Επτά αιώνες μετά, τίποτα δεν άλλαξε!

Γράφει ο ΠAYΛOΣ ΠAΠAΔATOΣ
Eπικοινωνιολόγος-οικονομολόγος

Παρακολουθώ την καθημερινή πλέον ‘συνταξιολογική’ τηλεοπτική εκπομπή του υπουργού εργασίας, που πότε μιλά για αυξήσεις συντάξεων, πότε για επίσπευση έκδοσης νέων συντάξεων, πότε για μερική ή εφάπαξ επιστροφή αναδρομικών, πότε για καλύψεις εργοδοτικών εισφορών, πότε για επιδόματα, και πάει λέγοντας… Φυσικά, συμπληρωματικά έρχονται και άλλοι υπουργοί να εμπλουτίσουν τις ‘συνταξιολογικές’ εκπομπές. Και πραγματικά διερωτώμαι αν ζούμε σε ευρωπαϊκή χώρα ή σε κάποιο σοβιέτ; Και σαν να μη μας έφθανε αυτό, έχουμε και τις στρατιές των εργατολόγων και φυσικά τους «εξειδικευμένους» συνταξιολόγους δημοσιογράφους που όλοι μαζί συγκροτούν μια στρατιά ενός παρα-επαγγέλματος – αν και η τελευταία ωχριά μπροστά στη στρατιά της παραπαιδείας. Ασχολούμαστε μόνο με συνταξιούχους και επιδοματούχους. Πώς θα συγκρατήσουμε τους νέους στην Ελλάδα ή πως φέρουμε πίσω τις εξακόσιες χιλιάδες που έριξαν μαύρη πέτρα πίσω τους, δεν μας απασχολεί. Το μέλλον της χώρας στηρίζεται στους συνταξιούχους!

Όπως το βλέπω όμως ούτε και το 2021 τα πράγματα θα πάνε καλά και ο Κορωνοϊός δεν θα μπορέσει να αποτελέσει άλλοθι για την κυβέρνηση, γιατί η ίδια η κυβέρνηση θα βρεθεί θύμα του ενθουσιασμού με τον οποίο τόνισε ότι οι χώρες της νοτίου Ευρώπης έκαμψαν τις αντιστάσεις της Βόρειας Ευρώπης (εμένα μου λες;) και θα εισπράξουμε 72 δις. Αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εκπονήσει και να καταθέσει το εθνικό της σχέδιο ανάκαμψης το αργότερο έως τις 15 Οκτωβρίου. Σχέδιο που θα περιλαμβάνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις κατευθύνσεις της κομισιόν, ενώ μετά θα απαιτηθούν τρεις μήνες για την τελική τους έγκριση. Δηλαδή χρήματα μετά το 2020.

Δυστυχώς σταματήσαμε να έχουμε εθνικά οράματα. Σταματήσαμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και δημιουργικοί. Είμαστε απλοί διαχειριστές της μιζέριας μας. Και έχουμε ένα θλιβερό κράτος που από την ώρα που θα ξεκινήσει κάποιος  μία επιχειρηματική δραστηριότητα, το κράτος γίνεται ξαφνικά ο κύριος μέτοχος της εν λόγω επιχείρησης, δημιουργώντας του συγχρόνως μύρια όσα εμπόδια.

Τίποτα δεν άλλαξε και ούτε πρόκειται να αλλάξει. Ακόμη και την εθνική μας υπόσταση χρόνια τώρα, χωρίς αιδώ, την έχουμε εναποθέσει στην ανύπαρκτη μεγαλοψυχία κάποιων δήθεν εταίρων και φίλων και είμαστε τυχεροί που οι Ευρωπαίοι αντελήφθησαν ότι από την Τουρκία δεν απειλείται μόνο η Ελλάδα, αλλά και τα συμφέροντα και η κουλτούρα της ίδιας της Ευρώπης. Και εμείς εδώ, «απολαμβάνουμε» τις τηλεοπτικές εκπομπές του υπουργού εργασίας.

Σημείωση

Tο 1453 όταν οι Τούρκοι μάς έπαιρναν για πάντα την Αγιά Σοφιά, οι καλόγηροι και οι στρατηγοί εκλιπαρούσαν την Υπέρμαχο Στρατηγό Παναγία να τους σώσει. Σχεδόν επτά αιώνες μετά τίποτα δεν άλλαξε. 

*(Από τη RealNews)