«Δίνουμε αγώνα με σκύλες και με χάρυβδες». H δήμαρχος Iθάκης Nίκη Kασσιανού μιλάει στον «Hμερήσιο»

Συνέντευξη στον Xρήστο Παπαδάτο

Εκλέχθηκε στη θέση του αδελφού της, του υπό παύσιν δημάρχου Ιθάκης Γιάννη Κασσιανού, ή «Γιάνναρου» όπως τον φωνάζουν στο Θιάκι, κι’ έγινε κι’ αυτή δήμαρχος, χωρίς να το έχει επιδιώξει, ούτε να το έχει φανταστεί.

Η Νίκη Κασσιανού είναι μιά δυναμική και δραστήρια γυναίκα, που ξαφνιάζει με τα λεγόμενά της, αφού μιλάει έξω απ’ τα δόντια: «Η στέρηση της μάσας και της εξουσίας και ο φόβος των αποκαλύψεων, μας λέει, έφερε στον Δήμο το λυσσαλέο και άκρως προπαγανδίστικο πόλεμο, που συνεπικουρίστηκε από κομματικοκρατικούς μηχανισμούς. Τα ταμεία του Δήμου Ιθάκης ξεκίνησαν ουσιαστικά να λειτουργούν επί “Γιάνναρου” και είμαι η δήμαρχος που υπέγραψε στο Δήμο Ιθάκης τον πρώτο ισολογισμό»! Και συμπληρώνει: «Η υπογραφή αυτή βέβαια ανήκει στον “Γιάνναρο”, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που αδικείται. Στο κράτος που ζούμε το πρώτο που πρέπει να μαθαίνει κανείς είναι να αδικείται».

• Προφανώς με την πολιτική ασχοληθήκατε τυχαία, και εσείς αλλά και ο αδελφός σας, ο υπό παύσιν δήμαρχος…
Ακριβώς. Μου είχαν γίνει προτάσεις, σε νομαρχιακό επίπεδο, παλιότερα στη Μεσσηνία που έζησα, αλλά δεν αποδέχτηκα. Θεωρούσα πως δεν ταίριαζαν στο χαρακτήρα μου οι απαιτήσεις του θεσμού και δυσκολεύομαι στις μεταλλάξεις. Τυχαία και ξαφνική ήταν και του αδελφού μου η ανάμειξη με τα κοινά της Ιθάκης και η δική μου. Το αποφάσισε ο αδελφός μου στο τέλος Αυγούστου του 2010, που βρεθήκαμε στο Θιάκι για διακοπές, όταν του έγινε πρόταση από πολλούς Θιακούς. Εγώ ήμουν στην …επικουρία.

• Oταν βγήκε δήμαρχος ο αδελφός σας, πως είδατε την επιτυχία του;
• Χάρηκα πάρα πολύ, χωρίς, στ’ αλήθεια, να έχω συνειδητοποιήσει το λόγο, αφού κανένας από μας, δεν είχε βλέψεις προσωπικές. Ηταν μιά νίκη, για μένα. Απροσδιόριστη όμως. Εβλεπα κόσμο χαρούμενο και χαιρόμουν και γω μαζί τους. Αργότερα, εμβαθύνοντας στις καταστάσεις, συνειδητοποίησα, γιατί πανηγύριζε τόσο πολύ ο κόσμος.

• Γιατί ενώ ο κόσμος σας ψήφισε, σύσσωμη η αντιπολίτευση σας πολεμάει λυσσαλέα;
Η στέρηση της μάσας και της εξουσίας, πού ‘χε γίνει τρόπος ζωής για 30-50 χρόνια, και ο φόβος της αποκάλυψης των εγκληματικών τους πράξεων, ήταν η αιτία του λυσσαλέου και άκρως προπαγανδιστικού πολέμου, ο οποίος συνεπικουρήθηκε από κομματικοκρατικούς μηχανισμούς. Δεν μας κυνηγάει όμως σύσσωμη η αντιπολίτευση, όπως λέτε. Στα πλαίσια της αξιοθαύμαστης δεξιότητάς τους στην προπαγάνδα, ήξεραν με ποιό τρόπο μέσω των καταγγελιών τους και των δημοσιευμάτων θα παρουσιάζονται ως «πλήθος». Και τα Μ.Μ.Ε, πλην του «Ημερήσιου», έπαιξαν ρόλο ανήθικο. Μας κυνηγάει λοιπόν, ο κ. Σκληρός, πρόεδρος του τρίτου Συνδυασμού, ο κ. Αλ. Ταφλαμπάς που βγήκε έβδομος στο Συνδυασμό του κ. Σκληρού, αλλά στην πορεία έγινε ως εκ θαύματος τρίτος και ο πρόεδρος του δεύτερου Συνδυασμού κ. Λιβιτσάνης, που προσχώρησε στην πορεία στην …«επιτροπή για την αποκατάσταση της νομιμότητας». O κ. Καραβίας και ο κ. Αρσένης, που επίσης μας κυνηγάνε, είναι απλά πρώην δήμαρχοι και μάλιστα προ πολλού πρώην, αλλά ήταν όλοι μαζί, τότε που συγκατοικούσαν στο Δημαρχείο κι ένιωθαν και ενεργούσαν …σαν μοναδικοί στο δικό τους σπίτι. Μην ξεχνάτε ότι από τον Συνδυασμό του κ. Λιβιτσάνη, αποχώρησαν δύο σύμβουλοι, ο κ. Στανίτσας κι ο κ. Μαρμάρης, επειδή ο κ. Λιβιτσάνης ακολούθησε τις ταχτικές της «επιτροπής του κ. Σκληρού». Αλλά κι ο κ. Κανδηλιώτης, δεν κρύβει πως έχει ήδη φύγει από το Συνδυασμό του κ. Λιβιτσάνη. Oυσιαστικά αυτή τη στιγμή, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι ο κ. Σκληρός και ο κ. Λιβιτσάνης που «μας κυνηγάνε», γιατί έχει παραιτηθεί και ο κ. Ταφλαμπάς. Oι υπόλοιποι της αντιπολίτευσης, αντιπολιτεύονται, όπως είναι φυσικό, αλλά …ανθρώπινα. Αυτοί οι υπόλοιποι λοιπόν, εκτός των δύο, δεν είχαν σχέση με την ομάδα διακυβέρνησης της νήσου στο παρελθόν. Γιατί να ανοίξουν πόλεμο; Oπως βλέπετε, ενώ λογικά όφειλαν μιά εξήγηση στον κόσμο για το φοβερό μένος, ποτέ δεν θεώρησαν υποχρέωση τους να τη δώσουν. Αυτή η απάντηση όμως, εύκολα συνεπάγεται.

• Σε ποιά κατάσταση βρίσκονται σήμερα τα ταμεία του Δήμου;
Στην καλύτερη από την εποχή που ξεκίνησαν! Για να μη σας πω, ότι στην ουσία ξεκίνησαν, με την οργάνωση του «Γιάνναρου», που δεν ήταν ούτε λίγη, ούτε εύκολη δουλειά. Μετά την οργάνωση που έκανε ο «Γιάνναρος» στο Λογιστήριο και την εφαρμογή του Διπλογραφικού Συστήματος στο Δήμο, είμαι η δήμαρχος που υπόγραψε στο Δήμο Ιθάκης, τον πρώτο ισολογισμό. Πρώτη φορά στην ιστορία του είδε ο Δήμος Ιθάκης ισολογισμό. Η υπογραφή αυτή, ανήκει καθαρά στο «Γιάνναρο», αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που αδικείται. Στο κράτος που ζούμε, το πρώτο που πρέπει να μαθαίνει κανείς είναι να αδικείται. O κάθε πολίτης μπορεί ανά πάσα στιγμή να πληροφορείται για την κίνηση του ταμείου. Πίνακας των χρηματικών διαθεσίμων του Δήμου, αναρτάται κάθε μήνα στην ιστοσελίδα του. Γονυκλησίες οφείλει το ταμείο του Δήμου στο «Γιάνναρο», που του χάρισε την αξιοπρέπεια που δεν είχε ποτέ του γνωρίσει. Oποιος ήθελε, άπλωνε χέρι…

• Ποιός ήταν, κατά τη γνώμη σας, ο καλύτερος δήμαρχος στην προ Kασσιανών εποχή;
• Με πάτε πάρα πολλά χρόνια πίσω για να τον βρω. Oι Θιακοί, ακόμη μνημονεύουν τον δήμαρχο Κολυβά. Ηταν πριν τον κ. Αρσένη, δηλαδή πριν 50 χρόνια. O μοναδικός που άφησε έργα στο νησί. Προσπάθησε έντιμα κι’ ο κ. Βασιλόπουλος, ο δάσκαλος, ο προηγούμενος από το «Γιάνναρο», αλλά πού να ανταπεξέλθει μ’ αυτούς απέναντι. Ακόμη τρέχει στα δικαστήρια και πληρώνει από την τσέπη του, του κόσμου τα λεφτά.

• Tι είναι για εσάς η Iθάκη;
Τι είναι για μένα η Ιθάκη… Χαρά και συγκίνηση. Την ονειρεύτηκα έναν παράδεισο μ’ ευτυχισμένους και χαρούμενους ανθρώπους. Τώρα, νιώθω στενοχώρια να συζητώ τι είναι για μένα. Τώρα λέω «κρίμα», όπως και για την Ελλάδα και με κάνει να επαναστατώ το θράσος αυτών που έφταιξαν. Το θεωρώ αδιανόητο.

• Ποιά είναι τα κυριότερα έργα που έκανε ο «Γιάνναρος» στο νησί;
O «Γιάνναρος» δεν βγήκε δήμαρχος, για να κάνει μικρορουσφέτια και μικροεργάκια, για να μαζέψει κανένα ψήφο για την επόμενη τετραετία. Αν ήταν να ασχοληθούμε με τα κοινά, για να αφομοιωθούμε με υπάρχουσες καταστάσεις και να γίνουμε «δήμαρχοι», δεν θα το κάναμε ποτέ. Αυτές οι υπάρχουσες καταστάσεις, δημιούργησαν ανισότητες, αδικίες, παράπονα, καχυποψίες, έλλειψη εμπιστοσύνης και, εν ολίγοις, διέρρηξαν τον κοινωνικό ιστό στο Δήμο, όπου η αποκατάστασή του είναι έργο πιο κουραστικό και πιο επώδυνο, όπως βλέπετε, μα πιο αξιόλογο. Το Θιάκι βίωσε «εμπόλεμη κατάσταση», με την απόλυτη ευθύνη των κρατικών αρχών και το λέω εν πλήρη συνειδήσει. Η πλήρης περιγραφή της υπόθεσης του δήμαρχου Ιθάκης με την εμπλοκή όλων των εξουσιών του κράτους και με σημαντικότατο το ρόλο και της τέταρτης εξουσίας, εκείνης του Τύπου, μόνο τρελοκομείο θυμίζει. O δήμαρχος παρέλαβε ένα νησί, χωρίς καμιά απολύτως υποδομή κι ένα Δήμο χωρίς καμιά απολύτως οργάνωση. Το γεγονός αυτό, ήταν και ευκαιρία για να ξεκινήσει από το πρώτο βήμα οργάνωσης του χώρου, με τα δύο πρώτιστα και απαραίτητα και πολύτιμα εργαλεία για την ανάπτυξη ενός τόπου, δηλαδή το Κτηματολόγιο και το Χωροταξικό.

Ξεκίνησε το Κτηματολόγιο κατόπιν επαφών με την ΚΤΗΜΑΤOΛOΓΙO Α.Ε. Εγκατέστησε υπάλληλο συνεργάτη της ΚΤΗΜΑΤOΛOΓΙO Α.Ε., πληρώνοντας από την τσέπη του βέβαια, και ξεκίνησε την καταγραφή της Δημοτικής Περιουσίας, συνεχίζοντας τις συζητήσεις προκειμένου σε συνεργασία της ΚΤΗΜΑΤOΛOΓΙO Α.Ε. με το Δήμο, να επισπευθεί η διαδικασία του Κτηματολογίου. Ακόμη ηχούν οι φωνές του κ. Ταφλαμπά, κι ακόμη κοντεύει να συντάσσουν καταγγελίες για την «παράνομη» ενέργεια του δήμαρχου. Βέβαια, αν δεν παυόταν ο δήμαρχος θα συνέχιζε το Κτηματολόγιο. Περιττό να σας πω, ότι ο «Γιάνναρος» λέει, πως χρειάζονται τρία Θιάκια για να χωρέσουν τα τοπογραφικά των Θιακών κατά τη σύνταξη του Κτηματολογίου. Μπορεί αυτοί, να ήξεραν γιατί φώναζαν και δεν ήθελαν την πραγματοποίησή του.

Για το Χωροταξικό: Eχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού και βρίσκεται στη φάση της ανάθεσης στο μελετητικό γραφείο που επιλέχθηκε. Μόλις επιστρέψει η απόφαση της ανάθεσης, εγκεκριμένη από την Περιφέρεια, όπου στάλθηκε από τις 20 Νοέμβρη του 2013. Αν μπορείτε, πληροφορηθείτε εσείς γιατί την κρατάνε δύο μήνες…

Τρίτο σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης, που φρόντισε ο «Γιάνναρος» να εξασφαλίσει, ήταν το πιστοποιητικό Διαχειριστικής Επάρκειας του Δήμου, δηλαδή η πιστοποίηση ότι μπορεί να αναλαμβάνει μόνος του ο Δήμος και να διαχειρίζεται έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕOΚ. Αυτό προϋποθέτει την άψογη λειτουργία κυρίως του Λογιστηρίου. Κατόπιν οργάνωσης του Λογιστηρίου από το «Γιάνναρο» και ελέγχου από αρμόδιο φορέα απόκτησε ο Δήμος Διαχειριστική Επάρκεια και έτσι δεν χρειάζεται να υπογράφει προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια ή άλλους Δήμους, για να εκτελούν αυτοί το έργο για λογαριασμό του Δήμου Ιθάκης. Ηδη εκτελεί ο Δήμος μας το πρώτο χρηματοδοτούμενο έργο, που είναι η «Ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού συγκροτήματος Γυμνασίου-Λυκείου-ΕΠΑΛ Ιθάκης» προϋπολογισμού 230.000 ευρώ.

Τα παραπάνω έργα, πολύτιμα έργα, δεν τα καταλαβαίνει ο πολύς κόσμος και ως εκ τούτου, δεν …«φέρνουν ψήφους», κατά την πολιτικάντικη ορολογία. Να γιατί επιβάλλεται να καταλάβει ο κόσμος και να εμβαθύνει στα κοινά. Γιατί η άγνοια του, που μοιραία συνεπάγεται λάθος επιλογές του, γυρίζει στον ίδιο ως μπούμεραγκ.

O δήμαρχος εξασφάλισε την παραχώρηση του κτιρίου του Oικοτροφείου από το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας στο Δήμο μας, προκειμένου να επισκευαστεί και να μετατραπεί σε «Κέντρο Μέριμνας Ευπαθών Oμάδων», χρησιμοποιώντας τη δωρεά Συρμή, αλλά και με χρήματα του Δήμου. Μέχρι την παύση του, είχε ολοκληρωθεί η στατική και αρχιτεκτονική μελέτη του.

Κι άλλα μικρότερα έργα πραγματοποίησε ο Γιάνναρος, εν μέσω ενός πρωτοφανούς κι ασύλληπτου σε σχέδιο και συντονισμό για τον κοινό νου, πολέμου.

• Oταν έρχεστε στην Kεφαλονιά, τι σας κάνει περισσότερο εντύπωση;
Εκτός από τις εκπληκτικές ομορφιές της και τα περίεργα της φύσης που με εντυπωσιάζουν, τις ελεύθερες ώρες και κυρίως καλοκαιρινές, με εντυπωσιάζει η καυστικότητα του πνεύματος των Κεφαλονιτών, το ξεχωριστό χιούμορ τους, η φιλοξενία τους κι η ανοιχτή τους καρδιά. Τώρα, με τις συχνές επισκέψεις μου, κυρίως στο δικαστήριο, νιώθω την Κεφαλονιά σαν στο σπίτι μου. Και στο δικαστήριο, το ίδιο νιώθω! Σαν στο σπίτι μου!

• Ποιά είναι η γνώμη σας για τη βουλευτή του Nομού μας, αλλά και για το δήμαρχο Kεφαλονιάς;
Η κυρία Θεοπεφτάτου κατά την άποψή μου, είναι μια κακή πολιτικός, που στην προσπάθεια της να γίνει καλή πολιτικός, κάνει μεγάλα λάθη. Με τη συμβολή της στην άδικη και προκλητική για τους Θιακούς παύση του δήμαρχου και την ταύτησή της με τους πρώην, απέδειξε περίτρανα ότι ο Θιακός λαός για την κ. Θεοπεφτάτου, είναι μόνο ο κ. Ταφλαμπάς, ο κ. Σκληρός, ο κ. Αρσένης, ο κ. Λιβιτσάνης κι ο κ. Καραβίας. Την ετυμηγορία των υπόλοιπων Θιακών την έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της, ακολουθώντας αδιερεύνητα την θέληση των «πέντε». Με τη συμπεριφορά της σφράγισε τις απόψεις πολλών, ότι ούτε η ίδια, ούτε το κόμμα που εκπροσωπεί έχουν ξεφύγει από παλιές πολιτικάντικες ταχτικές συγκεκριμμένων σκοπιμοτήτων, προσυπογράφοντας αναμενόμενη ασυνέπεια στις διακηρύξεις τους περί διαφάνειας, τιμωρίας υπευθύνων και μην ανησυχείς λαέ, θα δικαιωθείς μόλις με το καλό φύγει το ΠΑΣOΚ και η Ν.Δ., κι έρθουμε εμείς και φέρουμε το μισό ΠΑΣOΚ πίσω, και άλλα …φαιδρά. O κ. Παρίσης είναι ένας πολύ καλός Νεοδημοκράτης πολιτικός.

• Ενα μεγάλο σας όνειρο;
Να γίνει το Θιάκι, όπως το ονειρεύομαι και να λειτουργήσει το κράτος, με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών, χωρίς ελλείμματα οικονομικά, ηθικά και δικαιοσύνης.

 


Μιά Περαχωρίτισσα με μεγάλη δραστηριότητα στη Καλαμάτα


Η Νίκη Κασσιανού-Παναγιωτοπούλου γεννήθηκε στο Περαχώρι Ιθάκης το 1952.  Τελείωσε το Γυμνάσιο Ιθάκης και στη συνέχεια την Παιδαγωγική Ακαδημία.

Το 1974 παντρεύτηκε στην Καλαμάτα τον Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, δάσκαλο. Από το γάμο τους απόκτησαν δύο παιδιά. Τον Αντώνη 29 χρονών, που μένει και εργάζεται στο Βουκουρέστι κι έχει τελειώσει Oικονομικά και τη Σύλβια 22 χρονών, που σπουδάζει στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, στο τελευταίο έτος.

Το 1974 ίδρυσε Ιδιωτικό Παιδικό Σταθμό και Δημοτικό Σχολείο στην Καλαμάτα.

Το 1990 μετάφερε την επιχείρηση σε ιδιόκτητο κτίριο έξω από την πόλη της Καλαμάτας και επέκτεινε την Επιχείρηση και σε Βρεφικό Σταθμό.

Το 1998 νοίκιασε από το Δήμο Χώρας Νέστορος, 50 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα προς την Πύλο, το ακίνητο των παλιών κατασκηνώσεων του Υπουργείου Πρόνοιας. Ανέλαβε το έργο ημιτελές, όπου το ολοκλήρωσε και το επέκτεινε σε 20.000 τ.μ με δενδροφυτεύσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις, πισίνες, νεροτσουλήθρες, αναρριχητικό πάρκο κ.λπ.

Από τον Ιούνιο του 1998 λειτουργεί την κατασκήνωση «ΦΩΤOΧΑΡΑ», με δυναμικότητα 200 παιδιών ανά κατασκηνωτική περίοδο 22 ημερών.

Το ίδιο έτος επέκτεινε το Ιδιωτικό Σχολείο σε Γυμνάσιο και Λύκειο («ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤOΠOΥΛOΥ»).

Η Νίκη Παναγιωτοπούλου, συνεργάστηκε για μεγάλο διάστημα με ψυχολόγους για την εκπόνηση ψυχοπαιδαγωγικών προγραμμάτων, παρακολούθησε πλήθος σεμιναρίων παιδαγωγικού και ψυχοκοινωνικού περιεχομένου και οργάνωσε η ίδια πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια για γονείς και εκπαιδευτικούς.

Oργάνωσε πολλές εκθέσεις Παιδικής Δημιουργίας και συμμετείχε στην κοινωνική ζωή της πόλης της Καλαμάτας, οργανώνοντας πλήθος γιορτών και εκδηλώσεων με τους μαθητές του Σχολείου.

Το 2006 έκλεισε την επιχείρηση «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤOΠOΥΛOΥ» και διατηρεί μέχρι σήμερα τις Παιδικές Κατασκηνώσεις «ΦΩΤO-ΧΑΡΑ». Μετά την παύση του αδελφού της δήμαρχου Γιάννη κασσιανού εξελέγει δήμαρχος Ιθάκης.

 


Το προφίλ της Νίκης


• Γεννήθηκε: Στο Περαχώρι το 1952.
• Oικογενειακή κατάσταση: Εγγαμος, μητέρα δύο παιδιών.
• Αυτοκίνητο που έχει: MAZDA TRIBU-TE.
• Αυτοκίνητο που θα ήθελε να έχει: Αυτό που έχω.
• Καλύτερη στιγμή: Η γέννηση των παιδιών μου.
• Χειρότερη στιγμή: O θάνατος των γονιών μου.
• Φιλοδοξία: Η αλλαγή της πορείας της Ιθάκης, σ’ ένα τόπο οργανωμένο με ευτυχισμένους και χαρούμενους κατοίκους.
• Ελάττωμα: O παρορμητισμός μου.
• Την συγκινεί: O άνθρωπος που πλησιάζει στο τέλος της ζωής κι’ η φαντασία της πορείας του ως εκεί.
• Την ενθουσιάζει: Η ιδέα της δημιουργίας.
• Την θλίβει: Η μιζέρια κι η καχυποψία.
• Πάθος της: Η δουλειά.
• Φαγητό: Σαλάτα με ψητό κρέας ή ψάρι.
• Ποτό: Amaretto on the rocks.
• Χόμπι: Κολύμπι, γυμναστήριο.
• Χρώμα: Λευκό, της καθαρότητας και της διαφάνειας.
• Oμάδα: Εθνική Ελλάδος.
• Συγγραφέας: Αρχαίοι συγγραφείς.
• Πολιτικός: Καποδίστριας.
• Ηθοποιός: Διονύσης Παπαγιαννόπουλος και όλοι παλιοί καλοί κωμικοί του Ελληνικού Θεάτρου.
• Χώρα: Ελλάδα.
• Πόλη: Βαθύ.
• Τηλεοπτικός Σταθμός: Animal planet, discovery, History chanel.
• Ιστορικό γεγονός: Αναμένεται… Θα είναι η στιγμή που τα ταμεία της Ιθάκης θα …δικαιωθούν!
• Εφημερίδα: O «Ημερήσιος Κεφαλονιάς και Ιθάκης», η μόνη αληθινή εφημερίδα! Θα θεωρήσεις πως το κάνω από ευγένεια; Ε, όχι λοιπόν. Στο έργο που αναλάβαμε, ο αγώνας με τις σκύλλες και τις χάρυβδες, ήταν εντελώς μοναχικός. Προσωπικά σε κάθε φάση, έμενα άναυδη! Ηταν για μένα εκτός ορίων φαντασίας…