Βρετανία: Διέκοψε τη λειτουργία της η Monarch Airlines

H Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας (CAA) δήλωσε σήμερα ότι η βρετανική αεροπορική εταιρία Monarch Airlines διέκοψε την λειτουργία της.

Ως άμεση συνέπεια της εξέλιξης αυτή, 110.000 πελάτες της βρίσκονται σε προορισμούς εκτός της Βρετανίας, ενώ περίπου 300.000 μελλοντικές κρατήσεις θέσεων ακυρώθηκαν.

Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από την CAA να προχωρήσει στη ναύλωση περισσότερων από 30 αεροσκαφών προκειμένου να επιστρέψουν στην Βρετανία, οι επιβάτες της Monarch, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βρετανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

«Πρόκειται για την μεγαλύτερη βρετανική αεροπορική εταιρία που διακόπτει την λειτουργία της», δήλωσε η CAA.

Η Monarch ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου και το τελευταίο διάστημα ήταν σε συζητήσεις με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για να ανανεώσει την άδειά της ώστε να προχωρήσει στην πώληση των πακέτων διακοπών, κάτι που τελικά δεν κατάφερε.

«Λυπάμαι τόσο πολύ που χιλιάδες βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με μια ακύρωση των διακοπών ή του ταξιδιού τους, πιθανές καθυστερήσεις στο να επιστρέψουν σπίτι τους και τεράστια ταλαιπωρία ως αποτέλεσμα της κατάρρευσής της», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Monarch Άντριου Σουάφιλντ σε μήνυμα τους προς τους εργαζομένους . «Λυπάμαι πραγματικά που τελείωσε έτσι».

Ο υπουργός Μεταφορών Κρις Γκρέιλινγκ δήλωσε ότι η εταιρία έπεσε θύμα ενός πολέμου τιμών για τις πτήσεις προς τη Μεσόγειο και κάλεσε τους πελάτες να μην μεταβαίνουν στα αεροδρόμια. «Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι που είναι αποκλεισμένοι και δεν μπορούν να επιστρέψουν με άλλο τρόπο θα μπορέσουν να το κάνουν», δήλωσε στην τηλεόραση του BBC, προσθέτοντας πως αναμένει ότι πολλοί από τους πάνω από 2.000 εργαζομένους της Monarch να βρουν εργασία αλλού.

Ο σκληρός ανταγωνισμός πιέζει τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες και έχει οδηγήσει σε συγκέντρωση του κλάδου, με τις Air Berlin και Alitalia να καταθέτουν αίτηση χρεοκοπίας νωρίτερα φέτος και να αναζητούν νέους επενδυτές για τμήματα των δραστηριοτήτων τους.

Σύμφωνα με την Monarch, οι εταιρίες της που τέθηκαν σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης περιλαμβάνουν τις Monarch Airlines, Monarch Holidays Ltd, First Aviation Ltd, Avro Ltd και Somewhere2stay Ltd. Η εταιρία είχε ήδη δηλώσει ότι είχε επαφές με πιθανούς εταίρους ύστερα από δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο θα πωλούνταν κομμάτια του δικτύου κοντινών πτήσεων.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση γνώριζε πως η Monarch Airlines ήταν στα όρια της κατάρρευσης αφού επέλεξε ένα επιχειρηματικό μοντέλο που δεν απέδωσε.

«Γνωρίζαμε ότι υπήρχε ο κίνδυνος να συμβεί αυτό», δήλωσε ο Χάμοντ στο ραδιόφωνο του BBC. «Ποτέ δεν είναι ωραίο όταν συμβαίνουν τέτοια πράγματα… Φοβάμαι ότι δεν είναι θέμα παρέμβασης της κυβέρνησης, πρόκειται για μια αεροπορική εταιρία που έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις για το επιχειρηματικό της μοντέλο και το πώς ήθελε να τοποθετηθεί στην αγορά και αυτές οι αποφάσεις προφανώς δεν απέδωσαν».

«Ο κλάδος θα αναδιαρθρωθεί, η δυναμικότητα θα απορροφηθεί… και η ανταγωνιστική αγορά θα συνεχίσει να λειτουργεί», συμπλήρωσε ο ίδιος.

 

(iefimerida.gr)