Απολογισμός της επίσκεψης-φιάσκο του πρωθυπουργού και η ωμή πραγματικότητα

Ο γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Παγώνης

Από την Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η Κεφαλονιά υποδέχθηκε χθες τον χειρότερο πρωθυπουργό που είδε η χώρα από την μεταπολίτευση και μετά, ο οποίος ήρθε παραμονή των εκλογών και στον τέταρτο χρόνο της θητείας του να εξαγγείλει έργα με μεγάλο χρονικό ορίζοντα αποπεράτωσης.

Συνοδευόμενος από μια πληθώρα κυβερνητικών αξιωματούχων, δημοσιογράφων, τηλεοπτικών συνεργείων και φρουρών, ο κ. Μητσοτάκης κινήθηκε μέσα σε ένα αυστηρά κομματικό περιβάλλον, του οποίου η αμηχανία στα χαμόγελα και το βλέμμα ήταν πρόδηλη.

Ενημερώθηκε αρχικά για το έργο του οδικού άξονα Αργοστολίου –Πόρου, που επιχειρείται χωρίς διαβούλευση με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς και που οι κυβερνήσεις της δεξιάς έχουν εξαγγείλει από το μακρινό 2007.

Επισκέφθηκε το Νοσοκομείο και ιδιαίτερα την πτέρυγα της ΜΕΘ για να δηλώσει ότι χρήζει άμεσης λειτουργίας τρία χρόνια μετά την πανδημία και την ώρα που μετράμε πάνω από 30.000 νεκρούς, νούμερο που μας δίνει την θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη.

Δεσμεύτηκε τώρα ο πρωθυπουργός κι η κυβέρνηση του για προσλήψεις, που συνειδητά δεν στελέχωσαν τα δημόσια νοσοκομεία αρνούμενοι επανειλημμένα την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο και το Μαντζαβινάτειο κι απαξίωσαν τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία καταργώντας στην πράξη τον θεσμό του αγροτικού γιατρού.

Στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης ήπιε τον καφέ του με στελέχη από τον ελεγχόμενο κομματικό του μηχανισμό αλλά επέλεξε να μην περπατήσει το Λιθόστρωτο παρά μονάχα στο κομμάτι από τον Άγιο Σπυρίδωνα προς Πλατεία, φοβούμενος να αντιμετωπίσει την τοπική κοινωνία. Αν το έκανε, θα έβλεπε ότι ο κόσμος κοιτάζει τις βιτρίνες αλλά δεν μπορεί να ψωνίσει, θα έβλεπε την απόγνωση στα πρόσωπα των καταστηματαρχών και θα άκουγε από τους επαγγελματίες του τουρισμού ότι οι 9 στους 10 πελάτες που εξυπηρετούν είναι ξένοι αφού οι Έλληνες αδυνατούν να επισκεφτούν ακόμα και τα χωριά τους.

Δεν βρέθηκε τελικά στο Ληξούρι για να εξηγήσει στους πολίτες γιατί δεν προχώρησε η ανακατασκευή των Εργατικών Κατοικιών, γιατί δεν προχωρούν τα έργα που έχουν ενταχτεί στην δωρεά των 5 εκατομμυρίων της Περιφέρειας Αττικής αλλά δικαίωσε τον εργολάβο του Μαντζαβινάτειου που 4 χρόνια τώρα δεν έχει προβεί σε καμιά εργασία, γιατί ανεστάλη η λειτουργία του Τμήματος Εθνομουσικολογίας και του διετούς τμήματος Κατασκευής-Επισκευής και Συντήρησης Μουσικών Οργάνων του Ιονίου Πανεπιστημίου καθώς και του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου που το σχετικό ΦΕΚ από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ακόμα ενεργό.

Δεν επισκέφθηκε ούτε την Αγία Ευφημία, την κατεξοχήν πληγείσα περιοχή από τον Ιανό, ώστε να εξηγήσει επίσης στους κατοίκους πως γίνεται ο ίδιος, από τους πλουσιότερους πολιτικούς της χώρας να επιδοτείται με αποζημίωση για τις ελιές του με 8.500 ευρώ κι οι κάτοικοι με λιγότερα χρήματα να πρέπει να στήσουν το νοικοκυριό τους από την αρχή. Τι να τους έλεγε για τις επιλεκτικές αποζημιώσεις του Ιανού, που δόθηκαν απλόχερα σε όσους δεν έπαθαν σχεδόν τίποτα αλλά άφησαν απέξω εκείνους που βίωσαν την ολοκληρωτική καταστροφή.

Δεν αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην κατάργηση του Φορέα του Αίνου που τον πήραν μέσα σε μια νύχτα από τα χέρια μας για να τον διαχειρίζονται οι Ζακυνθινοί καλύτερα… εξ’ αποστάσεως.

Δεν μας εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης γιατί κατάργησε την επιτυχημένη Διαδημοτική Εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων και δημιούργησε το νομικό έκτρωμα του ΦΟΔΣΑ, που μας φορτώνει με τριπλάσια δημοτικά τέλη μέσα από τον τριπλασιασμό των εξόδων κατασκευής του εργοστασίου, αφήνοντας την ίδια ώρα τα σκουπίδια στην Παλλοστή άταφα, με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Δεν μας ενημέρωσε ο πρωθυπουργός για τα μέτρα που θα πάρει ώστε να μειωθούν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και γιατί δεν λειτουργεί το Μεταφορικό ισοδύναμο που θα ανακούφιζε πολίτες κι επιχειρήσεις.

Γενικά ο κ. Μητσοτάκης ήρθε στην Κεφαλονιά μοιράζοντας πάλι υποσχέσεις κι έφυγε χωρίς να μιλήσει και να ακούσει τους προβληματισμούς φορέων και πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνοντας την αυτοκριτική του έχει παραδεχτεί ότι δεν πραγματοποίησε όλα όσα υποσχέθηκε επί της διακυβέρνησης του, αφού οι κυβερνήσεις της δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ σε σύμπνοια μάλιστα επί Σαμαρά-Βεζινέλου, χρεοκόπησαν συνειδητά την χώρα, ρήμαξαν τα ασφαλιστικά ταμεία, κατέστρεψαν την οικονομία, άφησαν τρέχουσες υποχρεώσεις άμεσα απαιτητές πάνω από 22 δις. και μας έμπασαν στα μνημόνια, με αποτέλεσμα να έχουμε να διαχειριστούμε το απόλυτο οικονομικό χάος. Τότε δεν μπορούσαμε να φτιάξουμε δρόμους γιατί πασχίζαμε κάθε μήνα να εξασφαλίσουμε μισθούς και συντάξεις, με την Τρόικα πάνω από το κεφάλι μας ως Δαμόκλειο Σπάθη και με ένα πλέγμα πολιτικοοικονομικών συμφερόντων εντός Ελλάδας να οργανώνουν το σενάριο της Αριστερής παρένθεσης.

Εσείς κ. Μητσοτάκη βρήκατε τα ταμεία γεμάτα, σας αφήσαμε 37 δις, την χώρα εκτός μνημονίων και το χρέος της ρυθμισμένο. Μόνο τα λεφτά που δεν εισπράξατε από τις τηλεοπτικές άδειες κι όσα χαρίσατε στα ΜΜΕ για να κρύβουν την πραγματικότητα από τους πολίτες, έφταναν όχι για να επισκευάσετε τους δρόμους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης αλλά ολόκληρης της χώρας και να λειτουργήσετε ΜΕΘ και στο πιο μικρό νησί.

Όλα είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης κ. Μητσοτάκη αλλά εσείς θεωρείται το ανώτατο αξίωμα της χώρας κληρονομικό σας δικαίωμα και λειτουργείτε πάντα υπέρ των κολλητών σας και του μεγάλου κεφαλαίου, μονίμως εις βάρος της κοινωνίας.

Η πολιτική της αισχροκέρδειας που ακολουθείται έχει φτάσει τα νοικοκυριά σε απελπιστική κατάσταση και δεν μπορούν βγάλουν το μήνα, αφού η τιμή του ρεύματος είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη και τα είδη πρώτης ανάγκης σε δυσθεώρητα ύψη. Επιλογές που οδηγούν στον περαιτέρω πλουτισμό των λίγων και τη βαθύτερη φτωχοποίηση των μεσαίων και λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων.

Η μόνη πραγματική υπηρεσία που μπορείτε να προσφέρετε στην χώρα είναι να φύγετε πριν είναι πολύ αργά για να αναλάβει την ανάταξη της χώρας μια προοδευτική κυβέρνηση με στόχο και όραμα την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατική αναγέννηση, με διαφάνεια, εντιμότητα, και προσήλωση στο λαό και την αλήθεια.

Και κάτι τελευταίο: Στον ΣΥΡΙΖΑ περιήλθαν πληροφορίες για προβοκάτσιες εν όψει της επίσκεψης Μητσοτάκη. Η Ν.Ε με αίσθημα ευθύνης εξέδωσε ανακοίνωση την παραμονή της επίσκεψης, γιατί έτσι ορίζει η πολιτική ευγένεια και διότι έχουμε τελείως διαφορετική αντίληψη της πολιτικής αντιπαράθεσης από την οπαδική συμπεριφορά στελεχών της ΝΔ, που χτυπούσαν πένθιμα τις καμπάνες το 2018, κατά την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ιθάκη. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και η κοινωνία μπορεί να κάνει αντικειμενικά τον απολογισμό της επίσκεψης-φιάσκο κι αυτός είναι απογοητευτικός.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ