Η Δόμνα στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Δ. Μιχαηλίδου

Την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, υποδέχθηκε στο γραφείο της, το μεσημέρι της Παρασκευής 3 Ιουνίου, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

Η Υφυπουργός στη συνέχεια προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου με τη συμμετοχή της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, του Βουλευτή Κέρκυρας της ΝΔ, Στέφανου Γκίκα, του Βουλευτή Κέρκυρας του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρη Μπιάγκη, της Αντιπεριφερειάρχη Απασχόλησης, Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Συνοχής, Μελίτας Ανδριώτη, των Δημάρχων Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας, Γιώργου Μαχειμάρη και Κώστα Λέσση αντίστοιχα, της εκπροσώπου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, Μαρία Ζερβού, του διοικητή του Νοσοκομείου Κέρκυρας, Λεωνίδα Ρουμπάτη, εκπροσώπων κοινωνικών φορέων της Κέρκυρας και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, ανέλυσε το κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο εκπόνησε το Υπουργείο αναφορικά με τη λειτουργία των κοινωνικών δομών για τις ευπαθείς ομάδες σε όλη την επικράτεια. Όπως τόνισε, πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια, η οποία βασίστηκε στη συνεργασία με την Unicef, τη δημόσια διαβούλευση και πληροί τις προϋποθέσεις των ευρωπαϊκών Συνθηκών.

«Με την Περιφερειάρχη, τον Διοικητή του Γ.Ν. Κέρκυρας αλλά και τους φορείς ΑμεΑ, τρίτεκνων και παιδικής προστασίας, συζητήσαμε για όλα τα ζητήματα που αφορούν στον τομέα της Πρόνοιας, τα βήματα που έχουμε κάνει αλλά και όσα ακόμα χρειάζεται να γίνουν ώστε να διασφαλίσουμε το βέλτιστο συμφέρον κάθε συμπολίτη μας που έχει μεγαλύτερη ανάγκη. Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει πολλά, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε για να καταφέρουμε ακόμη περισσότερα. Στόχος μας, μια συμπεριληπτική κοινωνία, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Με ενεργητικές πολιτικές, δημιουργούμε συνεχώς τις προϋποθέσεις ώστε όλες και όλοι να έχουν ίση αντιμετώπιση και ίσες ευκαιρίες, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω», υπογράμμισε η Υφυπουργός μετά το τέλος της σύσκεψης.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, υπογραμμίστηκαν τόσο από την Περιφερειάρχη, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, όσο και από την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη για θέματα Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής & Απασχόλησης, Μελίτα Ανδριώτη, οι ανάγκες, τις οποίες έχει μια νησιωτική Περιφέρεια όπως αυτή των Ιονίων Νήσων, με μικρά και μεγάλα νησιά, σε βασικές υποδομές και στελεχιακό προσωπικό, όπως και για αύξηση της επιχορήγησης για πιστοποιημένους φορείς.

Συγκεκριμένα, η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής & Απασχόλησης, Μελίτα Ανδριώτη, ζήτησε από την Υφυπουργό Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου:

  • Να στελεχωθούν οι μονάδες παιδικής προστασίας με εξειδικευμένο προσωπικό (κοινωνικοί επιστήμονες, ψυχολόγοι κ.α.), καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες για τις υιοθεσίες και τις αναδοχές, ώστε να γίνονται γρήγορα οι διαδικασίες αναδοχής / υιοθεσίας για να μη χρειάζεται να παραμένουν τα παιδιά εντός των ιδρυμάτων.
  • Την αύξηση του ποσού της επιχορήγησης για τα ΝΠΙΔ πιστοποιημένων κοινωνικού χαρακτήρα από 50.000€ (2021) σε 100.000€ προκειμένου η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των φορέων αυτών, αλλά και να ενημερώσει φορείς που ήδη δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και δεν έχουν πιστοποιηθεί.
  • Την επιμόρφωση Κοινωνικών Λειτουργών, καθώς είναι εξαιρετικά σημαντικό να οργανωθούν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προγράμματα επιμόρφωσης για τους Κοινωνικούς Λειτουργούς, που μέχρι σήμερα έχουν αιτηθεί την ένταξή τους στον κατάλογο ιδιωτών πραγματογνωμόνων που τηρεί ο Σύλλογος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ).
  • Την εκπαίδευση – υποστήριξη των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων
  • Την άμεση ανάγκη εισήγησης από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών προς το Υπουργείο Εσωτερικών για προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού (κοινωνικοί επιστήμονες, ψυχολόγοι κ.α.), ώστε να υπάρχει αφενός η δυνατότητα λειτουργίας διεπιστημονικής ομάδας και αφετέρου οργάνωσης των προγραμμάτων επιμόρφωσης / κατάρτισης των στελεχών των Περιφερειών.
  • Την στελέχωση των Κέντρων Κοινοτήτων από το Υπουργείο Εσωτερικών με επείγουσες διαδικασίες με Διοικητικό Προσωπικό και την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ 2021-27
  • Την εξασφάλιση κατάλληλων πιστώσεων από το Υπουργείο Εργασίας για τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ / Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς κρίνεται επιτακτική ανάγκη η διατήρησή τους, αλλά και η αύξησή τους μέσα από το νέο ΕΣΠΑ 2021-27
  • Την πολιτική παρέμβαση, ώστε στην εγκύκλιο που εκδίδεται από το Υπουργείο Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με τη χορήγηση των Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ να συμπεριληφθεί και το σχετικό δικαιολογητικό (πχ απόφαση οριστικοποίησης σύνταξης αναπηρίας ΟΓΑ), ώστε να αντιμετωπισθεί το θέμα με τους συνταξιούχους αναπηρίας ΟΓΑ που δεν έχουν στην κατοχή τους αποφάσεις υγειονομικών επιτροπών.
  • Την εξασφάλιση πιστώσεων από το ΕΣΠΑ 2021-27 προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η δημιουργία Κέντρου Αυτόνομης Διαβίωσης ΑμεΑ και Κέντρου Αυτόνομης Διαβίωσης Ηλικιωμένων.