Δημοτικό συμβούλιο στην Αγία Ευφημία για τις πλημμύρες

Γερ. Μονιάς

Πραγματοποιήθηκε προχθές, στην Αγία Ευφημία, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σάμης.

Κύριο Θέμα, οι πλημμύρες στη περιοχή και η «πρόταση του Δήμου Σάμης προς τη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την υλοποίηση του αντιπλημμυρικού έργου της Αγίας Ευφημίας».

Στο συμβούλιο, λόγω του παραπάνω θέματος, είχαν καλεστεί, ο βουλευτής κ. Παναγής Καππάτος και ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, κ. Σταύρος Τραυλός.

Για να γίνει εφικτή η παρουσία των δύο προαναφερόμενων, το Συμβούλιο, καθυστέρησε να γίνει.

Δυστυχώς και οι δύο απουσίαζαν!!!

Ο μεν βουλευτής, έστειλε επιστολή που διαβάστηκε από τη Πρόεδρο του Δ.Σ., αναφέροντας, ανειλημμένες υποχρεώσεις στη βουλή και έδωσε υπόσχεση, για μελλοντική παρουσία του σε Δ.Σ. του Δήμου Σάμης, ο δε δεύτερος, αν και το θέμα ήταν κατ’ εξοχήν αρμοδιότητα της Περιφέρειας, δεν παραβρέθηκε, αλλά δεν έστειλε ακόμα, εκπρόσωπό του, είτε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες, είτε από τη Πολιτική Προστασία. Αποτέλεσμα αυτού, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πολίτες, να μένουν με αναπάντητα ερωτήματα, ερωτήματα που θα μπορούσαν να απαντηθούν μόνο από τον ίδιο, ή κάποιον εκπρόσωπό του!!!

Η απουσία του, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και στηλιτεύτηκε από Δημοτικούς Συμβούλους, αλλά και από παρευρισκόμενους πολίτες…

Το κύριο θέμα, συζητήθηκε για αρκετή ώρα. Την εισήγηση  έκανε ο Δήμαρχος και ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις, των επικεφαλής των Παρατάξεων, Δημοτικών Συμβούλων και πολιτών.

Τοποθέτηση, έκανε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος με τη ΛΑ.ΣΥ. κ. Νίκος Γκισγκίνης.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος, αναφέρθηκε στις αιτίες των πλημμυρών, αναφέροντας σαν κύριες, τη κλιματική αλλαγή και τα ελλειπή έργα, των αιολικών πάρκων της περιοχής, που δημιούργησαν νέα ρέματα, με αποτέλεσμα τα νερά των βροχών, να καταλήγουν από εκεί, στην Αγία Ευφημία και στα Δρακοπουλάτα.

Πρότεινε να γίνουν από την Περιφέρεια, υδρολογική μελέτη στη Περιοχή, εκπόνηση μελέτης, για τα έργα στα Αιολικά Πάρκα, υδατοφράχτες στα ρέματα που χρειάζονται να εκτελεστεί η μελέτη των αντιπλημμυρικών έργων στην Αγία Ευφημία, να ενταχθεί  η Κεφαλονιά στο σχέδιο διαχείρισης πλημμυρικών φαινομένων, καθαρισμοί και παρεμβάσεις στα Δρακοπουλάτα, στον Καραβόμυλο και στα Πουλάτα.

Οι επικεφαλής των Παρατάξεων:

Ο κ. Στέλιος Σπαθής, αναφέρθηκε, στο πρόβλημα που δημιούργησαν τα ελλλιπή έργα των Αιολικών Πάρκων, στη υπερβόσκηση στη περιοχή και πρότεινε άμεσα να εκτελεστούν τα αντιπλημμυρικά στην Αγία Ευφημία, να προγραμματιστούν από τη περιφέρεια , έργα στις Περιοχές εκτός Αγ. Ευφημίας που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, να εξιχρονιστούν οι υπάρχοντες υδατοφράκτες, να υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, όπως η προσφυγή του Δήμου, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για άντληση χρημάτων, για υδατολεκάνες κλπ.

Ο κ. Γάκης, αναφέρθηκε στις ευθύνες, της Εταιρείας των αιολικών πάρκων, για τα πλημμυρικά φαινόμενα, στην αυτοψία που έκανε ο ίδιος, όταν ήταν Αντιδήμαρχος Πυλάρου στη Περιοχή, που αποδεικνύουν το παραπάνω, τις αναφορές που έκανε στις αρμόδιες υπηρεσίες, για το θέμα… στο τίποτα που δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια, καθώς επίσης και στην υπόσχεση που είχε λάβει καθώς και τη διαβεβαίωση  πως υπάρχουν τα χρήματα για έργα στα Δρακοπουλάτα, από τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη κ. Δρακουλόγκωνα και τελικά δεν έγινε τίποτα…

Ο κ. Αθανασάτος, αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων, καθώς επίσης και στην ανάγκη κινητοποίησης του κόσμου, για το θέμα αυτό.

Ο κ. Αμούργης, εστίασε ιδιαίτερα, στις ευθύνες της Εταιρίας του Αιολικού πάρκου στην Αγία Δυνατή, παρουσίασε και κατέθεσε στο Προεδρείο πορίσματα της Αντιπεριφέρειας, που αναδεικνύουν τις ευθύνες αυτές, ζήτησε την άμεση εκτέλεση αντιπλημμυρικού έργου στην Αγία Ευφημία και προγραμματισμό και υλοποίηση των υπόλοιπων έργων στην ευρύτερη περιοχή.

ο κ. Γκισγκίνης, περιφερειακός Σύμβουλος με τη ΛΑ..ΣΥ., είπε πως στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο, αποφασίστηκε ομόφωνα η επικαιροποίηση της υπάρχουσας από το 2012 ( ; ), μελέτης αντιπλημμυρικών έργων στην Αγία Ευφημία, πρότεινε στο Δ.Σ. να σταλεί επιστολή στην Περιφέρεια που να ζητά ,στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα γίνει στο Αργοστόλι, να μπει το θέμα των πλημμυρών στην ημερήσια διάταξη.

Ο Πρόεδρος της Αγίας Ευφημίας,κ. Ζαφειράτος, αναφέρθηκε στα λόγια που ακούει τόσα χρόνια και τίποτα δεν γίνεται, καθώς και την υπόσχεση που είχε από τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη κ. Δρακουλόγκωνα, για αντιπλημμυρικά έργα στα Δρακοπουλάτα και τελικά δεν έγινε τίποτα.

Οι πολίτες που πήραν τον λόγο, αναφέρθηκαν στην άμεση ανάγκη εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων στην Αγία Ευφημία καθώς και στην ευρύτερη περιοχή.

Η πρόταση του Δημάρχου, όπως την αναφέρουμε παραπάνω, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Δεν την Ψήφισε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κοντογούρης…

Στα υπόλοιπα θέματα, ψηφίστηκε ομόφωνα η «Διοικητική υποστήριξη άσκησης αρμοδιοτήτων Πολεοδομίας και Πρόνοιας του Δήμου Σάμης από τον Δήμο Αργοστολίου», κατά πλειοψηφία η «Ένταξη του Δήμου Σάμης στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων¨», δεν την ψήφισε ο κ. Αθανασάτος.

Η Πρόταση του Δημάρχου, για ορισμό εκπροσώπου, στη Διαδημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας, (πρότεινε τον Αντιδήμαρχο Σάμης, κ. Νίκο Ρασσιά), δεν πέρασε. πέρασε η πρόταση του κ. Στέλιου Σπαθή, για τακτικό μέλος (πρότεινε τον κ.Γιώργο Καβαλλιεράτο) και η πρόταση του κ. Γάκη, για αναπληρωματικό μέλος (πρότεινε τον κ. Βασίλη Κοκκόση).

Για εκπρόσωπο στο πρόγραμμα Leader, ο Δήμαρχος πρότεινε τον κ. Π. Δρακουλόγκωνα. Η πρόταση δεν πέρασε.

Πέρασε η πρόταση του κ. Π. Αμούργη, για τη πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Αριστέα Αμίτση, η οποία και ψηφίστηκε ομόφωνα.

Για το θέμα του κλεισίματος του Ταχυδρομείου στο Φισκάρδο, που έβαλε ο κ. Κοντογούρης, αποφασίστηκε να συζητηθεί, στο αμέσως επόμενο Δ.Σ.

Στο Δ.Σ. παραβρέθηκε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Κυριάκος Σταμούλης.

Κλείνοντας να σημειώσουμε, πως η παρουσία των πολιτών της Πυλάρου, στο χτεσινό Δ.Σ., με ένα τόσο σοβαρό γι αυτούς θέμα προς συζήτηση, δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε!!!

Προσωπικά περιμέναμε πολύ περισσότερο κόσμο, πολύ περισσότερη συμμετοχή στη συζήτηση..

Χωρίς συμμετοχή, χωρίς διεκδίκηση, αν δεν πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους οι αγαπητοί φίλοι της Πυλάρου …να μην περιμένουν πολλά πράγματα!!!…

Θεωρούμε πως, στο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα γίνει στο Αργοστόλι, θα πρέπει να δώσουν δυναμικό παρών και να διεκδικήσουν αυτό που δικαιούνται…το αυτονόητο!

Να δοθεί άμεση προτεραιότητα και να δρομολογηθούν άμεσα, έργα, που σε πρώτο στάδιο τουλάχιστον, η Αγία Ευφημία, δεν θα «πνίγεται» με τη πρώτη νεροποντή!!

Στα βίντεο που ακολουθούν, μπορείτε να παρακολουθήσετε, όλη τη συνεδρίαση του χτεσινού Δ.Σ. στην Αγία Ευφημία.

Τάσος Καβαλλιεράτος
vlahatasamis.blogspot.com