O Στρατός απέκτησε 71 ελικόπτερα

Στην Ελλάδα έφτασαν ελικόπτερα προερχόμενα από τις ΗΠΑ.

Ο λόγος για 70 ελικόπτερα αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior και 1 μεταφορικό ελικόπτερο CH – 47 Chinook. Η εκφόρτωσή τους πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι του Βόλου και τη διαδικασία παρακολούθησε ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς. Τα ελικόπτερα δόθηκαν στη χώρα μας στο πλαίσιο υλοποίησης των υπογραφεισών διακρατικών συμφωνιών για την παραχώρησή τους.

Στη συνέχεια, τα ελικόπτερα πέταξαν με μικτά πληρώματα αποτελούμενα από Έλληνες και Αμερικανούς χειριστές για την έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ξεκινά άμεσα η εκπαίδευση των πληρωμάτων τους.

«Το ανωτέρω υλικό έχει κριθεί άμεσα επιχειρησιακό και αναμένεται σύντομα η πλήρης αξιοποίησή του», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού.


Ενα από τα νέα ελικόπτερα που απέκτησε η χώρα μας -Φωτογραφία: Γενικό Επιτελείο Στρατού

Η επίσημη τελετή ένταξης τους στην Αεροπορία Στρατού τοποθετείται περί τα μέσα Ιουνίου. Τον αρχηγό ΓΕΣ συνόδευε ο διευθυντής της Αεροπορίας Στρατού, υποστράτηγος Χρήστος Ηλιόπουλος.

Πώς η Ελλάδα απέκτησε τους Ινδιάνους των Αιθέρων

Η Ελλάδα απέκτησε τους λεγόμενους «ινδιάνους των αιθέρων» από τον αμερικανικό στρατό, δηλαδή 70 μεταχειρισμένα ελικόπτερα αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης OH-58D Kiowa Warrior, πληρώνοντας 44,15 εκατομμύρια δολάρια (για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα και την υποστήριξη και εκπαίδευση πληρωμάτων) όταν η συνολική αξία των υλικών φτάνει τα 589 εκατομμύρια δολάρια.


Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή της Αεροπορίας Στρατού Υποστράτηγο Χρήστο Ηλιόπουλο

Πριν λίγο καιρό, στη φάση των προετοιμασιών για τη μεταφορά των εν λόγω ελικοπτέρων στην Ελλάδα, πηγές του ΓΕΣ και της Αεροπορίας Στρατού σχολίαζαν για την απόκτησή τους: «Υπήρχε ένα κενό στον τομέα της επιτήρησης και αναγνώρισης. Δεν διαθέταμε τέτοιο μέσο. Συνεπώς είναι σημαντικό ότι το αποκτούμε. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αμερικανοί…έκλαιγαν όταν τα Kiowa αποσύρθηκαν από τον στρατό τους. Θεωρούσαν ότι χάνουν ένα σημαντικό όπλο», ενώ ανέφεραν ότι οι «ινδιάνοι των αιθέρων» είναι ό,τι καλύτερο έχει πάρει ο Στρατός Ξηράς τα τελευταία χρόνια. «Όταν σου δίνουν με 46 εκατομμύρια δολάρια 70 ελικόπτερα θα πεις όχι; Και δεν θα είσαι ικανοποιημένος;».

Πού θα χρησιμοποιηθούν τα νέα ελικόπτερα

Τα νέα ελικόπτερα θα ενισχύσουν την άμυνα των νησιών του Αιγαίου με στόχο να αποτελέσουν σημαντική ασπίδα στην ολοένα και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα. Θεωρείται μάλιστα βέβαιο ότι τα ελικόπτερα Kiowa θα προσφέρουν τεράστιο αβαντάζ στον τομέα της επιτήρησης των συνόρων, στον Εβρο και τα ακριτικά νησιά του Ανατολικού και του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, αφού θα έχουν την ικανότητα να επιχειρούν ημέρα και νύχτα χάρη στο σύγχρονο σύστημα Mast Mounted Sight που φέρουν πάνω από τους έλικες.


Παραλαβή των ελικοπτέρων στο λιμάνι του Βόλου -Φωτογραφία: Γενικό Επιτελείο Στρατού
Τα ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior

Το το βασικό ατού των Kiowa είναι το σύστημα Mast Mounted Sight (ΜMS), ο περιστρεφόμενος πύργος – σήμα κατατεθέν που διαθέτουν πάνω από τους έλικές τους. Εχουν δηλαδή υψηλής ανάλυσης τηλεοπτική κάμερα και αισθητήρες θερμικής απεικόνισης, εργαλεία που τους επιτρέπουν να επιχειρούν ημέρα και νύχτα. Το ΜΜS όχι μόνο διευκολύνει την ορατότητα και την πτήση υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, αλλά βοηθάει και στην ακριβή σκόπευση με τη χρήση λέιζερ.Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα στα ελικόπτερα να στοχεύουν και να παρατηρούν παραμένοντας αθέατα.


Ελικόπτερο στο λιμάνι του Βόλου -Φωτογραφία: Γενικό Επιτελείο Στρατού
Τα έτη κατασκευής των Κiowa warrior κυμαίνονται από το 1991 έως το 2011 με το μεγαλύτερο μέρος τους να είναι από το 1995 – 1998, ενώ ο μέσος όρος των ωρών πτήσης είναι 5.800 ώρες. Να σημειωθεί ότι τα Chinook που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός είναι του 1981.


Φωτογραφία: Γενικό Επιτελείο Στρατού

(iefimerida.gr)