονιά με νέες δραστηριότητες.

Ο Φορέας ενημερώνει ότι παραμένει καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού στη διάθεση οποιασδήποτε ομάδας επιθυμεί να επισκεφθεί τον Εθνικό Δρυμό, για την οργάνωση της επίσκεψής της. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να έρχονται εγκαίρως σε επικοινωνία με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου (Τηλ./Fax: 26710 29258 και Ε-mails: foreasainou@ath.forthnet.gr; ainosnationalpark@gmail.com).

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα

Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

Γεωργία Καμάρη

Ομότιμη Καθηγήτρια Παν/μίου Πατρών

Οι Υπεύθυνες

της Δράσης Ενημέρωσης /Ευαισθητοποίησης

Σοφία Μοσχοπούλου

MSc Βιολόγος του Φορέα

Βασιλική Καραγιάννη

MSc Γεωπόνος του Φορέα