Αγγελική Παναγιωτάτου: Η πρώτη ελληνίδα γιατρός ήταν Κεφαλονίτισσα

Η Αγγελική Παναγιωτάτου από την Κεφαλονιά, η πρώτη Ελληνίδα γιατρός και η δεύτερη γυναίκα φοιτήτρια ολόκληρου του Πανεπιστημίου Αθηνών, εισήχθη το 1893 μαζί με την αδελφή της που όμως αρρώστησε και πέθανε νωρίς.

Όχι μόνο τελείωσε με Άριστα το πτυχίο της αλλά πήγε και στην Γερμανία να ειδικευτεί στην Μικροβιολογία. Οι καθηγητές της εμπιστεύονται τη θέση της υφηγήτριας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Όμως στην πρώτη της παράδοση, όπως αναφέρει ο Γρηγ. Ξενόπουλος: “Όταν ανήλθεν επί της έδρας δια να διδάξει, εσείσθη το καταπέτασμα του ναού του Ασκληπιού. Οι φοιτητές μαγκουροφόροι και μουστακαλήδες ωρύοντο από τα θρανία “ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ, ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ” της εφώναζον και μολονότι είχε δικαίως αναγνωρισθεί η επιστημονική της αξία εκρίθη ως ακατάλληλος και επαύθη.”

Με σημερινούς όρους υπέστη bullying, τι να κάνει μάζεψε τα μπογαλάκια της και έφυγε για την Αίγυπτο, διορίστηκε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και ασχολήθηκε με την χολέρα, πανώλη, τύφο κλπ. Για το έργο της τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος του Νείλου. Έγραψε και ποιήματα με το ψευδώνυμο Αγγέλ Ναγιώ και το 1934 ίδρυσε το πρώτο ελληνικό φιλολογικό σαλόνι στην Αλεξάνδρεια, το οποίο λειτούργησε μέχρι το θάνατό της το 1954. Στην έπαυλη της μετά θάνατον στεγάστηκε το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών.

Έξι χρόνια νωρίτερα, το 1887, η Ελένη Παντελίδου βιάστηκε να αυτοκτονήσει γιατί δεν έγινε δεκτή ως γυναίκα στην Ιατρική Σχολή, αφήνοντας ένα σημείωμα : “Ο θάνατός μου, ας ακουστεί ως κραυγή σε κείνους οίτινες θεωρούν τη γυναίκα ως δούλη».

Η Παναγιωτάτου ειδικεύτηκε στη μικροβιολογία και εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο, όπου μελέτησε τις τροπικές ασθένειες Παράλληλα με τις ιατρικές έρευνες, οι οποίες βραβεύτηκαν με το παράσημο του Τάγματος του Νείλου, ασχολήθηκε με τη φιλολογία και τη λογοτεχνία. Άνοιξε το πρώτο φιλολογικό σαλόνι της Αλεξάνδρειας και υπήρξε πολύ δραστήρια στην ελληνική κοινότητα. Όταν βρέθηκε στο Παρίσι για να βραβευτεί από την Ακαδημία Επιστημών για το έργο της, «Εντερική αµοιβάδωσις και εξωεντερικές εντοπίσεις», την παρουσίασαν ως «σοφή Γαλλίδα». Η Παναγιωτάτου αμέσως τους διόρθωσε: «Ευχαριστώ θερµά για την επαινετική προσφώνηση, αλλά δεν έχω την τιµή να είµαι Γαλλίδα. Είµαι Ελληνίδα». Το 1938 έγινε η πρώτη έκτακτη καθηγήτρια Υγιεινής και Τροπικής Παθολογίας στην Ελλάδα. Το 1947, η πρώτη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής «τιμής ένεκεν» και το 1950, η πρώτη γυναίκα, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Πέθανε στην Αλεξάνδρεια το 1954….

Η Αγγελική Παναγιωτάτου (1878 – 1954) από τη Θηνιά Κεφαλλονιάς ήταν η πρώτη γυναίκα που αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών…
Η Παναγιωτάτου ανάμεσα στους γιατρούς του Ελληνικού Νοσοκομείου Αλεξάνδρειας…

(nucleus.gr)