Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου – Τα πάνω κάτω στους συμβούλους για το «θρόνο»

Στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου του 2019   εξελέγη το πρώτο δημοτικό συμβούλιο του νεοσύστατου Δήμου Αργοστολίου του οποίου τα σύνορα αρχίζουν από τον Αγκώνα και καταλήγουν στον Πόρο, απαρτιζόμενο από 27  μέλη που ανήκουν σε 4 παρατάξεις: «Ισχυρή Κεφαλονιά» (Αλέξανδρος Παρίσης), «Δημοτική Συμπολιτεία» (Θεόφιλος Μιχαλάτος), «Για την επόμενη μέρα» (Γεράσιμος Φόρτες), «Κεφαλονιά Νησί για όλους» (Αλέξανδρος Παντελειός), «Λαϊκή Συσπείρωση» (Γιάννης Κουρούκλης).

Η  παράταξη του Αλέξανδρου Παρίση που ήρθε πρώτη σε ψήφους στον πρώτο γύρο εξέλεξε 10 συμβούλους με τον ίδιο, τους εξής (με αλφαβητική σειρά)

  • Ανουσάκης Νικόλαος
  • Βανδώρος Παναγής
  • Κωνσταντάκης Άγγελος
  • Λυκούδης Διονύσιος
  • Λυκούδης Ιωάννης
  • Ματιάτος Σπυρίδων
  • Μενάγιας Νικόλαος
  • Παπαδάτος Νικόλαος
  • Παρίσης Αλέξανδρος
  • Πολλάτος Διονύσιος

Η παράταξη του Θεόφιλου Μιχαλάτου εξέλεξε 9 συμβούλους:

  • Βαλλιανάτος  Νικόλας
  • Γαβριελάτου Ασημίνα
  • Κουρκουμέλης Νικόλαος
  • Μινέτος Διονύσιος
  • Μιχαλάτου Κρυσταλία
  • Μοσχονάς Μιχαήλ-Διονύσιος
  • Σαμούρης Σπυρίδων
  • Σπαθής Σταύρος
  • Τσιλιμιδός Γεώργιος

H παράταξη του Γεράσιμου Φόρτε , εξέλεξε 3 συμβούλους

  • Γαβριελάτος  Αργύρης
  • Πεφάνης Σπυρίδων
  • Φόρτες Γεράσιμος

Η παράταξη του Αλέξανδρου Παντελειού, εξέλεξε 3 συμβούλους

  • Κεκάτος Δημήτριος-Νικόλαος
    Παντελειός Αλέξανδρος
  • Τρωϊάνος Διονύσιος

Η Λαϊκή Συσπείρωση (ΛΑΣΥ) που στηρίζεται από το ΚΚΕ, εξέλεξε 2 συμβούλους

  • Γρηγορόπουλος Σταύρος
  • Κουρούκλης Ιωάννης

 

Το δημοτικό συμβούλιο εξελέγη με το σύστημα της απλής αναλογικής με αποτέλεσμα καμία παράταξη να μην έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος του Νομοθέτη. Τα δημοτικά συμβούλια να λειτουργούν ως όργανα διαλόγου και συναίνεσης πάνω στα προβλήματα και να αποφασίζουν μετά από διαλογική συζήτηση και συνεργασία.

Δυστυχώς ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης Πανελλαδικά  έχει μάθει στην απόλυτη κυριαρχία του δημάρχου και στάθηκε ανώριμος στην πλειοψηφία των δήμων, να λειτουργήσει στα πλαίσια της απλής αναλογικής.

Ακολούθησε και η εκλογή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία προκειμένου να ακυρώσει την απλή αναλογική σκαρφίστηκε μια σειρά υπουργικές αποφάσεις και τροποποιήσεις Νόμων ώστε να δώσει στον κάθε δήμαρχο τον απόλυτο έλεγχο.  Και επειδή αυτό δεν μπορούσε να γίνει στα δημοτικά συμβούλια, το έκανε στις σοβαρές επιτροπές των δήμων: Οικονομική Επιτροπή και Ποιότητα Ζωής (ΕΠΟΙΖΩ).

Σήμερα, 2 ½  χρόνια μετά τις δημοτικές εκλογές τον Μάιο/Ιούνιο 2019,  και 2 ½ χρόνια πριν τις επόμενες εκλογές τον Οκτώβριο 2023, το ΔΣ του Δήμου Αργοστολίου σε τίποτε δεν μοιάζει από αυτό της εκλογής του.

Επί δυο χρόνια παρακολουθούμε το πολιτικό «αλισβερίσι» ανάμεσα στον δήμαρχο Θεόφιλο Μιχαλάτο και μέλη του ΔΣ άλλων παρατάξεων … Η αγωνία του Θεόφιλου να ελέγχει τα πάντα και τους πάντες, και η προθυμία αρκετών να υπηρετήσουν  τον δήμαρχο, εννοείται με  αντίστοιχο αντίτιμο μια θεσούλα κατά προτίμηση έμμισθη,   αλλά και η διάσπαση της παράταξης του Αλέξανδρου Παρίση, διαμόρφωσαν σήμερα ένα νέο δημοτικό συμβούλιο που καμία σχέση δεν έχει με αυτό που εξέλεξαν οι ψηφοφόροι.

Η παράταξη των Ισχυρών Αλέξανδρου Παρίση – Διονύση Λυκούδη, κυριολεκτικά διαμελίστηκε μπροστά στα μάτια μας είτε με την «ανεξαρτητοποίηση» συμβούλων …υπέρ Θεόφιλου όμως (!),  είτε με τη δημιουργία νέας παράταξης.

Έτσι σήμερα η ΙΣΧΥΡΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ από τους 10 συμβούλους που εξέλεξε , κατέληξε να έχει ΜΟΝΟ τους εξής τέσσερεις (4), ναι τέσσερεις:

  • Αλέξανδρος Παρίσης
  • Γιάννης Λυκούδης
  • Διονύσης Πολλάτος
  • Άγγελος Κωνσταντάκης

Οι Νίκος Ανουσάκης και Νίκος Παπαδάτος έχουν επίσημα ανακοινώσει την αποχώρησή τους από την ΙΣΧΥΡΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, δημιουργώντας νέα παράταξη,  αλλά εντός του Δ.Σ. λειτουργούν ως ανεξάρτητοι καθώς ο Νόμος δεν προβλέπει την συγκρότηση νέας παράταξης εντός Δ.Σ. Πάντως αίσθηση προκαλεί το γεγονός της αν εξαρτοποίησης των δυο αυτών δημοτικών συμβούλων λίγες μέρες πριν τις εκλογές για τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Με αυτή την κίνηση έδωσαν την ευκαιρία στον Θεόφιλο να εκλέξει τους δυο ανεξάρτητους της επιρροής του σε αυτές τις σημαντικές επιτροπές με την ανεξαρτοποίηση του Παναγή Βανδώρου. Και τούτο επειδή ο Νόμος προβλέπει ότι αν υπάρχουν τέσσερις ανεξάρτητοι σε ένα ΔΣ μπορούν να εκλέξουν από έναν σε κάθε επιτροπή.

Ο Σπύρος Ματιάτος έκοψε πέρα από τους πρώτους , μην αντέχοντας να ζήσει χωρίς αντιδημαρχιλίκι και προσχώρησε ατύπως στην παράταξη του Θεόφιλου Μιχαλάτου κερδίζοντας αμισθί την αντιδημαρχία Ομαλών.

Ο Παναγής Βανδώρος από τους πλέον γαλάζιους των γαλάζιων και θαυμαστής του Αλέξανδρου Παρίση, έκοψε στη γωνία και αυτός προς Θεόφιλο Μιχαλάτο  κερδίζοντας την έμμισθη θέση του διευθύνοντα συμβούλου στην ΕΔΑΚΙ , θέση αγνώστων αρμοδιοτήτων.

Οι δε Διονύσης Λυκούδης και Νίκος  Μενάγιας είναι εντός εκτός και επί τα αυτά,  κατάσταση. Τυπικά ανήκουν στην παράταξη του Αλέξανδρου Παρίση, μόνο που εμφανίζονται στην χάση και στην φέξη στο δημοτικό συμβούλιο, ο Διονύσης Λυκούδης μάλιστα ως μέλος της οικονομικής επιτροπής …δεν πάτησε ποτέ, οπότε και στην πράξη είναι σαν να «βάζουν πλάτη» στον Θεόφιλο να αλωνίζει μόνος στην Οικονομική Επιτροπή.

Οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι που εξελέγησαν με το  ψηφοδέλτιο του Μάκη Φόρτε,  Αργύρης Γαβριελάτος και Σπύρος Πεφάνης, από την πρώτη στιγμή προσχώρησαν ατύπως στον Θεόφιλο Μιχαλάτο κερδίζοντας την έμμισθη θέση του προέδρου στην ΕΔΑΚΙ ο πρώτος και ο δεύτερος την επίσης έμμισθη θέση του προέδρου της ΚΕΔΗΚΕ  που στην πορεία αδρανοποιήθηκε (διαλύθηκε; …ουδείς γνωρίζει) και μεταφέρθηκε στην έμμισθη θέση του αντιπροέδρου της ΕΔΑΚΙ.

Κάποια στιγμή επί δήμου Κεφαλονιάς και δημαρχίας Αλέξανδρου Παρίση, ο Θεόφιλος Μιχαλάτος ως αντιπολίτευση τότε, είχε χαρακτηρίσει την ΕΔΑΚΙ …«πλυντήριο ξεπλύματος χρημάτων», σήμερα ο ίδιος την χρησιμοποιεί ως …πλυντήριο της μονοκρατορίας του!

 

Και οι δύο ανωτέρω σύμβουλοι πρόσφατα εξελέγησαν στις δυο επιτροπές. Ο Αργύρης Γαβριελάτος στην οικονομική (που για δύο χρόνια ήταν μόνιμα με σηκωμένο το χέρι υπέρ των προτάσεων του Θεόφιλου) και ο Σπύρος Πεφάνης στην ΕΠΟΙΖΩ, με τις πληροφορίες να λένε ότι και οι δυο εξελέγησαν εν αγνοία του υποτιθέμενου επικεφαλής  της παράταξής τους, Γεράσιμου Φόρτε.

Η παράταξη του Αλέξανδρου Παντελειού τα δυο πρώτα χρόνια φλερτάρισε έντονα με τον Θεόφιλο, ψήφιζε προτάσεις του ενώ διαφωνούσε στα λόγια με αυτές , τελικά κάπου το φλερτ χάλασε και σήμερα, στη δεύτερη διετία της θητείας παραμένουν συμπαγείς και αντιπολιτευόμενοι προς τις επόμενες εκλογές.

Βεβαίως απολύτως συμπαγής και σφόδρα αντιπολιτευόμενη παραμένει η παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ με τους δυο συμβούλους Γιάννη Κουρούκλη και Σταύρο Γρηγορόπουλο.

Στο δημοτικό συμβούλιο Αργοστολίου η απλή αναλογική και η ετυμηγορία των ψηφοφόρων, πετάχτηκαν στον κάλαθο των άχρηστων, προκειμένου να κόψει και να ράψει ο Θεόφιλος την απόλυτη πλειοψηφία, αυτή που ΔΕΝ του έδωσαν οι πολίτες / ψηφοφόροι.  Αλλά ποιος νοιάζεται για τους πολίτες/ψηφοφόρους σε αυτή τη χώρα για να νοιαστεί και ο Θεόφιλος .

Παρόλο που πραξικοπηματικά η Κυβέρνηση της ΝΔ του πρόσφερε στο πιάτο την πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ο Θεόφιλος δεν αρκέστηκε σε αυτά.  Τα θέλει όλα δικά του. Δεν αντέχει τον διάλογο, δεν θέλει τον διάλογο, δεν θέλει την συνεργασία. Ο Θεόφιλος όπως και ο κάθε δήμαρχος θέλει να μοιράζει οφίτσια και μισθουλάκια κατά βούληση.

Έτσι στους 9 συμβούλους που έδωσαν οι πολίτες/ψηφοφόροι στον Θεόφιλο Μιχαλάτο σήμερα προστέθηκαν και άλλοι τέσσερις (4) από τους «ανεξάρτητους», μάλλον τους θάμπωσε το έργο του στο Δήμο και για αυτό τον στηρίζουν.

Με αυτά και με τα άλλα, πήγε περίπατο στον Πόντε η βούληση των ψηφοφόρων και σήμερα, χάρη στην υψηλή κοπτική ραπτική του Θεόφιλου,  έχουμε την εξής διάρθρωση στο ΔΣ:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΡΙΣΗΣ : 4 σύμβουλοι (συν 2 εντός και εκτός)

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΜΙΧΑΛΑΤΟΣ : 9 συν 2 (του Παρίση) συν 2 (του Φόρτε)

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΦΟΡΤΕΣ : 1 (οι 2 άλλοι τυπικά παραμένουν στην παράταξη αλλά στηρίζουν Θεόφιλο)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΙΟΣ : 3

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ : 2

AΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ (νέα παράταξη) : 2

Αυτά τα θαυμαστά συμβαίνουν στο δημοτικό συμβούλιο του νεοσύστατου Δήμου Αργοστολίου στο οποίο η θεωρία που  φαίνεται να έχει επικρατήσει είναι «Ο θεός αγιάζει τα μέσα αρκεί να είναι υπέρ του Θεόφιλου».

Περαστικά μας!

Η Συντακτική Ομάδα του Kefalonia Press

(kefaloniapress.gr)