H ανάλυση του γκάλοπ της K-Research: Βγάζει πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΙΝ!

Θ. Γαλιατσάτος

ΑΝ δούμε με μιά πιο προσεκτική προσέγγιση τα ευρήματα της έρευνας της ΚΑΠΑ RECEARCH, θα δούμε ότι αποτελούν όσο και να θέλει κάποιος να τα στρογγυλέψει, κόλαφο για τον Αλέξανδρο Παρίση, την δημοτική του παράταξη και τη Νέα Δημοκρατία.

Η σύγκριση υποχρεωτικά πρέπει να γίνει ξεχωριστά μεταξύ των τοπικών αρχόντων δημάρχων-περιφερειάρχη και των βουλευτών. Οι πρώτοι έχουν να κάνουν με τις τοπικές υποθέσεις, ενώ οι δεύτεροι και (κυρίως) με την πολιτική των κομμάτων τους και της κυβέρνησης αν είναι κυβερνητικοί. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση των αποτελεσμάτων είναι εμφανώς …εκ του πονηρού. Για παράδειγμα, είναι αφελές για να μην πούμε γελοίο να πανηγυρίζει κάποιος για …τον καλύτερο των χειροτέρων και μάλιστα με ποσοστά εμφανώς μη αναστρέψιμα!

Ιδού λοιπόν η ανάγνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας της ΚΑΠΑ RECEARCH όπως τα έδωσε στη δημοσιότητα το Corfu tv News.

1ον) Το 59% της αρνητικής γνώμης των πολιτών απέναντι στον δήμαρχο Κεφαλονιάς και το 34% της θετικής γνώμης, είναι λίγο-πολύ στα ίδια επίπεδα με τους άλλους τρεις δημάρχους της Περιφέρειας και τον περιφερειάρχη, ενώ ο Αλέξανδρος Παρίσης εμφανίζει το μικρότερο όλων ποσοστό «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ» με 7% και αυτό είναι σημαντικό στοιχείο …ξεκαθαρισμένης άποψης με μικρή πιθανότητα να καλυτερέψει η εικόνα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των τοπικών αρχόντων στα Ιόνια Νησιά είναι:

60,5% αρνητικές γνώμες ο περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος (31% θετικές γνώμες με 8,5% ΔΓ/ΔΑ) και το ίδιο αρνητικό ποσοστό ο δήμαρχος Λευκάδας Κωνσταντίνος Δρακονταειδής (28,5% θετικές γνώμες με 11% ΔΓ/ΔΑ).

60% ο δήμαρχος Κέρκυρας Κωνσταντίνος Νικολούζος (32% θετικές γνώμες με 8% ΔΓ/ΔΑ).

Ακολουθεί «ο δικός μας» δήμαρχος με 59% (34% θετικές γνώμες με 7% ΔΓ/ΔΑ) και κλείνει η λίστα με τον δήμαρχο Ζακύνθου Παύλο Κολοκοτσά με 57,5% (27,5% θετικές γνώμες αλλά 15% ΔΓ/ΔΑ).

2ον) Οι επιδόσεις αντίστοιχα των βουλευτών της Περιφέρειας είναι η εξής:

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου ΣΥΡΙΖΑ Κεφαλονιά: 70% αρνητικές γνώμες, 27% θετικές και 3% ΔΓ/ΔΑ.

Κοντονής Σταύρος ΣΥΡΙΖΑ Ζάκυνθος: 60,5% αρνητικές γνώμες, 37,5% θετικές και 2% ΔΓ/ΔΑ.

Καββαδάς Αθανάσιος Ν.Δ. Λευκάδα: 43,5% αρνητικές γνώμες, 45,5% θετικές. Είναι ο μοναδικός που εμφανίζει θετικές γνώμες υψηλότερες των αρνητικών αλλά …με το υψηλότερο όλων ποσοστό του 11% του «δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ».

Παυλίδης Κωνσταντίνος ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρα: 66,5% αρνητικές γνώμες, 23,5% θετικές και 10% ΔΓ/ΔΑ.

Βάκη Φωτεινή ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρα: 62,5% αρνητικές γνώμες, 28,5% θετικές και 9% ΔΓ/ΔΑ και

Αϊβατίδης Ιωάννης ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Κέρκυρα: 78,5% αρνητικές γνώμες, 13,5% θετικές και 8% ΔΓ/ΔΑ.

Θα επισημάνουμε μόνο ότι λίγες ημέρες πριν την έρευνα συνετελέστει ο πολιτικός «αρραβώνας» Δημοτικής Αρχής/ Λυκούδη με την βουλευτίνα με αφορμή την δρομολόγηση του πλοίου της οικογένειας Λυκούδη στην γραμμή Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη, ο οποίος δημιούργησε αρνητικότατες εντυπώσεις στην κοινή γνώμη.

3ον) Ειδικά για τον περιφερειάρχη Θόδωρο Γαλιατσάτο, ο οποίος ας σημειωθεί είναι ο μοναδικός που μετρήθηκε στο σύνολο της Περιφέρειας μαζί με την πρόθεση ψήφου που θα δούμε στη συνέχεια, τα αποτελέσματα είναι αναμφίβολα δυσμενή και πρέπει να τον προβληματίσουν. Πρέπει να επισημάνουμε πάντως ότι για την σφαιρική γνώμη επί των ευρημάτων θα έπρεπε η εταιρεία ΚΑΠΑ RECEARCH να δώσει τα αποτελέσματα ανά Νομό. Τώρα δεν είναι σωστό να λες ότι «ο Παρίσης είναι δημοφιλέστερος του Γαλιατσάτου» όταν το 31% των θετικών γνωμών του δεύτερου είναι στο σύνολο της Περιφέρειας και του πρώτου το 34% (σιγά βέβαια την διαφορά εδώ που τα λέμε…) υπολογίζεται μόνο …στην Κεφαλονιά!!!

Ο Γαλιατσάτος λοιπόν εμφανίζει να θυμίσουμε 31% θετικές γνώμες, 60,5% αρνητικές γνώμες με 8,5% ΔΓ/ΔΑ.

Ειδικά για τον περιφερειάρχη στα αποτελέσματα της έρευνας που δόθηκαν στην δημοσιότητα υπάρχει κι ένα δεύτερο ερώτημα:

«Εσείς θα επιθυμούσατε να επανεκλεγεί ο κ. Θόδωρος Γαλιατσάτος στις επόμενες περιφερειακές εκλογές;» Επαυτού «Ναι και μάλλον ναι» απαντάει το 26%. «Όχι και μάλλον όχι» απαντάει το 56,5% και «Δεν γνωρίζω-Δεν απαντώ» το υψηλότατο ποσοστό 17,5% που αφήνει κάποιο περιθώριο ελπίδας για καλυτέρευση των επιδόσεων του.

4ον) Ψάξαμε στο Διαδίκτυο για κάποια ανάλογη έστω έρευνα περιφερειακής εμβέλειας και η μοναδική που βρήκαμε ήταν μία της εταιρείας ALCO που είχε γίνει από 15-18 Μαΐου 2012 από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας και την οποία ο τότε περιφερειάρχης κ. Σπύρος Σπύρου φαίνεται ότι είχε κλείσει λόγω των αρνητικών γιαυτόν αποτελεσμάτων στο συρτάρι του. Την ανακάλυψε ο τότε περιφερειακός σύμβουλος Μάκης Φόρτες και τελικά μετά από περιπέτειες και τη συνδρομή …του Συνηγόρου του Πολίτη που αναγκάστηκε να προσφύγει ο τέως δήμαρχος ήλθε στο φως μετά από …ενάμιση χρόνο 23 Νοεμβρίου 2013!

Εν ολίγοις στο σημαντικότερο ερώτημα της έρευνας και ανάλογο της σημερινής «Είστε ή όχι ικανοποιημένοι από το έργο και τη δραστηριότητα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων» μόνο το 15% στο σύνολο της Περιφέρειας απαντούσε ότι είναι ικανοποιημένοι από το έργο και την δραστηριότητα της ΠΙΝ με το 73% να απαντούν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι και το 12% να δηλώνει «δεν ξέρω»!!!

Αυτά τα αποτελέσματα δύο χρόνια μετά στις εκλογές του Μαΐου 2014 επιβεβαιώθηκαν και με το παραπάνω με την συντριβή του Σπύρου και την πανηγυρική εκλογή του Γαλιατσάτου.

5ον) Κατά την γνώμη μας το σημαντικότερο όλων εύρημα της επίμαχης έρευνας είναι …η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια!!!

Δυστυχώς δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα ανά Νομό τα αποτελέσματα για να υπάρξει σφαιρικότερη άποψη και ούτε στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας ΚΑΠΑ RECEARCH υπάρχει η έρευνα.

Ετσι λοιπόν στην πρόθεση ψήφου της έρευνας της ΚΑΠΑ RECEARCH είχαμε:

Πρώτο κόμμα …ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 21,2%

Δεύτερη η ΝΔ με 19,9% και ακολουθούν: ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 10,1% – ΚΚΕ 7,7% – ΧΑ 6,6% – ΑΝΕΛ 1,7% – Ενωση Κεντρώων 1,5% – ΛΑΕ 1,4% – ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,11% – Αλλο κόμμα 4,2% – Λευκό 1,7% – Δεν έχω αποφασίσει 12,8% (!!!) – Δεν θα ψηφίσω (Αποχή) 8,3%.

Να λοιπόν γιατί το σημαντικότερο όλων εύρημα της επίμαχης έρευνας είναι το εύρημα στην πρόθεση ψήφου!

Την ώρα που όλες οι εταιρίες δημοσκοπήσεων σε όλη την Ελλάδα αναδεικνύουν στις έρευνες που διενεργούν πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία στα Ιόνια Νησιά πρώτο κόμμα βγαίνει …ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλο ένα λοιπόν πρόβλημα για την τοπική ηγεσία της ΝΔ στην Κεφαλονιά (και στα άλλα νησιά βεβαίως) που έχει να απολογηθεί προς την κεντρική ηγεσία.

Σε όλη την Ελλάδα η ΝΔ είναι μπροστά και στα Ιόνια Νησιά με επικεφαλής των δημάρχων τον δήμαρχο Κεφαλονιάς Αλέξανδρο Παρίση η ΝΔ είναι …δεύτερη!

Εχει μήπως σχέση το αρνητικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ με το γεγονός ότι είναι ανύπαρκτη η αντιπολιτευτική δραστηριότητα στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα Ιόνια Νησιά;

Πως εξηγείται ότι οι όποιες αντιπολιτευτικές κινήσεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης γίνονται από τον καταψηφισθέντα ως αποτυχημένο πρώην περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου όπως πρόσφατα με το Συνέδριο της Κυβέρνησης στην Κέρκυρα και ο πρόεδρος των δημάρχων δήμαρχος Κεφαλονιάς Παρίσης νάναι εξαφανισμένος και σιωπών;

Αυτά και άλλα πολλά είναι τα ερωτήματα που βασανίζουν την κεντρική ηγεσία της ΝΔ σε συνδυασμό βέβαια με την εξαφάνιση σύσσωμης της ηγεσίας της Δημοτικής Αρχής Κεφαλονιάς από το συνέδριο της ΝΔ το περασμένο Σάββατο.

A. Θεοπεφτάτου
Θ. Γαλιατσάτος
Aλ. Παρίσης