Απορρίφθηκε το αίτημα της Λ.Σ. για το Κ.Υ. Ιθάκης

Από την Λαϊκή Συσπείρωση Ιθάκης εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΙΘΑΚΗΣ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ.

Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. Ιθάκης που έγινε στις 28-12-2020, συζητήθηκε το αίτημα της Λαικής Συσπείρωσης Ιθάκης για την έκδοση ψηφίσματος με το οποίο καταδικάζονταν η χρόνια απαξίωση από όλες τις κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) της δημόσιας υγείας στο νησί μας, καθώς και η πλήρης έλλειψη κάθε μέτρου προστασίας του νησιού μας κατά της πανδημίας του Covid-19.

Το ψήφισμα το οποίο καταθέσαμε, όχι μόνο διαπίστωνε την βασική αιτία αυτής της απαράδεκτης κατάστασης, που οφείλεται καθαρά στην στρατηγική επιλογή όλων των αστικών κυβερνήσεων να απαξιώσουν το ΕΣΥ και να στρέψουν αναγκαστικά τους πολίτες στα ιδιωτικά ιατρεία και στις ιδιωτικές κλινικές, αλλά πρότεινε παράλληλα τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Και ενώ σε όλη την Ελλάδα, ανάλογα ψηφίσματα εγκρίνονται ομόφωνα από τα κατά τόπους δημοτικά συμβούλια, στο Θιάκι η δημοτική πλειοψηφία το απέρριψε με διάφορες έωλες προφάσεις.

Μάλιστα αποδείχθηκε κατά την διάρκεια της συζήτησης πως δεν είχαν κάν μπεί στον κόπο να διαβάσουν το προτεινόμενο ψήφισμα, αλλά δια στόματος του κ. Δημάρχου άρχισαν να απαντούν πάνω στο δελτίο τύπου που είχαμε εκδώσει την προηγούμενη από την συνεδρίαση του ΔΣ μέρα και να αναλύουν τι έχουν κάνει ως δημοτική αρχή για να εξακολουθεί να λειτουργεί το ΚΥ Ιθάκης!!! Και αφού τους εξηγήσαμε πως δεν κατηγορούμε την δημοτική αρχή για όσα έκανε ή δεν έκανε, αλλά το ψήφισμά μας στρέφεται κατά της ασκούμενης κεντρικής πολιτικής στα θέματα της Υγείας, πήγαν το θέμα αλλού , στο αγαπημένο τους πεδίο του «δι’ ενεργειών μου» και αποφάσισαν να στείλουν την υπόθεση στις καλένδες του κλεισίματος ραντεβού με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, μέσω μάλιστα του γραφείου του πρωθυπουργού!!!!

Για μια ακόμα φορά αποδείχθηκε ο πλήρης εναγκαλισμός της δημοτικής αρχής Στανίτσα στις επιλογές της κυβέρνησης, σε όλους τους τομείς, ανεξάρτητα στο πού ανήκουν πολιτικά οι δημοτικοί της σύμβουλοι….

Λυπούμαστε ιδιαίτερα γιατί αυτή την απόφαση την υπογράφουν δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν άμεση ή έμμεση γνώση για τους λόγους που έχουμε φτάσει σε αυτό το κατάντημα.

Παραθέτουμε στη συνέχεια το προταθέν ψήφισμα που απορρίφθηκε.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα κάθε ανθρώπου και υποχρέωση του κράτους να την παρέχει δωρεάν σε όλες και όλους, μέσα από ένα ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο ως δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ιθάκης διαμαρτυρόμαστε για την κατάσταση του ΚΥ Ιθάκης .Καταγγέλλουμε την πολιτική που εφάρμοσαν στον ευαίσθητο τομέα της υγείας όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτική απαξίωσης των δομών υγείας όπως οι κατευθυντήριες εντολές ΕΕ και ΟΟΣΑ, πολιτική του εφικτού και του κόστους οφέλους. Πολιτική που ανοίγει διάπλατα την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση της υγείας της, πρόνοιας και της κοινωνικής ασφαλισης. Όλα αυτά την ώρα που τα προβλήματα της περιοχής μας στον τομέα της υγείας είναι σε όλους γνωστά και έχουν να κάνουν με την μεγάλη ηλικία των κατοίκων, τις αποστάσεις μεταξύ των χωριών και του Κέντρου Υγείας, αλλά και της απόφασης πολλών κατοίκων που διαμένουν μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, φέτος να παραμείνουν και το χειμώνα για να προφυλαχθούν από την πανδημία. H τήρηση των αναγκαίων κανόνων υγιεινής είναι ευθύνη όλων μας, απέναντι στους εαυτούς μας αλλά και τους γύρω μας που μπορεί να ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες. Η ατομική ευθύνη όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κυβερνητική ευθύνη για την επικίνδυνη υποστελέχωση του νοσοκομείου Κεφαλονιάς και του Κέντρο Υγείας Ιθάκης σε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Επανειλημμένως τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και ο διευθυντής του ΚΥ έχουν διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση που επικρατεί. Αντί αυτού όμως η διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας όχι μόνο δεν προχώρησε σε καμία στελέχωση αλλά κωφεύει σε κάθε αίτημα για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του ΚΥ.

Το ΔΣ απαιτεί:

• Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία – Πρόνοια για όλους, με παράλληλη κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

• Πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με βάση τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν τόσο στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης όσο και στις άλλες μονάδες Υγείας της περιοχής μας και συνολικά στην Περιφέρεια.

Μέχρι τότε ζητάμε:

  • Χρηματοδότηση με τα απαραίτητα κονδύλια, και εφοδιασμός με τα αναγκαία μέσα φάρμακα και άλλα υγειονομικά και νοσοκομειακά υλικά
  • Εφοδιασμός με τον απαραίτητο αριθμό διαγνωστικών τεστ και εμβολίων για την πανδημία
  • Άμεση παρουσίαση των αγροτικών ιατρών που έχουν διοριστεί και αναβολή της μηνιαίας πρακτικής τους στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς έως ότου οι κρίσιμες συνθήκες το επιτρέψουν,
  • Άμεση πλήρωση των θέσεων του νοσηλευτικού προσωπικού που προκύπτουν από αποχωρήσεις ,ασθένειες ή άδειες.
  • Διερεύνηση γιατί ο διορισμένος από τον Σεπτέμβριο οδηγός ασθενοφόρου δεν έχει παρουσιασθεί ακόμη. Πλήρη στελέχωση του ασθενοφόρου για 24ωρη ετοιμότητα.
  • Άμεση προκήρυξη της θέσης του Γενικού ιατρού που μένει κενή εδώ και δύο χρόνια.
  • Επαναλειτουργία του μικροβιολογικού εργαστηρίου.

Όλα τα παραπάνω ως απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να σταλούν στην κυβέρνηση, στα κόμματα της Βουλής, στη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ των μονάδων υγείας, ώστε να ικανοποιηθούν τα συγκεκριμένα αιτήματα, που πηγάζουν από τις πραγματικές ανάγκες του λαού μας, μπροστά στις σημερινές συνθήκες