Ενέργειες-παρεμβάσεις-προτάσεις της βουλευτού Aφροδίτης Θεοπεφτάτου

Α. Θεοπεφτάτου

Από την βουλευτή κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου ανακοινώθηκαν τα εξής:

Μετά από επικοινωνία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων  κ. Χρήστο Σπίρτζη, διασφαλίστηκε παράταση της προθεσμίας, η οποία έληγε στις 7 Φεβρουαρίου 2015, για την υποβολή αιτήσεων  στεγαστικής  συνδρομής προς την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων για την αποκατάσταση των κτισμάτων που έχουν πληγεί από τους σεισμούς.  Η παράταση αυτή κρίθηκε απαραίτητη για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν έχουν ακόμα υποβάλλει αίτηση, αν και δικαιούνται.

11/2/2015

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών και Δικτύων κ. Χ. Σπίρτζη, προκειμένου να επιλυθούν οι εκκρεμότητες και οι διαδικασίες επιτάγχυνσης της αποκατάστασης των επιπτώσεων των καταστροφικών σεισμών του Ιανουαρίου 2014.

Αναλυτικότερα τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν

• Αντιμετώπιση γραφειοκρατικών καθυστερήσεων σε σχέση με την Στεγαστική Συνδρομή στους πληγέντες

• Βελτίωση θεσμικού πλαισίου για την χορήγηση στεγαστικής συνδρομής

• Αποκατάσταση Oδικού Δικτύου

• Αποκατάσταση των εργατικών κατοικιών

• Η αποκατάσταση των  δημοτικών / δημόσιων κτιρίων και των σχολείων

17.2.2015

Μετά την ανακίνηση του θέματος από τη Βουλευτή του νομού, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων στο Υπουργείο Oικονομίας, Ναυτιλίας, Υποδομών και Δικτύων με στόχο την άμεση υλοποίηση των δράσεων αποκατάστασης από τους σεισμούς και θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Αλληλεγγύης.  Το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται στα 3,7 εκ ευρώ και αφορά δράσεις αποκατάστασης των δημόσιων υποδομών.

3/3/2015

Συνάντηση ανάμεσα στους Βουλευτές νησιωτικών περιοχών και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, σε αναγνώριση της ιδιαιτερότητας των νησιωτικών περιφερειών στα θέματα που αφορούν την υγεία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις άμεσες ανάγκες στελέχωσης των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. O Υπουργός εξέθεσε προτάσεις για την ανακούφιση των δομών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και για την πιο αποτελεσματική διακομιδή των ασθενών στα νησιά. Στα σχέδια της κυβέρνησης βρίσκεται κοινή υπουργική απόφαση σχετική με την περίθαλψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, στα πλαίσια αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

2/4/2015

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Oικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Θ. Δρίτσα

Θέμα: «Παραχώρηση δικαιώματος απλής χρήσης χερσαίων χώρων της ζώνης λιμένα»

Από αυτή την ερώτηση προκλήθηκε ευρεία σύσκεψη με υπηρεσιακούς φορείς του Υπουργείου Ναυτιλίας για την απλή χρήση των χερσαίων ζωνών λιμένα από επαγγελματίες

6/4/2015

Κατάθεση τροπολογίας-προσθήκης

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων «Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

Θέμα: «Θέματα Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση»

19/5/2015

Τοποθέτηση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και τις σχετικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη.

25/5/2015

Διαδοχικές συναντήσεις στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τόσο με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, όσο και με τον Διευθυντή του γραφείου του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Κώστα Αλεξίου.

Τα ζητήματα που συζητήθηκαν αφορούσαν σε δωρεές προερχόμενες από ιδρύματα, οι οποίες προορίζονται για την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό των δύο Νοσοκομείων μας, καθώς και στην επιτακτική ανάγκη στελέχωσής τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόκειται άμεσα να τοποθετηθούν 15 στελέχη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, γεγονός που αναμένεται να ανακουφίσει σημαντικά τις Δομές Υγείας της Κεφαλονιάς.

29-5-2015

Προτάσεις για ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις στα νησιά Κεφαλληνίας και Ιθάκης

Κατάθεση προτάσεων για ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις στο τρέχον έτος για τα νησιά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης  στο γραφείο της Αναπληρώτριας Υπουργού Oικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη.

Συγκεκριμένα, η βουλευτής τόνισε την ανάγκη για κατάργηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το έτος 2015 στα δύο νησιά που επλήγησαν από τους περσινoύς καταστροφικούς σεισμούς, καθώς και τη συμπερίληψη της Ιθάκης στις ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις του ίδιου έτους

3-6-2015

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη, των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτης Θεοπεφτάτου, Αποστόλη Καραναστάση και Αλεξάνδρας Τσανάκα, μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του προέδρου του ΕΤΑΑ, Στέλιου Πλιάκη.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν το ασφαλιστικό των διπλωματούχων μηχανικών και η γενικότερη κατάσταση του κλάδου, ο οποίος επλήγη καίρια από την οικονομική κρίση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ασφαλιστικά προβλήματα των νέων μηχανικών και στις μεγάλες αυξήσεις στις εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων. Επίσης, συζητήθηκε το ζήτημα των οφειλετών που δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω υψηλών χρεών προς τον ασφαλιστικό φορέα.

17-6-2015

Τοποθέτηση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος  σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).

Η Βουλευτής αναφέρθηκε στον παράγοντα της νησιωτικότητας, ο οποίος θα έπρεπε να αξιολογείται ως επιβαρυντικός στα περισσότερα νομοθετήματα.

Συγκεκριμένα, πρότεινε τη συμπερίληψη στο ΕΣΔΑ τριών καίριων σημείων που σχετίζονται με την ιδιαίτερη φύση των νησιών:

1) Oι συμπράξεις στη διαχείριση των απορριμμάτων που προβλέπει το Σχέδιο δε μπορούν να ισχύσουν στην περίπτωση των Καλλικρατικών Νησιωτικών Δήμων, οι οποίοι δε γειτνιάζουν με άλλους Δήμους.

2) Τα στατιστικά πληθυσμιακά στοιχεία που περιλαμβάνει ο σχεδιασμός δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται από την τουριστική κίνηση των νησιών.

3) Η Κεφαλονιά, όπως και τα άλλα νησιά της χώρας, είναι αναγκασμένη να εξυπηρετεί το επιπλέον κόστος που προκύπτει από την ενάλια μεταφορά των απορριμμάτων.

26-6-2015

Ανοικτή επιστολή

Στον συντονιστή του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής καθηγητή κ. Λιαργόβα για την εκπόνηση συγκριτικής μελέτης για την έμμεση φορολογία στην Ε.Ε., με έμφαση στην ειδική περίπτωση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε νησιωτικές περιοχές.

27-7-2015

Ανοικτή επιστολή

Στον αναπληρωτή  Υπουργό Oικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Θ. Δρίτσα για την ανάγκη δρομολόγησης της ακτοπλοϊκής γραμμής Πάτρα- Σάμη- Ιθάκη

20-8-2015

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου για  τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τις αιτήσεις για την ενιαία ενίσχυση των αγροτών, οι βοσκήσιμες γαίες  και η χρηματοδότηση των προγραμμάτων δακοκτονίας.

Άλλες Ενέργειες

Εξασφάλιση οχήματος για τους εθελοντές πυροσβέστες

Ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που αφορούν άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ)

Αντιμετώπιση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού σε κοπάδια του νησιού

Προσπάθειες υπέρ των ψαράδων-βιντζότρατα

Στα πλαίσια της αναμόρφωσης των αντικειμενικών αξιών, την ανάγκη άρσης των αδικιών σε αγροτεμάχια εκτός σχεδίου και περιοχές όπως η Λειβαθώς

Προμήθεια δύο ασθενοφόρων από το ΕΚΑΒ

Παρεμβάσεις σε θέματα στελέχωσης των υπηρεσιών των νησιών μας (μετακινήσεις εκπαιδευτικών και άλλων δημόσιων υπαλλήλων που θέλουν να εγκατασταθούν στα νησιά μας, ελλείψεις υπηρεσιών)

Συμμετοχή σε επιτροπές-Νομοθετικό έργο

1) Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου

2) Διαρκής Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής & Άμυνας

3) Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος

4) Επιτροπή Προώθησης & Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου σε θέματα Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων (επικεφαλής)

5) Επιτροπή Προώθησης & Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου σε θέματα Περιβάλλοντος