Βαγγέλης Λουκέρης: Σκέψεις και θέσεις για το 2ο κύμα της πανδημίας

Η πανδημία του κορονοϊού επανέρχεται και απειλεί τον κόσμο, την Ευρώπη και τη χώρα μας. Νέοι κίνδυνοι είναι προ των πυλών. 

Τώρα, μπροστά στη νέα απειλή η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα ανθρώπινων λαθών και της χαλάρωσης των μέτρων προστασίας, είναι επιβεβλημένο να ανασκουμπωθούμε για να διαφυλάξουμε με κάθε θυσία την καθημερινή λειτουργία της οικονομίας, της κοινωνίας, των επιχειρήσεων και των κοινών υπηρεσιών. 

Πρώτιστο αγαθό –πρώτιστο μέλημα για όλους μας είναι η υγεία. Μπροστά μας όμως ανοίγεται το φάσμα μια οικονομικής και ανθρωπιστική ς κρίσης, χωρίς προβλέψιμο τέλος η οποία μπορεί να αποβεί καταστροφική. Έχουμε υποχρέωση να την αποτρέψουμε στο μέτρο των δυνάμεων μας. 

Έχουμε την υποχρέωση όλοι να τηρούμε σχολαστικά και επακριβώς τα μέτρα προστασίας που ανακοίνωσαν οι αρχές. Κάθε λάθος μετατρέπεται σε πολλαπλάσιο κόστος για όλους. Η κατάσταση στη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, γνωρίζουμε ότι είναι τραγική. Εξίσου τραγική είναι και η κατάσταση των εργαζομένων, των ανέργων και των νοικοκυριών. 

Οι επιχειρήσεις με τους εργαζομένους τους είναι το μόνο εργαλείο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα. Οι επιχειρηματίες και οι καταναλωτές οφείλουν να μην αφήσουν τον κορονοϊό να εξαπλωθεί και να παραλύσει όλη τη χώρα. Η καταστροφή που μας απειλεί πρέπει να ηττηθεί. 

Περιμένοντας με αγωνία τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θέλω να προβάλλω και να προτείνω κάποιες θέσεις που πιστεύω ακράδαντα μπορούν να βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

1. Άμεση ρευστότητα. Η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει τη ρευστότητα όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών και να πιέσει τις τράπεζες ώστε να σταματήσουν οι αποκλεισμοί.

2. Προστασία της πρώτης κατοικίας. Νομοθέτηση άμεση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όχι μόνο για την οικονομία αλλά και την κοινωνική συνοχή. 

3. Επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. Η απασχόληση εξαρτάται άμεσα από την πρόοδο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλες στρατιές ανέργων. 

4. Μείωση φόρου εισοδήματος, Φ.Π.Α και ασφαλιστικών εισφορών ώστε να τονωθεί η κατανάλωση και να πάρουν ανάσα οι επιχειρήσεις.

5. Φορολογικά κίνητρα για τους επαγγελματίες. Οι επαγγελματίες αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και είναι απολύτως αναγκαίο να στηριχθούν τόσο με φορολογικά κίνητρα, όσο και με παρεμβάσεις που θα βοηθούν την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών τόσο σε ατομικό όσο και σε εργασιακό επίπεδο. 

6. Επιμήκυνση χρόνου πληρωμής υποχρεώσεων. οι επιχειρήσεις χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Σήμερα η αγορά υπολειτουργεί, οι τζίροι είναι μηδαμινοί, δίχως έσοδα είναι αδύνατη η καταβολή φόρων και εισφορών. 

7. Κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.

8. Στήριξη των νοικοκυριών. Μαζί με την επιχείρηση η πολιτεία πρέπει να στηρίξει και τους εργαζομένους, δηλαδή τα νοικοκυριά, την κοινωνία. Η ανάταση της ελληνικής οικονομίας θα προέλθει από την πρόοδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων της χώρας. Η ελληνική οικονομία και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι έννοιες ταυτόσημες. 

9. Επιστρεπτέα πρ-οκαταβολή και πρόγραμμα Γέφυρα για την στήριξη των δανειοληπτών. Πολλοί επαγγελματίες ωφελήθηκαν απ’ τις δυο αυτές δράσεις σε αντίθεση με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και ΤΕΠΙΧ ΙΙ που δεν απέδωσαν λόγω των προϋποθέσεων αλλά και της δυσκαμψίας του τραπεζικού συστήματος. 

Κυβέρνηση, κόμματα και φορείς οφείλουν να συνεργαστούν για να ξεπεράσουμε την ύφεση ενωμένοι και δυνατοί.

Αυτόν τον αγώνα θα τον δώσουμε και πάλι μαζί.

* Τέως Πρόεδρος ΝΟΔΕ

Λογιστής Α’ 

τάξεως