Δύσκολη αλλά αναγκαία η επιστροφή στην “κανονικότητα”

ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ημέρες που όλοι μας στην Ελλάδα θρηνούμε τον άδικο χαμό των 57 ζωών και των τραυματιών στο φρικιαστικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη δεν μπορούμε παρά να ευχηθούμε να αποδοθούν πλήρως οι ευθύνες εκεί που ανήκουν έτσι ώστε να επιστρέψουμε σαν χώρα στη σίγουρα θετική οικονομική και πολιτική “κανονικότητα” που υπήρχε νωρίτερα.

Όμως, δεν πρέπει να ξεχάσουμε και την οικονομική παράμετρο της πολιτικής κρίσης που ζούμε τώρα καθώς στο πιο μακρινό μαύρο παρελθόν μας κάποιοι συνάνθρωποι μας, μετά τον οικονομικό εκτροχιασμό μας και την εισαγωγή της πατρίδας μας στα μνημόνια, γινόντουσαν ακόμα και αυτόχειρες από την οικονομική απαισιοδοξία τους.

Χωρίς να θέλω να ξεχάσουμε τον πόνο των οικογενειών των νέων νεκρών και τραυματιών πρέπει να επισημάνω πως η οργή του κόσμου δεν πρέπει να ανατρέψει το υπόλοιπο θετικό οικονομικό και πολιτικό έργο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Έτσι, τις ημέρες αυτές ανακοινώθηκε πως η Ελλάδα μας το τελευταίο τρίμηνο του 2022 υπήρξε η πρώτη με άνοδο +5,2% σε ανάπτυξη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) των 27. Συνολικά, για το 2022 η ανάπτυξη μας υπήρξε σχεδόν διπλάσια από το μέσο όρο της ΕΕ στο +5,9%. Ήταν μεγαλύτερη ακόμα και από την ανάπτυξη +5,6% που μας είχε υποσχεθεί η ίδια η κυβέρνηση στο προϋπολογισμό της.

Η αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα ήταν η 7η μεγαλύτερη στην ΕΕ και η ανεργία έπεσε τον Ιανουάριο του 2023 στο 10,8% (που αποτελεί την μικρότερη ανεργία μας για τον Ιανουάριο από το μακρινό 2010.)

Αυτά τα θετικά της Ελληνικής οικονομίας με τον πληθωρισμό μας τον Φεβρουάριο 2023 να είναι με 6,5% ο 4ος μικρότερος στην ΕΕ με τον αντίστοιχο της Ευρωζώνης να είναι στο 8,5% και με το φαινόμενο του μεγάλου πληθωρισμού στα τρόφιμα να είναι παγκόσμιο.

Ακόμα, φέτος οι συνταξιούχοι μας γνώρισαν για πρώτη φορά αύξηση στις συντάξεις τους μετά από 12 χρόνια δραματικών μειώσεων και “πάγου.”

Πρόσθετα, μεταξύ των πάρα πολλών άλλων θετικών που συμβαίνουν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σκοπεύει την επόμενη εβδομάδα να αυξήσει κι άλλο τον κατώτατο μισθό των εργαζομένων δίνοντας ανακούφιση σε εκατοντάδες χιλιάδες νέους κυρίως συμπολίτες μας.

Τέλος, πιστεύω πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να κριθεί μόνο για τις ευθύνες που αναλογούν διαχρονικά και σ’ αυτή για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη αλλά συνολικά για το κυβερνητικό της έργο και τα θετικά αποτελέσματα της, παρά τις γνωστές διεθνείς δυσκολίες, στις ζωές των Ελλήνων καθώς η αλήθεια είναι πως πραγματικά η Ελλάδα μας άλλαξε και αλλάζει συνεχώς τώρα προς το καλύτερο.