Eλεύθεροι Γιώργος και Aνδρέας Kουρής. Tέλος στη μεγάλη αδικία, η Δικαιοσύνη αποκατέστησε ένα λάθος της.

Πανηγυρική είναι η δικαίωση των συμπατριωτών μας εκδοτών Γιώργου και Aνδρέα Kουρή, αφού το Συμβούλιο Πλημελλειοδικών έκανε δεκτή την προσφυγή τους για έξοδο από τις φυλακές.

Oι δύο εκδότες (πατέρας και υιός), που είναι ήδη ελεύθεροι, είχαν κριθεί προφυλακιστέοι για χρέη από μη καταβολή φόρου μισθωτών υπηρεσιών του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, ύψους περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Oι συνήγοροι των δύο εκδοτών κ.κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Θέμης Σοφός δήλωσαν ότι «η απόφαση αυτή είναι πολύ σημαντική για τη δικαιοσύνη καθώς διόρθωσε τα λάθη που έκαναν εκείνοι που τους προφυλάκισαν».

Σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας, υπουργοί, τ. υπουργοί και άλλοι παράγοντες, επικρίνουν την πρωτοφανή προφυλάκιση στην εκπομπή του Kontra Channel «Επί του Πιεστηρίου» την περασμένη Παρασκευή (10/5/2013) την οποία ο «Η» σας παρουσιάζει:

 • Παρουσιαστής (Σωτήρης Ξενάκης): Να πάμε σε ένα θέμα το οποίο είναι επίσης τις τελευταίες ώρες από τα πρώτα θέματα στα Μέσα Ενημέρωσης, στα διαδικτυακά Μέσα, αλλά και στα υπόλοιπα Μέσα Ενημέρωσης και έχει σχέση με την αποφυλάκιση του Γιώργου και του Ανδρέα Κουρή για την γνωστή υπόθεση του ALTER. Μετά από 45 μέρες αποφυλακίζονται και οι δύο με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών το οποίο αποδέχεται ότι προφανώς ότι όλη αυτή η διαδικασία η οποία προηγήθηκε ήτανε όπως είπε ο κ. Δημητρακόπουλος, ο συνήγορος του Γιώργου και του Ανδρέα Κουρή, που είναι δίπλα μας και μαζί μας σήμερα, καλησπέρα κ. Δημητρακόπουλε, διορθώθηκε ένα λάθος, όπως είπατε στη δήλωση που κάνατε, έτσι, ένα λάθος που έγινε πριν από 45 μέρες.
 • Δημητρακόπουλος: Είναι γεγονός ότι απόψε είναι μία πολύ ευχάριστη βραδιά, διότι τερματίστηκε μιά αδικία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα κάτι το οποίον δεν ευχόμαστε ούτε στον μεγαλύτερο εχθρό μας. Να είναι άδικα κάποιος μέσα στη φυλακή. Για 45 ολόκληρες νύχτες και μέρες. Και ειλικρινά σας μιλάω, επειδή σ’ όλο αυτό το χρονικό διάστημα πήγαινα και στις φυλακές Ναυπλίου και στις φυλακές Κορυδαλλού, και βίωνα, αν θέλετε, το μαρτύριο το προσωπικό και του Γιώργου και του Αντρέα Κουρή και σας έλεγα ότι αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση, γιατί κυριαρχούν τα συναισθήματα πρέπει να ξέρετε όταν είσαι μέσα στη φυλακή, πάνε σε δεύτερη μοίρα τα νομικά επιχειρήματα..
 • Παρουσιαστής: Oταν έχεις κάνει το Πάσχα μεσ’ τη φυλακή, όταν έχεις περάσει αυτές τις μέρες, ναι…
 • Δημητρακόπουλος: Ε, σας λέω, σας λέω ότι πηγαίνοντας στον Γιώργο τον Κουρή στο Ναύπλιο, όπου θα πρέπει να ξέρετε δεν υπήρξε καμία διακριτική μεταχείριση, ήτανε σε ένα κελί μαζί με τέσσερις άλλους συγκρατούμενους, δεν υπήρξε κανένα προνόμιο, δεν υπήρξε καμία ιδιαίτερη μεταχείριση αυτό που μου έλεγε είναι “το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να ‘ναι καλά ο γιός μου, να αντέχει ο γιός μου. Εγώ, το μαρτύριο αυτό, το σταυρό, -γιατί ήτανε και μέρες παραμονές Πάσχα- θα μπορέσω και θα το αντέξω”.
 • Παρουσιαστής: Και ήρθε η δικαίωση η οποία αναμενότανε.
 • Δημητρακόπουλος: O δε Ανδρέας ο Κουρής όταν πήγαινα στις φυλακές Κορυδαλλού μου ‘λεγε Μιχάλη, αντέχω αυτό που μ’ ενδιαφέρει είναι ο πατέρας μου να μην πάθει τίποτα. Και μετά από τόσες μέρες, ξέρετε είναι και ανθρώπινη διάσταση, περιμέναμε παραμονές του Πάσχα μήπως συνεδριάσει το Δικαστικό Συμβούλιο, είμαστε κάθε μέρα όλοι οι δικηγόροι έξω από το Συμβούλιο. Δεν έγινε αυτό. Κανονικά έπρεπε να συνεδριάσει τη Δευτέρα που μας έρχεται. Και όμως μάθαμε ότι απρόσμενα Παρασκευή, σήμερα δηλαδή, θα γινόταν ένα έκτακτο Συμβούλιο. Και σας πληροφορώ ότι ενώ κλείνουνε, κλείνει η γραμματεία των βουλευμάτων της Αθήνας στις 3 η ώρα, το βούλευμα αυτό βγήκε 4.32’. Δεν φύγαμε, περιμέναμε εκεί πέρα και το χαρμόσυνο νέο τελικά σε ένα λεπτό το ‘χαμε μεταφέρει και στον Κορυδαλλό και στο Ναύπλιο.
 • Παρουσιαστής: Για το οποίο δώσατε κι’ εσείς μεγάλη μάχη και με μεγάλο πάθος…
 • Δημητρακόπουλος: Oχι μόνο εγώ.
 • Παρουσιαστής: Ναι, ναι… Και ο κ. Σοφός.
 • Δημητρακόπουλος: Oχι μόνο εγώ. Κι ο Θεμιστοκλής ο Σοφός, κι ο κ. Oικονομίδης…
 • Παρουσιαστής: Και ο κ. Oικονομίδης.
 • Δημητρακόπουλος: …ο δάσκαλός μας
 • Παρουσιαστής: Θα μιλήσουμε, θα μιλήσουμε και μαζί τους. Θα μιλήσουμε αργότερα, θα δούμε το ρεπορτάζ.
 • Δημητρακόπουλος: Ηταν μία συλλογική δουλειά, μία συλλογική εργασία…
 • Παρουσιαστής: Θα έχουμε να πούμε πολλά για το θέμα αυτό. Πολλά και ενδιαφέροντα. Θα ήθελα να καλησπερίσω και να καλωσορίσω τον, εγώ θα πω τον καθηγητή μου γιατί έτσι τον ξέρω εδώ και αρκετά χρόνια, τον καθηγητή Oικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά τον κ. Θόδωρο Κατσανέβα, που είναι μαζί μας, να τον καλησπερίσω, που είναι ο εμπνευστής του νέου κόμματος “Δραχμή 5 αστέρων”, το νέο κόμμα το οποίο το είχατε προαναγγείλει καιρό, αυτή τη βδομάδα μάθαμε και τ’ όνομά του γιατί προφανώς θα κάνει και την πρώτη του εμφάνιση τις επόμενες εκλογές, ευρωεκλογές όποτε γίνουν. Θα κουβεντιάσουμε με τον κ. Κατσανέβα για το θέμα αυτό, για το θέμα του κόμματος της Δραχμής, έτσι όπως…, γιατί έχει προκαλέσει και πολλές συζητήσεις και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, θα ‘θελα όμως επειδή αυτό θα το κάνουμε στη συνέχεια της εκπομπής, ένα πρώτο σχόλιο για την αποφυλάκιση του Γιώργου και του Ανδρέα Κουρή.
 • Κατσανέβας: Κατ’ αρχήν πρέπει να υπενθυμίσω αγαπητέ Σωτήρη, ότι αυτό το έχω προαναγγείλει από αυτές τις φιλόξενες αίθουσες…
 • Παρουσιαστής: Ακριβώς.
 • Κατσανέβας: Εδώ και πολύ καιρό και γι’ αυτό το θέμα, το θέμα δηλαδή της ανάγκης επιστροφής στο εθνικό νόμισμα έχω μιλήσει πολλά χρόνια πριν.
 • Παρουσιαστής: Σωστό είναι αυτό.
 • Κατσανέβας: Με βάση, στηριζόμενος σε μελέτες, σε βαθιά διάγνωση του θέματος και του προβλήματος και δεν είναι κάτι που βγήκε τυχαία αυτή τη στιγμή.
 • Παρουσιαστής: Θα τα πούμε αναλυτικά γι’ αυτό στη συνέχεια.
 • Κατσανέβας: Για τον Γιώργο τον Κουρή, θα μου επιτρέψετε να πω, με τον οποίο είμαστε φίλοι και τα συναισθήματα ασφαλώς κυριαρχούν και η χαρά μας είναι μεγάλη, θα ήθελα να πω ότι δεν ήτανε απλά ένα λάθος, ήτανε κάτι πολύ παραπάνω. Φτάνουμε σε ακραία σημεία, συμπτώματα, όπου εεε, να προφυλακίζεται κάποιος για ηθική αυτουργία, για ένα θέμα για το οποίο μπορεί να αναλυθεί και θα το πούμε φυσικά, για το οποίο δεν μπορεί να έχει την ευθύνη. Πρόκειται, μπορεί να πει κανείς, υπάρχουν εικασίες, ότι ο Γιώργος και ο Αντρέας ο Κουρής έχουν στοχοποιηθεί πολιτικά γιατί δεν είναι απ’ αυτούς που χαμηλώνουν τη μέση και υποκύπτουνε σε κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις. Μπορεί να κατηγορηθεί ο Γιώργος ο Κουρής πιθανόν για πολλά. Και γω στο παρελθόν έχουμε έρθει σε μεγάλες συγκρούσεις ιστορικές…
 • Παρουσιαστής: Είναι αλήθεια…
 • Κατσανέβας: …έχουνε μείνει στην ιστορία… Τώρα γελάμε με όλα αυτά φυσικά, γιατί η ζωή και ο χρόνος τα παίρνει αυτά μαζί με τον άνεμο… αλλά εκείνο που ξέρω εγώ είναι ότι αυτή η απόφαση δεν ήταν άδικη, ήταν εξωφρενικά παράλογη και δεν έχει προηγούμενο απ’ ό,τι ξέρω και συγχώρεσέ με, στα δικαστικά χρονικά. Δεν έχει προηγούμενο, πουθενά, διεθνώς.
 • Παρουσιαστής: Θα τα κουβεντιάσουμε όλα αυτά, γιατί αυτό ειπώθηκε και τις προηγούμενες εβδομάδες σε συζητήσεις που έχουμε κάνει από δω. Πάμε να δούμε ένα ρεπορτάζ. Είναι μαζί μας ο κ. Στέφανος Μυτιληναίος, συνάδελφος δημοσιογράφος, συγγραφέας και στέλεχος του κόμματος, του καινούριου κόμματος του κ. Κατσανέβα. Θα τα πούμε όλα αυτά, Θα πάμε να δούμε ένα ρεπορτάζ που σχετίζεται με την υπόθεση της πανηγυρικής δικαίωσης του Γιώργου και Ανδρέα Κουρή και αμέσως μετά επιστρέφουμε.