Διονύσης Στανίτσας: «Εργοτάξιο» η Ιθάκη, κόποι 4 ετών

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοΐζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο Δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας, ο οποίος αναφέρθηκε:

  • Στην κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών στην Ιθάκη:

«Είναι σχεδόν οι κόποι τεσσάρων ετών. Ξεκινήσαμε το 2019 μελετώντας το έργο και με την υπογραφή της κ. Περιφερειάρχου και την βοήθεια της Διαχειριστικής Αρχής και του κ. Ασπιώτη, καταλήξαμε στις 9 Ιανουαρίου να το εντάξουμε και να προγραμματίσουμε την δημοπράτηση του. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για την Ιθάκη. Έχουμε καταφέρει η Ιθάκη να είναι ένα από τα πιο καθαρά νησιά του Ιονίου και πέρσι ξεκινήσαμε και την ανακύκλωση που είχε σταματήσει εδώ και 15 χρόνια. Θα υπάρχει ένας σύγχρονος σταθμός μεταφόρτωσης που θα γίνεται η όλη διαχείριση των σκουπιδιών, θα υπάρχουν ειδικά Press Container τα οποία θα συμπιέζουν τα σκουπίδια, έτσι ώστε να μεταφέρονται στον ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς συμπιεσμένα και αυτό σημαίνει λιγότερα δρομολόγια και κατά συνέπεια λιγότερα καύσιμα. Επίσης ο Δήμος Ιθάκης θα συνεχίσει όπως έως την έως τώρα θητεία μου και την επόμενη αν εκλεγώ, να μην αυξάνει τα τέλη, και θα έχουμε και παραπάνω προσλήψεις στην υπηρεσία καθαριότητας για να μπορούμε να διαχειριστούμε τον σταθμό μεταφόρτωσης. Παράλληλα θα έχουμε και βιοποικιλότητα και ανακύκλωση στο νησί, οπότε θα γίνεται πλέον μια σύγχρονη διαχείριση των λυμάτων όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο».

  • Στα εγκαίνια του Δημοτικού Μορφωτικού Κέντρου Ιθάκης και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης:

«Το Μορφωτικό Κέντρο το διεκδικούσαμε από την πρώτη θητεία μας σε συνεργασία με τα μέλη του Ιδρύματος του Μορφωτικού Κέντρου και τον Νομικό Σύμβουλο του Δήμου μας τον Δικηγόρο Σπύρο Κανδηλιώτη. Έχει γίνει μεγάλη ανακαίνιση εσωτερικά, η Δημοτική βιβλιοθήκη λειτουργεί πλέον κανονικά, και αυτό το κτήριο παράλληλα με το Οδυσσειακό Κέντρο, που δημοπρατούμε μέσα στον Ιανουάριο ενισχύει την Ιθάκη».

  • Στην ανακατασκευή Δημοτικών κτηρίων της Ιθάκης:

«Όταν ανέλαβα Δήμαρχος οι υπηρεσίες του Δήμου ήταν εγκατεστημένες σε 4 νοικιασμένα κτήρια. Επισκευάζοντας δημοτικά κτήρια που ήταν εγκαταλελειμμένα, μειώσαμε τα έξοδα κατά 50 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Από κει και πέρα μένει το Οικοτροφείο του οποίου η επισκευή υπολογίζεται περίπου στα 5 εκατομμύρια ευρώ και πρέπει να δούμε σε ποιο πρόγραμμα θα το εντάξουμε. Είχα πει στον Πρωθυπουργό όταν επισκέφτηκε τη Κεφαλονιά, ότι είναι ένα κατάλληλο κτήριο για να στεγάζει Καθηγητές, Μαθητές Αστυνομικούς, Λιμενικούς κλπ.

Την επόμενη εβδομάδα θα βρίσκομαι στην Αθήνα και θα επιδιώξω να δω που μπορούμε να το εντάξουμε».

  • Στην διακοπή των δρομολογίων Ιθάκης- Σάμης Πάτρας λόγω της ετήσιας συντήρησης του πλοίου της γραμμής:

«Κάποιοι βγάζουν τώρα ανακοινώσεις για την διακοπή των δρομολογίων για ενάμιση μήνα, όταν τους έψαχνα να τους βρω το 2015, το 2016, το 2017, τότε που ψάχναμε για καράβι και για να επιδοτηθεί η γραμμή κρύβονταν.

Διαβάζω και κάποια σχόλια για το τι κάνει ο Δήμαρχος της Ιθάκης, θα έλεγα να σοβαρευτούμε.

Εμείς ως Δήμος έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο να έχουμε ολοχρονικά κάλυψη.

Τον Οκτώβριο συζήτησα με τον Υπουργό και μου είχε πει ότι τώρα που θα βγεί πενταετής η γραμμή θα υπάρχει δέσμευση στην σύμβαση για να μην διακόπτεται η γραμμή.

Η εταιρεία με διαβεβαίωσε ότι το πλοίο θα λείψει έως τις 28 Φεβρουαρίου και θα γίνονται 4 δρομολόγια την ημέρα από Κυλλήνη και με κάλυψη από το ΚΤΕΛ. Η άποψη μου ως Δήμαρχος αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι όταν το πλοίο θα φεύγει για επισκευή, να αντικαθίσταται από άλλο. Την ερχόμενη Δευτέρα θα έχω συνάντηση στο Υπουργείο και ευελπιστώ στην νέα σύμβαση του Φεβρουαρίου να υπάρχει αυτός ο όρος ούτως ώστε να μην σταματούν τα δρομολόγια. Για τα διάστημα που το πλοίο θα κάνει τα δρομολόγια από Κυλλήνη, η εταιρεία δεν επιδοτείται».

  • Στα έργα που είναι σε εξέλιξη στην Ιθάκη:

«Την Τετάρτη ολοκληρώνονται τα έργα οδοποιίας στο χωριό της Ανωγής ύψους 60 χιλιάδων ευρώ και μετά ακολουθεί το Κιόνι με άλλες 60 χιλιάδες. Υπογράφονται μέσα στον Ιανουάριο ανοιχτές συμβάσεις με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ύψους 1.989.000 χιλιάδων για τηλεμετρία και 570.000 για ηλεκτροκίνηση. Παράλληλα προχωράμε με την επέκταση του δικτύου ύδρευσης στην περιοχή Μπρούζι με 200.000 από το Υπουργείο Ναυτιλίας, με την υπογραφή σύμβασης με 100.000 ευρώ για την αναβάθμιση του εργοστασίου αφαλάτωσης στο Κιόνι και μέσα στον Ιανουάριο η Περιφέρεια με τον Εύφημο δημοπρατούν το Οδυσσειακό Κέντρο. Περιμένουμε από την Περιφέρεια και τη δημοπράτηση του γηπέδου το οποίο έπαθε ζημιές από τον Μπάλο. Την ερχόμενη δευτέρα έχω ραντεβού με τον Υπουργό κ. Στυλιανίδη για να δούμε την πορεία της μελέτης που αφορά αντιπλημμυρικά έργα και την πυροπροστασία στην Ιθάκη. Η Μελέτη αυτή έχει την συναίνεση του Πρωθυπουργού και η κ. Κράτσα έχει εκχωρήσει το δικαίωμα στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να την κάνει και ανέρχεται στις 300.000 ευρώ. Επίσης περιμένουμε για το Γενικό Χωροταξικό όπως και ο Δήμος Αργοστολίου, να υπογράψει ο κ. Ταγαράς με τις εταιρείες που το έχουν αναλάβει, για να προχωρήσουμε και σ αυτό. Περιμένουμε επίσης από το Λιμενικό Ταμείο την μελέτη της ένταξης των λιμανιών των Φρικών και του Κιονιού στα «Ορφανά Λιμάνια» που έχει ανατεθεί σε ιδιώτη μηχανικό και μόλις εγκριθεί, ξεκινά και αυτό το έργο ύψους 2μιση εκατομμυρίων ευρώ. Τρέχει και ο βιολογικός καθαρισμός, φτάσαμε στην Β’ φάση και περνάμε στην μελέτη των δικτύων ύψους 400.000 ευρώ, που έχει βγεί ήδη η δημοπρασία της».

Κλείνοντας ο κ. Στανίτσας σημείωσε: «Η Ιθάκη ταλαιπωρήθηκε πολύ για μια 15ετία, θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια έχει ηρεμήσει το νησί, υπάρχει καλή συνεργασία, έχουμε καταλάβει πλέον ότι πρέπει να σταματήσουμε να βγάζουμε τα μάτια μας και να κάνουμε πέντε πράγματα, γιατί και ο τόπος το έχει ανάγκη αλλά και εμείς που ζούμε στο νησί. Να έχουμε την υγεία μας και όλα θα γίνουν άμα υπάρχει ηρεμία και ησυχία».

Για το Κέντρο Υγείας Ιθάκης ανέφερε ότι η γραφειοκρατία καθυστέρηση την έλευση του νέου ασθενοφόρου και ότι επιβάλλεται να στελεχωθεί από γιατρούς εν όψει και της συνταξιοδότησης του κ. Παξινού μη παραβλέποντας την σωτήρια ύπαρξη στην Ιθάκη του πλωτού ασθενοφόρου.