Ερώτηση της Ελληνικής Λύσης για τα αντιπλημμυρικά

Ερώτηση κατατέθηκε στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση σχετικά με το θέμα «Αντιπλημμυρικά έργα στην Περιφέρεια Κεφαλληνίας» και δόθηκε απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.

Η ερώτηση και η απάντηση αναφέρουν:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 09/12/2022

Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ: Τoν κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Αντιπλημμυρικά έργα στην Περιφέρεια Κεφαλληνίας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Συμφώνως δημοσιευμένης έρευνας και συμπερασμάτων αυτής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η κλιματική αλλαγή, οι ολοένα και πιο ραγδαίες βροχοπτώσεις, η αποκοπή των ρεμάτων, οι πυρκαγιές και η έντονη αστικοποίηση αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες, οι οποίοι επιταχύνουν πλημμυρικά φαινόμενα και επαυξάνουν τις συνέπειες των καταστροφών που επιφέρονται εξ αυτών σε δεκάδες περιοχές της χώρας μας. Συνεπώς, δεδομένο θεωρείται η αύξηση του κινδύνου εμφάνισης πλημμυρών το προσεχές χρονικό διάστημα. Βάσει διαβάθμισης επί δεδομένων τοπικών γεωφυσικών κριτηρίων, θεωρούνται ως δυνητικώς «κόκκινες» και ευάλωτες περιοχές αυτές, οι οποίες ως επί το πλείστον βρίσκονται κοντά σε χειμάρρους, ποτάμια και με έντονη τουριστική ανάπτυξη. Ενδεικτικά σε αυτές εντάσσονται ο Έβρος, η Χαλκιδική, η Καρδίτσα, η Κεφαλληνία, το Άργος και το Ηράκλειο Κρήτης.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεστε όπως μας ενημερώσετε ποια είναι τα εκτελεσθέντα και ολοκληρωθέντα αντιπλημμυρικά έργα στην Περιφέρεια Κεφαλληνίας κατά την τελευταία τριετία;
  2. Ποια είναι τα αντιπλημμυρικά – αντιδιαβρωτικά έργα, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη στην Περιφέρεια Κεφαλληνίας;
  3. Ποιες είναι οι αναληφθείσες δράσεις του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από συστάσεώς του, για την Περιφέρεια Κεφαλληνίας, προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε αυτήν;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΣΧΕΤ: Η με αριθμό πρωτ. 1324/09.12.2022 Ερώτηση

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο, επισυνάπτουμε το υπ’ αριθμ. πρωτ. 21671/17-01-2023 έγγραφο της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασική Πολιτικής Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος & Ιονίου/ΥΠΕΝ και το υπ’ αριθμ. πρωτ. 5537/25-01-2023 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου.

Ο Υφυπουργός Γεώργιος Αμυράς

ΘΕΜΑ: «ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ»

ΣΧΕΤ: Αριθμ.14961/12-01-2023 έγγραφο Ε.Ε.Δ.Π ΠΕΛ/ΣΟΥ, ΔΥΤ. ΕΛΛ & ΙΟΝΙΟΥ

Αναφορικά με τα ερωτήματα που διατυπώνονται στην Κοινοβουλευτική Ερώτησης περί αντιπλημμυρικών έργων στην Π.Ε Κεφαλληνίας, σας γνωρίζουμε ότι η Υπηρεσίας μας στα πλαίσια ανταποδοτικού έργου έναντι αναδάσωσης , ανέθεσε στην ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε., τη διευθέτηση του ρέματος στην περιοχή Νυφίου , Δ.Ε. Αργοστολιού , Δήμου Αργοστολιού με κατασκευή μικρών φραγμάτων, λόγω κατολισθητικού φαινομένου το έτος 2019.

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΝ

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΔΑΣΩΝ

ΑΝΝΑ ΛΥΤΡΑ

ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ