Εκδηλώσεις-δράσεις του Κοργιαλένειου Ιδρύματος

Από το Κοργιαλένειο Ίδρυμα Κεφαλληνίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Για το τρέχον έτος 2022 έχουμε προγραμματίσει τις εξής εκδηλώσεις και δράσεις:

  1. Συνεχίζουμε το Έκθεμα του μήνα. Κάθε μήνα δημοσιεύουμε στα τοπικά ηλεκτρονικά μέσα ένα ή περισσότερα ομοειδή αντικείμενα του Κοργιαλενείου Μουσείου με μια σύντομη ανάλυση.
  2. Συμμετέχουμε στις δραστηριότητες του Δικτύου Μουσείων Ιονίων Νήσων(έκθεμα της Εβδομάδας, διαδικτυακές συναντήσεις και εκθέσεις, συμμετοχή στις ολομέλειες που πραγματοποιούνται σε διαφορετικό νησί κάθε φορά.
  3. Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2022:

Α) 18 Μαΐου, ελεύθερη είσοδος για το κοινό  και ξεναγήσεις

 Β) 22 Ιουνίου, εκδήλωση με θέμα που απορρέει από το κεντρικό θέμα που ορίζει το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων (ICOM) και αφορά στην αλληλεπίδραση Μουσείου και Κοινωνίας. Συγκεκριμένα το εφετεινό θέμα είναι Η Δύναμη των Μουσείων.Ο γνωστός και καταξιωμένος διεθνώς ζωγράφος, Αλέξης Αυλάμης, θα παρουσιάσει το έργο, με το οποίο εκπροσώπησε το Κοργιαλένειο Μουσείο στη διαδικτυακή έκθεση που οργάνωσε το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων το 2021, υπό την αιγίδα του Δικτύου Μουσείων Ιονίων Νήσων. Παράλληλα θα εγκαινιαστεί έκθεση του ίδιου ζωγράφου, με έργα εμπνευσμένα  από εκθέματα των διαφόρων συλλογών του Κοργιαλενείου Μουσείου, τα οποία  θα εκτεθούν δίπλα στα έργα από τα οποία αυτός εμπνεύστηκε.

4.7 Αυγούστου 2022: Εκδήλωση για την επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Θα παρουσιαστεί πρόσφατο απόκτημα του Κοργιαλενείου Μουσείου, μια έλικα από αεροπλάνο, το οποίο έλαβε μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία και έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Την έλικα, για την ακρίβεια μισή έλικα, δώρισε η κ. Τζούλια Κατσώνη, από τα Κατάλοιπα του παππού της, Γερασίμου Μενάγια. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κ. Ορέστης Καππάτος.

  1. 5. 14-16 Οκτωβρίου 2022:Επιστημονικό Συνέδριο, με θέμα: Θησαυροί από το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο.Σκοπός του συνεδρίου είναι να μελετηθούν και να γίνουν ευρέως γνωστά σημαντικά εκθέματα του Κοργιαλενείου Μουσείου. Θα συμμετάσχουν περί τους 25 εξειδικευμένους επιστήμονες.
  2. 6. Παρεμβάσεις του Μουσείου με δημοσιεύσεις εκθεμάτωνστο πλαίσιο εθνικών και μεγάλων θρησκευτικών εορτών.

Σημ.: Για κάθε εκδήλωση θα ανακοινώνονται περισσότερες λεπτομέρειες σε εύλογο χρόνο πριν την πραγματοποίησή της.

 

(Από το Γραφείο)